Star Gazetesi
Türkiye, son yıllarda insansız hava araçlarının (İHA) geliştirilmesi ve üretiminde lider bir ülke haline gelirken, ANKA-4 ile otonom savaş sistemlerinde önemli ilerlemeler kaydederek bu iddiasını bir üst seviyeye taşıdı.
Henüz geliştirme aşamasında olan insansız hava aracının, sadece önceki ANKA modellerinin evrimi değil, aynı zamanda modern savaşın dinamiklerini yeniden şekillendirme potansiyeline sahip yepyeni bir silah sistemi olmasının beklendiği ifade edildi.
Türk kaynaklarına atıfta bulunulan haberde, ANKA-4'ün, otonom görevler için yapay zekayı entegre eden gelişmiş bir taarruz İHA'sı olacağı ve Türkiye'nin askeri teknolojiye yapay zeka entegrasyonunu hedefleyen ülkeler arasında ön sıralara yerleşeceği ifade edildi.
ANKA-4'ün teknik özelliklerine geniş yer verilen haberde, son teknoloji balistik füzelerle donatılabileceği ve bu sayede Türkiye'nin, yeni nesil yüksek hızlı taarruz silahlarının geliştirilmesinde önemli bir oyuncu konumuna yükseleceğinin altı çizildi.
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci'nin açıklamalarına yer verilen haberde, bu füzelerin ses hızının çok ötesinde hızlara ulaşabileceği ve saldırılarda benzeri görülmemiş bir doğruluk ve etkinlik sağlayacağı aktarıldı. İkinci açıklamasında, "İHA'larımıza saldırılarda önemli bir hız ve hassasiyet sunacak balistik füzeler entegre ediyoruz. Bu bizim Demir Pençemiz olacak" dedi.
KAAN'A DİKKATİ ÇEKTİLERANKA-4'ün hala geliştirme aşamasında olmasına rağmen çatışma bölgelerinde insansız hava araçlarının artan önemi bağlamında projenin Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunun altı çizildi. Haberde ayrıca, ANKA-4'ün aynı zamanda Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN'a 'sadık bir kanat adamı' olarak hizmet edeceği belirtildi.
Yapay zekayı kullanmayı hedefleyen diğer modern sistemler gibi ANKA-4'ün de kısmen veya tamamen yapay zeka tarafından yönlendirilebileceği ifade edildi.
"TÜRKİYE ÖNEMLİ STRATEJİK AVANTAJLAR ELDE EDEBİLECEK"Haberde, "Türkiye, ANKA-4'ün devreye girmesiyle özellikle insansız hava araçları teknolojilerinin belirleyici olduğu Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz'deki harekâtlar bağlamında önemli stratejik avantajlar elde edebilecek" ifadeleri kullanıldı.
Haberde son olarak, Türkiye'nin, ANKA-4 gibi platformları konuşlandırarak yalnızca bölgedeki stratejik konumunu güçlendirmekle kalmayacağı, aynı zamanda modern askeri çatışmalarda giderek daha belirgin bir rol oynayan otonom savaş sistemlerine doğru küresel değişime de katkıda bulunacağı ifade edildi. Bu kapsamda, İHA teknolojisinde lider olma hırsıyla hareket eden Türkiye'nin, ANKA-4 ile oyunun kurallarını değiştirecek bir yetenek sunabileceği aktarıldı ve hipersonik balistik füzelerle donatıldığında, bu insansız hava aracının askeri operasyonların dinamiklerini değiştirebileceği dile getirildi.