Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) eylül ayında bir astronot gönderecek

Eylül ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilecek olan Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) bir astronot, Rus ve ABD ekipmanlarını kullanarak deneyler yapacak.

12 Nisan 2019 Cuma 07:00
Teknoloji Haberleri

TM Dijital Haber Merkezi


Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) eylül ayında bir astronot gönderecek. BAE’li astronot, Rusya ve ABD yapımı ekipmanlar kullanarak bir dizi deney gerçekleştirecek.
 
Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos İnsan Kaynakları Programları İcra Direktörü Sergei Krikalyov konu hakkında verdiği demeçte, "BAE'nin yeni denemeler için kendi özel ekipmanlarını üretmesi için çok geç, devam eden deneylere katılabilirler. BAE'li astronot hem Rus hem de ABD ekipmanlarını kullanacaklar.” açıklamasında bulundu.
 
Krikalyov devamında, "Deneyler Rus ve diğer bilim insanları ile birlikte yapılacak." dedi.
 
25 EYLÜL'DE UZAYA GİDECEKLER
 
Rusya'nın Gagarin Uzay Eğitim Merkezi Şefi Pavel Vlasov geçtiğimiz ay konu hakkında verdiği demeçte "Bir Birleşik Arap Emirlikleri astronotu tarafından yapılacak ilk uzay uçuşu için belirlenen ön tarih, 25 Eylül olarak belirlendi." açıklamasında bulunmuştu.
 
BAE’li iki astronot, Rusya'nın Gagarin Uzay Eğitim Merkezi'nde eğitim görüyor. Hazza al Mansouri ve Sultan Al Neyadi isimli astronotlardan biri 25 Eylül'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na uçacak; ancak hangi astronotun uçacağı hakkında bir bilgi verilmedi. Uzaya giden BAE astronotu bir haftalığına ISS'de kalacak ve insanlı uzay aracı Soyuz mürettebatı ile Dünya'ya geri dönecek.
 
ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU NEDİR?
 
Uluslararası Uzay İstasyonu (İngilizce: International Space Station (ISS)), alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.
 
UUİ, deneyler için uzay ortamı ve düşük yerçekimi ortamı sağlayan bir laboratuvar merkezidir. Mürettebatın biyoloji, fizyoloji, fizik, kimya, astronomi, meteoroloji ve daha birçok dalda deneyler yapmasına olanak verir. İstasyon ayrıca Ay ve Mars görevlerinde kullanılması planlanan ekipman ve sistemlerin, kullanım öncesi uzayda test edilmeleri için çok uygun bir ortam sağlar.
 
Uluslararası Uzay İstasyonu programı, beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş ortak bir projedir, bu kuruluşlar ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'dır. İstasyonun mülkiyet ve kullanım hakları hükümetler arası antlaşmalar ve sözleşmelerle belirlenmiştir. İstasyon, Rus Yörünge Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. İstasyonun yörünge yüksekliği 330 km. ilâ 435 km. arasında değişmektedir. İstasyon zamanla azalan irtifasını artırmak için Zvezda modülünün motorlarını veya ziyaretçi uzay araçlarını kullanır. Bir günde Dünya çevresinde 15,5 tur atar.