Fiberde mutlu son

Fiber altyapıdan Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’un ortak yararlanmasına dönük çalışma, uzlaşma ile sonuçlandı. Ankara’da imzalan protokolle üç operatör de fiber alt yapısını kullanacak, internet kullanımı yaygınlaşacak.

25 Mayıs 2018 Cuma 07:00
Teknoloji Haberleri


Tüm telekom şirketlerinin fiber altyapısını ortak kullanmak için bir süre önce başlattığı şirketler arası temaslar sonucu Sabit Elektronik Haberleşme Altyapısının Kiralanması Protokolü dün Ankara’da Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Türksat, Vodafone, Türk Telekom, Türkcell ve Telkoder tarafından imzalandı.Böylece daha önce bir telekom şirketinin elinde bulunan alt yapıdan diğer telekom şirketleri de yararlanırken, fiber internet abone sayısı Türkiye çapında artacak. 

MALİYETLER DÜŞECEK

Amaçlarının internet kullanıcı sayısının artması ve internete erişimin kolaylaşması olduğunu dile getiren Başbakan Binali Yıldırım, “İnternet kullanım oranı, bizyola çıkarken çok düşüktü. Gelişmiş ülkeler ortalamasını yakalamış durumdayız. 2020’de yüzde 70’i aşacağımızı düşünüyoruz, 2030’da yüzde 85’lere ulaşacağız” dedi. Arslan ise törendeki konuşmasında, “Altyapı yatırımlarında en büyük maliyet kalemine baktığınızda kazılardan oluşmakta. Bugün Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, TELKODER ve Türksat arasında imzalanan protokol ve ikili sözleşmelerle bu maliyetlerin çok ciddi oranda ineceğini ve milli ekonomik olarak baktığınızda ciddi tasarruflar olacağını görüyoruz” dedi. Arslan “Bakanlık olarak ülkemizin geniş bant ve fiber altyapısını geliştirme, internet kullanımını artırma hedeflerini, net ve kararlı bir şekilde bu belgeyle ortaya koyduk. Bu sayede her yerden, herkese geniş bant hedefine varmayı hedefliyoruz. Bakanlık olarak belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek için altyapı kurulumunu hızlandıracak tedbirleri gecikmeksizin hayata geçirmemiz gerektiğini de biliyoruz” dedi. Arslan, bu anlaşma ile fiber maliyetlerinin düşeceğini söyledi. 

650 MİLYONLUK YATIRIM

Şimdiye kadar her operatörün farklı noktalarda yatırım yaptığını ve bunun paylaşımında istenilen verime ulaşılamadığını ifade eden Sayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise “2023 hedeflerimiz doğrultusunda altyapının sadece sabitte değil, tamamıyla pasif anlamda mobilde de paylaşılıyor olması hedeflerimize ulaşmak için çok önemli” dedi.Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen de kablo sistemleri altyapısını devraldıkları 2005’ten bu yana yaklaşık 650 milyon liralık yatırım sonucu ulaştıkları altyapıyı, imzalanan protokolle sektörün ve milletin hizmetine sunma yolunda adım atmanın gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Ekonomimiz kazanacak

 

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, protokolün amacının altyapıyı paylaşarak fiber altyapısını geliştirmek olduğunu belirtti. 

BUNU YAPMAK BİR GÖREVDİ

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Colman Deegan da, protokolün Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynayacağını belirterek “Müşterilerimize daha hızlı interneti, daha yaygın bir biçimde, daha uygun fiyatlarda ve daha kaliteli koşullarda sunabileceğiz. Adil koşullarda altyapı paylaşımıyla önce tüketicimiz, sonra ekonomimiz kazanacak” dedi.

Öte yandan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türkiye’nin dijital bir ekonomi kurması için iki konuyu çözmesi gerektiğini belirterek, “Bunlardan biri Türkiye’nin datasının Türkiye’de kalması, burada işlenmesi ve değer yaratması, ikincisi ise dijital dönüşüm programıydı” dedi.Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany herkesin internete erişmesi için çalışmanın kendilerinin görevi olduğunu söyledi.