Mevlid Kandili'nde hangi dualar okunur?

Peygamberler sultanının dünyaya teşriflerinin yıl dönümü, İslam alemi tarafından heyecanla bekleniyor.

19 Kasım 2018 Pazartesi 07:00
Yaşam Haberleri


Peygamberler sultanının dünyaya teşriflerinin yıl dönümü, İslam alemi tarafından heyecanla bekleniyor. Bu özel günü ibadet ederek geçirmek ve o günün manevi atmosferini en güzel şekilde yaşamak isteyen milyonlarca kişi, Mevlid Kandili'nde hangi dualar okunur? Nasıl ibadet edilir? sorularına yanıt arıyor.

Mevlid Kandilinde yapılması gereken ibadetler, gün içerisinde araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Milyonlarca kişi camilerde cemaatle birlikte ya da evlerinde eda edeceği namaz kapsamında yapılacak ibadetler konusunda araştırmasına devam ediyor. Müslümanlar için en değerli günlerden birisi olarak kabul edilen Mevlid Kandili, bu yıl 19 Kasım tarihine denk geliyor. Dua ve ibadetlerle geçecek olan Mevlid Kandili'nde ibadetlerini hakkıyla yerine getirmek isteyen Müslümanlar günler öncesinden araştırmalara başladı.

Peygamber efendimizin doğum günü, bütün müslümanların bayramı olan Mevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid gecesi, Rebiul evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecelerdir. Kandiller; ışıklarıyla sadece karanlık gecelerimizi değil, aynı zamanda manevî feyziyle de daralan gönüllerimizi aydınlatan, zihinlerimizi berraklaştıran gecelerdir. Kandiller; öze dönüşün, Yüce Yaratanımıza yürekten yakarış ve yönelişin, günahlarla kirlenmeye yüz tutmuş gönüllerimizi arındırmanın, geçici olanla kalıcı olanı fark etmenin, kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizlemenin fırsatı olan, nefsin yanıltıcı arzu ve isteklerinden uzaklaşmanın imkânlarını sunan kutlu zaman dilimleridir.

 

MEVLİD KANDİLİ ANLAMI VE ÖNEMİ DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ

 

MEVLİD KANDİLİ KUTLAMA MESAJLARI VE SÖZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

MEVLİD KANDİLİ İBADETLERİ ORUCU VE NAMAZI İÇİN AYRINTILAR BURADA

 

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Mevlid Kandili'ne az bir zaman kala, hangi gün kutlanacağı merak edilmeye başlandı. Diyanet İşleri'nin 2018 Dini Günler takvimine göre Mevlid Kandili bu yıl 19 Kasım Pazartesi gününe denk geliyor.

Mevlid Kandili 19 Kasım Pazartesi gününü, 20 Kasım Salı gününe bağlayan gece idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid Kandili de insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir. Mevlid Kandili bütün insanlığa sevgi, rahmet, huzur ve barış getirsin. Sevgili Peygamberimizi daha iyi tanımamıza vesile olsun.

 

Mevlid kelimesi, “doğum, doğum yeri ve doğum vakti” gibi anlamlara gelir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu anlatmak için kullanılan “mevlîd-i nebî” Türkçemiz'de kısaca mevlid kandili olarak anılır. Mısır'da Fatımîler döneminde başlatılan Hz. Peygamber'in doğumunu anma ve kutlama törenleri, çok geçmeden Eyyûbîler tarafından benimsenerek çeşitli törenler ve şenlikler yapılmış, âlim, şair, din ve devlet işlerinde yararlık gösterenlere hil'atler giydirilmiş ve hediyeler verilmiştir. Daha sonra mevlid törenleri İslâm dünyasında yaygınlık kazanarak günümüze kadar devam etmiştir. Esasen Resûlullah'ın doğum yıldönümünü kutlama maksadıyla başlayan mevlid töreni giderek, Kadir, Mi'rac, Regaib ve Berat gecelerinde veya sünnet, evlenme, ölüm, deprem gibi önemli olaylar vesilesiyle yapılmaya başlanmış ve toplumsal geleneğimizde yer alan önemli bir dinî-kültürel öğe olmuştur.

MEVLİD KANDİLİYLE İLGİLİ HADİSLER   "Biz seni bütün insanlara ancak müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik; fakat insanların çoğu bilmezler." (Sebe, 28)   "Andolsun, Allah'ın rasûlünde sizin için, Allah'a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar için ve Allah'ı çok ananlar için güzel bir örnek vardır." (Ahzâb, 21)   "De ki: Allah'ı seviyorsanız bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin ve günâhlarınızı bağışlasın..."  (Âl-i İmrân -31)   "Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah'ın âyetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Halbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler." (Âl-i İmrân, 164)