Ankaralý engelliler yunusla þifa buluyor
ABONE OL

Günümüzde yaygýn biçimde uygulanmaya baþlayan ve yurtdýþýndan büyük ilgi gören Yunuslarla terapi uygulamasý, Ankaralýlarýn da tercihi oldu. Zihinsel, bedensel ve ruhsal rahatsýzlýklarý bulunan Ankaralý hastalar, Marmaris’te yunus balýklarý ile rehabilite ediliyor. 

Yunus terapisinin, otistik, spastik, hiperaktif, beyin felci ve travmasý, down sendromu, gecikmiþ konuþma bozukluklarý, algýsý az olan çocuklar, depresyon, þiddetli psikolojik sorunlar yaþayan hastalarýn rehabilite edilmeleri açýsýndan olumlu sonuçlar alýnan bir terapi þekli olduðunu ifade eden merkezin yöneticisi Elena Gerasimova, bu tür rahatsýzlýklarý olan hastalara hizmet verdiklerini söyledi. Yunus terapiyi bir alternatif týp olarak görülmesi gerektiðini ifade eden Gerasimova, “Þifa edici bir yöntemdir” dedi.

Yurt içinden olduðu kadar çoðunluðu yurtdýþýndan hasta kabul ettiklerini anlatan Elena Gerasimova, merkezde 10 günlük uygulama ile hergün 40 dakika yunus terapisi uyguladýklarýný söyledi. Gerasimova, çocuklarýn yaþlarýnýn ilerlemeden terapiye baþlamalarý gerektiðini ifade ederek, “Ne kadar erken olursa o kadar çabuk etkili sonuç alýnýr” diye konuþtu. 

SAÐLIK TURÝZMÝNE KATKI

Hastalarýn Yunuslarla yüzdüðünü, oynadýðýný dile getiren Elena Gerasimova, çocuklarýn kendilerine güvenlerinin arttýðýný, çevresiyle iletiþim kurmaya baþladýðýný, yunuslardan geçen enerjinin çocuðun farkýndalýðýný, dýþ dünyaya ilgisini artýrdýðýný ve öðrenme süreçlerini hýzlandýrdýðýný anlattý. 

Gerasimova, “Terapide önemli olan nokta, çocukla yunusu temasa geçirmek. Yunus aslýnda bizim doktorumuz. Yunus terapinin en önemli özelliði, özel dalgalarla sizin vücudunuzu tarýyorlar ve genellikle sinir sisteminizde nerede kopukluk varsa onu yok etmeye çalýþýyorlar.

Yunus terapi Avrupa’da alternatif uygulama olarak çok daha yaygýn bir þekilde biliniyor. Türk aileler de bu terapiyi öðrenmeye baþladýr, onlar da gelmeye baþladý” diyerek, yunus terapisinin ayný zamanda saðlýk turizmini de canlandýrmaya baþladýðýný kaydetti. Ankara’dan epilepsi hastasý oðlunu yunus terapi merkezine getiren Sadet Debreli ise, “Oðlum buraya gelmeden önce çok çekingendi. Çok konuþmuyordu. Þimdi cesaret geldi. Herkesle konuþuyor, selamlaþýyor, daha giriþken.  Yüzü falan gülmüyordu, þimdi mutlu. Bugün dördüncü günümüz, çok deðiþim var nöbetleri daha da azaldý. Þimdi eskisine göre çok iyi” diye konuþtu.