Belarus ile ticarette ‘milli para’ önerisi
ABONE OL

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Belarus Büyükelçiliği işbirliğiyle ‘Belarus ile Yatırım ve Ticaret Fırsatları Forumu’ düzenlendi. 

Forumda konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Belarus’un ithalatında Türkiye’nin altıncı sırada olduğunu hatırlattı. Belaruslu iş adamlarıyla ATO üyelerini bir araya getirmek istediklerini belirten Baran, “Ekonomik ilişkilerimizi daha ileri bir düzeye taşımak en büyük arzumuz. Karşılıklı çabalarla bu hedefimize ulaşabileceğimize inanıyorum. Ayrıca ticaretimiz üzerindeki kur baskısını da azaltmalıyız. Karşılıklı ticaretimizi kendi milli paramızla yapabiliriz” dedi.  

YENİ İŞBİRLİKLERİ YAPILABİLİR 

Baran, Belarus’un ithal ikamesi politikası uyguladığından ülkeye ihracattan ziyade yatırım yapmanın avantajlı olacağını belirterek, Türkiye’nin otel inşaatı ve komünikasyon sektörlerinde yatırımları olduğunu anımsattı. 

TL VE RUBLE’YE GEÇMEK İSTİYORUZ 

Belarus Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh ise “İki ülke de aralarında yapılacak ticarette kendi para birimleri olan TL ve Ruble’ye geçmek istiyor”dedi.  

ENGELLER KALDIRILACAK

İki ülke arasında gelişmiş bir ticari model oluşturmak için gümrük sorunları, nakliye giderleri ve vergi problemlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Savinykh, daha hızlı ve ucuz taşımacılık sisteminin iki ülkenin temel ihtiyacı olduğunu anlattı. Büyükelçi Savinykh, Türk ve Belarus hükümetinden yetkililerin Ocak ayında ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla tekrar bir araya geleceğini, görüşmenin ana konusunun ticaret hacminin en üst seviyeye çıkarılması olacağını, bunun için gerekli önerilerin sunulacağını vurguladı.