Baðýþçýlarýn kurbanlarýný Türkiye dahil 21 ülkede vekaletle kesecek olan Cansuyu, tüm hazýrlýklarýný tamamladý. Bu yýl 4 fiyat açýklayan Cansuyu, Afrika için 650 lira, Asya için 720 Lira, Filistin kamplarý, Yemen ve Türkiye için 1200 Lira, Gazze için de 2200 lira kurban bedeli belirledi.Cansuyu Yardýmlaþma ve Dayanýþma Derneði Baþkaný Mustafa Köylü, Kurban baðýþlarý konusunda yaptýklarý çalýþmalarý Star Gazetesi’ne anlattý:
Cansuyu ülkemizin en önde gelen yardým kuruluþlarýndan bir tanesi. Kurban kampanyanýz hakkýnda bilgi verir misiniz?
Bu yýl 14 yaþýnda Cansuyu Derneði ve kurulduðumuz yýldan buyana kurban kesmeye devam ediyoruz. Her yýl kurban sayýlarýmýzda artýþ oluyor, biz bir sonraki yýla da bir önceki yýlýn alt yapýsýný güçlendirerek hazýrlýk yapýyoruz. Ramazan ayýnýn ilk haftasýnda ramazan daðýtýmlarýmýzý bitirmiþ oluyoruz. Ýkinci haftasýnda da kurban çalýþmalarýný baþlatýyoruz. Öncelikle dünya üzerindeki kriz bölgelerini masaya yatýrýyoruz onlardan hangi birinin ne kadar büyük ihtiyacý varsa o konu üzerinde çalýþma yapýyoruz ve bir liste çýkartýyoruz. Daha sonra oradaki partnerler ile müzakere yapýyoruz ve o yýl bu bölgede çalýþacaðýmýzý belirtiyoruz. Kurban fiyatlarýný alýyoruz ve onlarda bir yandan hazýrlýklarýný yapýyorlar bizde burada kampanyayý yürütüyoruz. Bir öncelik sýrasý belirliyoruz bu yýl inþallah 21 ülkede kurban keseceðiz. Biraz yoðun kesim yapmak istiyoruz, en az 200-300 büyükbaþ, bazý ülkelerde 500 büyükbaþ kestiðimiz oluyor. Hem organizasyon masrafýnda tasarruf etmiþ oluyoruz hem de o bölgede yoðun bir daðýtým yapmýþ oluyoruz.
KURBAN FÝYATLARI
Kurban Kampanyasýnda Türkiye ve diðer ülkeler arasýnda fiyatlarda farklýlýklar oluyor mu, Kurban baðýþ fiyatlarýnýz bu yýl ne kadar?
Fiyatlarýmýzý belirlerken, gidiþ geliþler, oradaki konaklamalar, kurban alýmý, kesimi, daðýtýmý bütün bunlarýn masraflarýný öngörerek bir fiyat belirlemesine gidiyoruz. Bu yýl 4 fiyat açýkladýk; Afrika için 650 lira, Asya için 720 Lira, Filistin kamplarý, Yemen ve Türkiye için 1200 Lira, Gazze içinde 2200 lira gibi bir fiyat açýkladýk.
Ülkeleri hangi kriterlere göre belirliyorsunuz?
Hangi kardeþimiz kurbanýnýn hangi bölgede kesilmesini istiyorsa oranýn bedelini bize gönderiyor. Biz onun adýna kurbanýný vekaleten satýn alýyoruz, kestiriyoruz, daðýtýmýný gerçekleþtiriyoruz ve kesim anýný da kamera ile tespit ediyoruz. Kurbaný kesildikten sonra kendisine kurbanýn kesildiðine dair bir mesaj gönderiyoruz. Kurbandan sonrada arkadaþlarýmýz bu görüntüleri burada tasnif ediyorlar, takriben bu görüntüleri ayrýþtýrmak 1 ay sürüyor ve daha sonra bunlarý internete yüklüyoruz. Kendisine bir mesaj daha gönderiyoruz o mesajda þifre var o þifre ile giriyor ve kendi kurbanýnýn kesiliþ görüntülerini izliyor.
Cansuyu Yardýmlaþma ve Dayanýþma Derneði Baþkaný Mustafa Köylü
GÜVENÝRLÝLÝK UYARISI
Geçtiðimiz yýllarda bazý yardým kuruluþlarý çok ciddi sýkýntýlar, usulsüzlükler yaþattý. Ýnsanlarýn kafalarýnda ‘acaba kurbanlar kesiliyor mu ve bunlar ihtiyaç sahiplerine gerçekten teslim ediliyor mu?’ gibi sorular oluþuyor. Bir yardým kuruluþunun güvenilir olup olmadýðý konusunda sadece video görüntüleri yeterli olur mu neye dikkat etmemiz gerekiyor?
Yaptýðýmýz çalýþmalarý kamuoyu ile paylaþýyoruz ve her an sorana hesap vermek durumundayýz. Makbuzsuz kimseden para almayýz, evraksýzda kimseye ödeme yapmayýz. Bu durumda derneðimize karþý büyük bir itimat ve güvenin oluþmasýný saðladýk. Cansuyu bu konuda güvenilir bir markadýr ve saygýn bir duruþumuz vardýr. Bizlerde bunu muhafaza etmek için elimizden gelen titizliði gösteriyoruz. Olayýn baþlangýç aþamasýndan sonuç aþamasýna kadar kontrolü elimizde tutuyoruz. Ekiplerimiz bölgelere giderek kurbanlýklarý teker teker elden geçirirler, satýn alýrlar, keserler ve et daðýtýmýnda da son noktaya kadar da takibini yaparlar. Emanetler konusunda titiz bir þekilde devam ediyoruz. Benim þahsen hayýrsever kardeþlerime tavsiyem þudur; tanýmadýklarýnýza vermeyin. Araþtýrýp tanýdýklarý ve bildikleri kuruluþlara kurbanlýklarýný emanet etsinler.
GERÇEK ÝHTÝYAÇ SAHÝPLERÝ
Türkiye’de ki gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaþabiliyor musunuz?
Yardýmlarý fonlama usulü ile kullanýyoruz; yani hayýr sahibi parasýný bize hangi maksatla göndermiþse, üzerinde hangi konu yazýlýysa ona göre hareket ediyoruz. Bu durumda bir inisiyatif kullanmamýz mümkün deðil. Ancak hayýr sahipleri herhangi bir adres veya bir konu belirtmemiþse kendi inisiyatifimiz orada devreye girer ve ihtiyaçlarýn aciliyetine göre önceliði belirleriz.
Diðer Müslüman ülkelerde yardým kuruluþlarý Türkiye’de ki kadar aktif çalýþýyor mu?
Meselenin iki boyutu var. Biri parasal boyut. Ýkincisi insani boyut. Bazý ülkeler para gönderiyor ancak yardým ettikleri insanlarý küçümseyerek veriyorlar ve bu insanlar üzerinde bir hüzün oluþturuyor.
Biz bu durumu hem parasal hem de insani boyutta layýðý ile yerine getiren bir milletiz. Diðer insanlarýn onurlarýný ve gururlarýný rencide etmeden onlarý kýrmadan bu iþi yapýyoruz. Dünyada muhtaçlara en çok yardýmý yapan ülke Türkiye’dir.
Mustafa Köylü, telefon numaralarýnýn mutlaka doðru þekilde verilmesi konusunda vatandaþlarý uyardý.