Kültür hazinesi Roma Hamamı   
ABONE OL

İmparator Caracalla tarafından Milattan Sonra 212-217 yıllarında yaptırılan Roma Hamamı, Başkent’in önemli kültür hazinesi olarak öne çıkıyor. Ulus Çankırı Caddesi’nde yer alan tarihi yapı, Roma İmparatorluğu döneminde yapılan en büyük hamamlardan biri olma özelliği taşıyor. Yapılan araştırmalarda ören yerinin sadece hamam değil aynı zamanda bir höyük olduğu, Frig, Roma kısmen de Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yerleşim yeri olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Yaklaşık 65 bin metrekarelik bir alanı kapsayan ve 1997-2001’de yapılan çalışmalar sonucunda açık hava müzesi görünümüne kavuşturulan tarihi mekanda, Ankara’nın farklı bölgelerinden getirilen yaklaşık bin eser, mezar stelleri, kitabeler ve mimari parçalar ziyaretçiler için sergileniyor.      

SU ELMADAĞ’DAN TAŞINMIŞ 

Bölgedeki arkeolojik kazı çalışmaları ilk olarak 1937’de başladı. Bu kazılarda bulunan hamam 1943’te tamamıyla gün yüzüne çıktı. Roma Hamamı’nın girişi, sütunlu bir revak kalıntısının çevrelediği spor alanına açılıyor. Bu revaklı avluda 128 mermer sütun ve Roma devri Ankara’sından toplanan yazıtların oluşturduğu zengin bir koleksiyon sergileniyor. Hamama kaynak sağlayabilmek için 40 kilometre uzaklıkta bulunan Elmadağ’dan taş bloklarla su taşınarak yaklaşık 100 bin kişiye hizmet verildiği biliniyor.      

MODERN YAPI DİKKATİ ÇEKİYOR       

Soyunma odaları, ılıklık, sıcaklık, soğukluk ve terleme odalarını bünyesinde barındıran hamam, yapıldığı dönem şartları açısından düşünüldüğünde oldukça modern bir yapı olarak öne çıkıyor. Kazılarda bulunan sikkelerden, hamamın yaklaşık 500 yıl boyunca kullanıldığı ve zaman zaman onarıldığı anlaşılıyor. Roma Hamamı ören yeri, 1997-2001 tarihlerinde yapılan çalışmalarla bir açık hava müzesi görünümüne kavuşturuldu. Ören yerinde sergilenen yazılı kitabeler Ankara’nın tarihiyle ilgili bilgiler veriyor. Bu kitabelerde, İmparator Vespasianus’un döneminde Ankaralı emekli askerlerin bir dernek kurması gibi dönemin ekonomik, sosyal, kültürel, ticari yapısı ve spor etkinlikleri hakkında bilgiler yer alıyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne bağlı Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri’nin haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.