İŞTE KADIKÖYLÜLER'İN MERAK ETTİĞİ PROJE
ABONE OL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi karşı karşıya getiren eski Salı Pazarı'na Kuşdili Çayırı'na AVM (Alışveriş Merkezi) yapılabilmesine izin veren plana itiraz süresi önceki gün sona erdi. 7 bin itirazın geldiği projenin detaylarını ünlü mimar Hakan Kıran Star'a anlattı. Salı Pazarı'nın modern bir alışveriş merkezi haline getirileceğini söyleyen Mimar Kıran, "46 bin mekrekarelik Kuş Dili Çayırı'na yapılacak çarşının yüzde 70'i yeşil alan olarak tasarlanacak. Vatandaşlar sadece alışveriş yapmayacak, çocuklarıyla gezip dinlenebilecek, spor ve kültürel aktiviteler yapabilecekler" dedi.
Kıran projeyle ilgili olarak şunları söyledi: "Kuşdili Çayırı'na(Eski Salı Pazarı'na) uygulanacak yeni proje çok farklı bir konspette olacak.2006 yılındaki proje arsanın tamamını kapsıyordu. Yeni proje ise arsanın sadece yüzde 30'una yapılacak. Arsanın geri kalan yüzde 70'i yeşil alan olarak düzenlenecek. Kuşdili Çayırı Projesi, herkesin beğeneceği bir açık hava çarşısı şeklinde düzenlenecek. Proje Kadıköy'e katma değer katacak."
AVRUPAİ GÖRÜNÜM
"Yeni planlara göre Kuşdili Çayırı'nda Kadıköylüler'in endişe ettiği gibi bir yoğunluk olmayacak. Kuşdili Çayırı için hazırladığımız yeni proje minimalize edilmiş bir kent meydanı şeklinde olacak. Benzeri Paris, Londra ve California'da olduğu gibi mağazalarıla,restoran ve kafeleriyle, rekreasyon alanlarıyla yaşayan bir mekan oluşturulacak. Proje alanının yüzde 70'i insanların içinde yaşadığı ve kullanılan bir yeşil örtü ortaya çıkarılacak. Diğer yüzde 30'u ise çarşısıyla, yürüyüş yolları, oturma ve eğlence alanları gibi çeşitli fonksiyonlar yer alacak, örnek bir kent meydanı oluşturulacak."
AÇIK HAVA ÇARŞILARI
"Kuşdili Çayırı'nda da dev beton kütleli AVM yerine, açık alanları bol bir konsept hazırlanacak. Dünyada olduğu gibi kapalı alanlarda uygulanan sigara yasakları açık hava konseptinin oluşmasında en önemli etkenlerden biri olduğunu ifade eden Kıran, eski Sali Pazarı arazisine, Şanzelize ve Londra'da olduğu gibi alışveriş mekanları sokak dokusuyla bir bütünlük içersinde olacak. Bölgeye ciddi katma değer sağlayacak. Özellikle bölge esnafı yeni proje ile birlikte daha kazaçlı çıkacak."
KADIKÖY BUNU HAKETMİYOR
"Kadıköy'de özellikle Salı Pazarı ve çevresi hak ettiği yerde olmadığını ifade eden Kıran, yayalaştırılmış Bahariye Caddesi'nde bile doğru dürüst markalar bulunmuyor. Barların bulunduğu bölge sadece belli bir kesme hitap ediyor. Salı pazarı'na uygulanacak yeni çarşı konsepti başta moda ve çevresinde yaşayanlara değer katacak.