Unutulmaz filmler @nerdecekildi
ABONE OL

Adile Naşit ve Münir Özkul’un başrolde olduğu Neşeli Günler filmindeki turşu dükkanını hatırlayamayan var mı? Ya da yıllarca ekran başından ayrılmadan izlediğimiz Bizimkiler dizisinin o ünlü apartmanının hangi semtte olduğunu biliyor musunuz? 70’li yıllardan günümüze dizi ve filmlerin unutulmaz sahnelerinin nerede çekildiğini merak ediyorsanız Nerede Çekildi adlı Twitter hesabını takip edebilirsiniz. Hesabın sahibi Kürşat Çetin, film ve dizilerin nerede çekildiğini araştırıp buluyor, fotoğraf çektiriyor ve sosyal medyada paylaşıyor.

33 yaşındaki Kürşat Çetin Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Özel bir şirkette eğitim uzmanı olarak çalışan Çetin’in ünlülerin mezarlarını ziyaret etmek, bardak altlığı biriktirmek, şapka koleksiyonu yapmak gibi farklı hobileri var. Film, dizi ve kliplerin çekildiği mekanlara gitmek de bu hobilerden biri. Çocukluğundan beri Türk filmlerine meraklı olan Çetin çizgi film, belgesel ve yabancı dizilerle büyüdüğünü anlatıyor: “Lessie, Alf, Güzel ve Çirkin, Yalan Rüzgarı... Denizli’de büyüdüm, haliyle filmlere ulaşmam biraz zordu. Ekranlar bize ne sunduysa onunla idare etmek zorundaydım. O zaman kanallar çok olmadığı için birçok Türk filmini video kasetlerden izledim. Bir süre sonra Yeşilçam filmlerinde rol alan oyuncuların mezarlarını ziyaret etmeye başladım. ‘Bu insanların oynadığı filmlerin mekanları nasıldı? Hala bizim izlediğimiz halleriyle duruyorlar mı’ diye merak edip yola koyuldum.”

Kemal Sunal’ın sevilen filmlerinden En Büyük Şaban filmindeki çiçekci kızla tanıştığı yer Topkapı Sarayı’nın Bab-ı Hümayun kapısı.

Çöpçüler Kralı, Şabanoğlu Şaban, Gülen Gözler gibi 50’ye yakın film mekanını gezen Çetin, bu semtlerin eski ve yeni hallerini sosyal medyada paylaşmaya karar verince ‘Nerede Çekildi’ adında bir Ttwitter hesabını açmış. Hesapta filmlere ait mekanları küçük anekdotlarla paylaşan Çetin şimdiye kadar sadece İstanbul’da çekilen filmlerin mekanlarını ziyaret etmiş: “50’ye yakın film için yüzlerce mekan dolaştım. Çünkü filmin bir sahnesi Eminönü’nde diğer sahnesi Kadıköy’de çekilebiliyor. Örneğin Kemal Sunal’ın En Büyük Şaban adlı filminde çiçekçi kızla tanıştığı ilk yer Topkapı Sarayı’nın Bab-ı Hümayun kapısı. Filmin sonunda karşılaştıkları yer ise Nişantaşı. Mekanlarına gittiğim dizi ve klipler birçoğumuzun çocukluğundan iz taşıyor. Bizimkiler dizisindeki meşhur apartmana gidip girişteki o balkonu gördüğünüzde yönetici Sabri Bey’in, kapıcı Cafer’i azarlaması gözünüzde canlanır. Ya da Mahallenin Muhtarları dizisindeki Temel’in kahvesine gittiğinizde sanki her an sokaktan Fadime ve muhtar babası geçecekmiş gibi hissedersiniz.”

MİMARİ YAPILAR İPUCU VERİYOR

Peki filmlerin çekildiği mekanları neye göre seçiyor Kürşat Çetin? Evinde boş vakitlerinde sürekli Türk filmi izlediğini belirten Çetin, küçücük bir sahneden bile etkilenip ziyarete gittiğini anlatıyor: “Filmleri seyrederken bazen bir çeşme ya da bir sokak, cumbalı bir balkon görürüm ve bu beni araştırmaya sevk eder. İstanbul’un semtlere göre mimarisini tanıyan biriyim. O sahneyi gördüğümde hangi semt olduğunu anlarım. Geriye sadece araştırmak kalır. Saatlerce Tarlabaşı’nda sokak sokak gezdiğim bir filmin ufacık bir detayla Balat’ta olduğunu fark etmem bazen günlerimi alabiliyor. Çünkü birçok filmde kullanılan villalar, köşkler artık yok. Eskiden balıkçı teknelerinin olduğu o yerlerde şimdi yollar, betonlar var. Dolayısıyla semti bilseniz de arayıp bulmak bazen çok zor oluyor.”