Çocukların ölümü artık son bulmalı
ABONE OL

Suriye’de 2011 yılından beri devam eden iç savaş binlerce kadın, erkek, çoluk çocuk ve yaşlı, genç Suriyeli’nin yaşamını yitirmesine ve evsiz kalmasına neden oldu. Savaştan en çok etkilenen ise kuşkusuz çocuklar oldu. Daha doğar doğmaz silahın, bombanın, savaşın içine düşen çocuklar dünyanın zalim tarafıyla erken yaşta tanıştı. Savaştan kaçan Suriyeliler göç etmeye başladı. Mülteci olarak ülkemize sığınan isimlerden biri de ressam İbrahim El-Hasan. 

2014’te yılında Esad yönetimi tarafından atılan füzelerden biri evine isabet edince şans eseri kurtulan sanatçının bütün çalışmaları, atölyesi ve en önemlisi hatıraları yok oldu. 1995 yılında beri sanatla iç içe bir yaşam süren El Hasan, Türkiye’ye geldikten sonra da çalışmalarını bırakmadı. Burada daha öncede sergi açan                        El-Hasan’ın bu seferki çalışması çok özel. “Kaldırımdaki Çocukluk” adlı sergisinde Suriye’deki çocukların yaşadıklarını anlatıyor. 

Daha önce uluslararası birçok sergide yer alan ve ödüller almaya hak kazanan El-Hasan’ın sergisini, Bağımsız Sanat Vakfı’nda 25 Kasım’ kadar ziyaret edebilirsiniz.  

BU ÇOCUKLARDAN DÜNYA SORUMLU

Türkiye’de çok mutlu olan ve burada sanatını devam ettiren sanatçının sergide 20 eseri yer alıyor. İki yıldır bu sergi üzerinde çalıştığını söyleyen El-Hasan, “Suriye’de çocuklar bir umut ile yaşıyor. Savaştan hepimiz sorumluyuz. Çocuklar doğal haklarından bile mahrum orada. Bu durum onların geleceğini olumsuz yönde etkileyecek.” şeklinde konuşuyor.

Çocukların yeni bir hayata ihtiyaçları olduğunu vurgulayan İbrahim El-Hasan, “Savaşların tamamı artık bitmeli. Bu çocuklar bir süre sonra büyüyecek. Eğitimsiz, geleceksiz bu çocuklardan hepimiz sorumluyuz ve hepimiz bireysel olarak bir şeyler yapmalıyız. Rejimin idaresindeki yerlerde mafyalar çocukları kaçırıyor. Bu çocuklar, tecavüze uğradıktan sonra katlediliyor. Nerede olursa olsun çocuk, çocuktur...” diyor ve ekliyor: Savaş boyunca çocukların ölümüne şahitlik ettim. Bu savaş artık sona ermeli. Bölge güvenli değil. Suriye yeniden inşa edilmeli. Bunun için dünyadaki bütün devletlere mesuliyet düşüyor.

Bu düşüncelerden yola çıkarak açtığı sergi ile insanlara sesini duyurmak istediğini belirten El-Hasan, “Sanat, insanlarla iletişim kurmanın en iyi yoludur. Sanat, evrenseldir” diyor.

SANATÇININ EN ÖNEMLİ GÖREVİ ÇAĞINI BELGELEMEK

“Esasen sanatçıların serbest dolaşımları sağlanmalı. Tarih boyunca yaşanmış büyük afetler, savaşlar, göçler sanatçılar tarafından belgelenmiş. Bunlardan en bilineni elbette Picasso’nun Guernica’sı gibi, bizim kültürümüzde de ağıtlar ve destanlar var. Günümüzde bu işlevi büyük ölçüde güncel sanat etkinlikleri ve sinema gerçekleştiriyor. Sanatçının görevlerinden biri de kendi üretim biçimiyle çağını belgelemek.” diyen Bağımsız Sanat Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Yazıcı, İbrahim El-Hasan’ın da böyle bir sanatçı olduğunu söylüyor. Savaş ve çocuk temalı “Kaldırımdaki Çocukluk” sergisinde sanatçının son dönem çalışmalarının yer aldığını vurgulayan Yazıcı, “İbrahim’in zaman içinde resimlerindeki  renkler değişti bu çok doğal bu onun sanatına olumsuz bir şekilde yansımadı elbette. Zor bir süreçten geçiyorlar. Dünyanın pek çok ülkesinde bilinilirlikleri olduğu halde doğup büyüdükleri topraklardan ayrılar ve sorunlu bir kimlik taşıyorlar” şeklinde konuştu.