Dikkat, aşırı egzersiz yağlandırır!
ABONE OL

- Neden saatlerce süren egzersiz yerine artık kısa egzersiz yapılması öneriliyor?

Bunun kökeninde iki neden bulunuyor: İlki, antrenman verimliliğini yükseltmek. Yüksek yoğunluklu ve kısa yapılan antrenmanlarda, antrenman boyunca harcanan kalori miktarı artıyor. Ayrıca antrenman bitiminden sonraki 24-72 saat boyunca genel oksijen borçlanması sebebiyle organizmamız daha fazla kalori harcamaya devam ediyor. Diğer önemli neden ise antrenman uzadıkça sakatlık ihtimallerinin yükselmesi. Bu durum sadece olası kazaları kapsamıyor. İdmanımız belli bir süreyi aştıktan sonra yıkımdan sorumlu hormonlardan olan kortizon hormonunun kandaki seviyesi artmaya başlar. Bu durumda adrenal yorgunluk, kas kayıpları, yağlanma (evet doğru duydunuz, aşırı egzersiz yağlandırır) gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır.

- Bu kısa egzersizlerin şiddeti ne olmalı?

Kısa zamanda vücudu tüketen ve bir dakikadan fazla devam ettirilemeyen bir şiddet olmalı. Yani kişinin maksimal temposunun yüzde 80’i ve üzeri bir şiddetten bahsediyoruz.

- Kişiye göre değişecektir tabii ama genel olarak nasıl bir egzersizden bahsediyorsunuz?

Bir egzersizin metabolik etkisi, çalıştırdığı kas miktarıyla doğru orantılı. Dolayısıyla vücudun büyük kas gruplarını harekete geçiren, bacak, kalça, sırt ve omuzlar gibi bölgeleri kullanan egzersizler düşünülmeli. Geleneksel kardiyo çalışmalarıyla bunu yakalamak biraz daha zor. Ancak yeni trend hava ergometreleri kürek, airdyne ve ski ergometre gibi, çifter çifter merdiven çıkmak, sıçramak ve ağırlık çalışmaları bu hususta çok etkili.

- Bu tip egzersizle kilo vermek ve fit görünmek mümkün mü?

Egzersiz bence kilo vermede sadece yüzde 20 etkili. Geriye kalan yüzde 80, mutfakta yapılacak doğru seçim ve miktarlardan geçiyor. Ancak diğer egzersiz yöntemleri arasında bu çalışmalar muhakkak daha verimli.

- Kısa egzersizlerle ilgili akıllı telefonlarda pek çok uygulama var. İnsanların bunlardan faydalanması doğru mu?

Bu soru gerçekten çok önemli. Yapacağımız bütün egzersiz modelleri risk içeriyor ve bu tür kısa şiddetli interval çalışmalarının riski elbette daha yüksek. Herhangi bir programı uygulamaya başlamadan önce insanların, muhakkak bir doktor kontrolünden geçip ‘Spor için sağlıklıdır’ onayı almaları şart. Ayrıca kardiyovasküler risk faktörleri bulunan kişiler (tansiyon hastaları, insülin direnci problemleri, hareketsiz bireyler, sigara içenler vb.) bir uzman gözetiminde çalışmalı. Ayrıca böyle bir çalışmaya başlamadan önce en azından 30 dakikalık sabit tempo koşabilecek bir duruma gelinmeli. Bu da doğru zeminde, doğru ayakkabı seçimiyle olmalı.