Dolapta beklemesin kardeşim giysin
ABONE OL

Birkaç ay sonra dünya turuna çıkacaksınız ama anılarınızı ölümsüzleştirecek bir fotoğraf makineniz yok! Ya da dünyanın diğer ucuna kayak yapmaya gitmeye hazırlanıyorsunuz. Kayak giysilerini ve malzemelerini birinden ödünç almak istiyorsunuz... Üç yaşında bir çocuğunuz var ve eviniz onun artık oynamadığı oyuncakları, küçülen kıyafetlerinden geçilmiyor. Bunları ihtiyacı olanlarla paylaşmak ister misiniz? Yeni trend de bu zaten: Bağış yaparak geri dönüşümü sağlamak. Tasarruf etmek ve aynı zamanda ihtiyacı olanlara yardımda bulunmak amacıyla açılan internet siteleri sayesinde kullanmadığınız ürünleri isteyenlerle paylaşabilir ya da ödünç verebilirsiniz.

Türkiye’de de bu hizmeti bulabileceğiniz internet sitelerinin sayısı her geçen gün artıyor. 33 yaşındaki bir annenin kurduğu Bebedönüşüm adlı internet grubu da onlar arasında.

KEFİR MAYASI BİLE PAYLAŞILIYOR

Bebedönüşüm’de kullanılmayan bebek eşyaları, oyuncaklar paylaşılıyor. Esra Akçay Duff, çocuğunu büyütürken karşılaştığı zorluklardan dolayı böyle bir site kurmaya karar vermiş: “Akrabalarıyla aynı şehirde bulunanlar birbirlerinin eşyalarını giyerek büyür. Ama maalesef şehirlerde çocuğunuzun eşyalarını paylaşabileceğiniz kuzenler yok! Bir gün sadece bebek ürünleri için bir iletişim ağı kurmaya karar verdim. Bu amaçla internette bir grup kurdum, ardından da paylaşım hikayelerini yazmak için bir blog!”

Bebedönüşüm’de sadece oyuncak ya da kıyafet paylaşılmıyor. Kefir mayası, yemek tarifleri de paylaşılanlar arasında... Gruba üye olan ailelerin ihtiyaç duydukları ya da vermek istedikleri bir şey olduğunda e-posta attıklarını ve bu sayede birbirleriyle haberleştiklerini belirten Duff, elden ya da kargo aracılığıyla paylaşımda bulunduklarını anlatıyor: “500 üyemiz var. En çok puset, ana kucağı, kıyafet, aktivite masası, oto koltuğu, mama sandalyesi, kumaş bebek bezi, bebek telsizi, kitap, hamile kıyafeti, süt pompası, ev yapımı sinek-savar paylaşılıyor.”

Parkta bir çocuk gördüm sonra paylaşmaya başladım
 
İki çocuk annesi Çiğdem Özdemir, nam-ı diğer blogger ‘Soran Anne’ bağış sitesi ‘Kardeşim Giysin’i kuran kişi. Site sayesinde kullanmadığınız tüm eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz. 2013’te parkta gördüğü bir çocuk sayesinde bu projeye başlayan Özdemir hikayesini anlatıyor: “Çocuk, ayağında kendisine ait olmayan bir ayakkabıyla gülerek saatlerce oynadı. Her zaman çocuklarla ilgili bir şeyler yapmak istiyordum ve bu beni tetikledi. Sonra bir anda Kardeşim Giysin ortaya çıktı. Temelde ikinci el bebek-çocuk kıyafetlerini ve eşyalarını ihtiyacı olanlara ulaştırma amacındayım.”
 
Özdemir, kendisini duygulandıran bir paylaşım hikayesini şöyle anlatıyor: “Geçen yıl bayramda bir firma 40-50 tane ayakkabı/bot gönderdi. Listeleri firmaya teslim ederken bir aile için ‘Bu aileyi gördüm. Ayaklarında çorap bile yok. Eğer az göndermeniz gerekirse bu aileyi lütfen atlamayalım’ diye not düşmüştüm. Firma paketlerin içine ayakkabı, çorap ve çikolata koyup göndermiş. Bunu birkaç hafta sonra aileyi ziyaret edince öğrendim. O gün çok ağlamıştım. Önümüzdeki dönemde yazılım desteği görürsem yeni projelerle siteyi renklendireceğim. Maddi gücünüz olamayabilir. Ama dolaplarda bekleyen pek çok kıyafet var. Bunları biriyle paylaşmak muhteşem bir his.”
 
DOĞA SPORLARI MALZEMELERİ RAĞBET GÖRÜYOR
 
İki yıl önce kurulan Eşya Kütüphanesi adlı site ise ödünç alıp-verme esasına göre hizmet veriyor. Aysu Erdoğdu’nun bir arkadaşıyla birlikte kurduğu grup, gönüllülerle yoluna devam ediyor: “Kapı kapı dolaşmak yerine eşyaların çevrenizde en yakın kimde olduğunu online bir site aracılığıyla buluyorsunuz ve ödünç istiyorsunuz. Aynı şekilde evinizde bir köşede duran eşyaları da listeleyerek ihtiyacı olanın sizi bulmasını sağlıyorsunuz. Her gün kullanmadığınız rondo, dikiş makinesi, matkabı bile paylaşabilirsiniz!” Ödünç vermek ya da almak istediğiniz eşya için öncelikle esyakutuphanesi.com sitesinde Eşya Paylaş’a tıklayıp eşyalarınızı listeleyerek paylaşıma açıyorsunuz. Ödünç vermek için ise sitede paylaşılan ürünlere göz atıp kullanıcıya mesaj atmak yeterli. Erdoğdu, sitede en çok kitap, çadır, mat, uyku tulumu gibi doğa sporları malzemelerinin paylaşıldığını söylüyor. 
 
Beş bin üye kendi arasında kargolaşıyor
 
33 yaşındaki Ömer Arı verrr.com’un mimarı. Bilişim teknolojileri firmasında görev yapan Arı, verrr.com’u tüketim yerine yeniden kullanım sağlamak amacıyla kurmuş: “Mobilyalarımızın rengini açmak için aldığımız ama hiç kullanmadığımız bir ahşap zımpara makinesini ne yapacağız diye düşünürken televizyonda ahşap üzerine sedef kakma el sanatını yaşatmak için kurslar veren bir ustanın belgeseline rastladık. Belgeselde öğrenciler zımpara makinesinin aynısını kullanıyordu. Eşimle birlikte kurs eğitmeniyle iletişime geçerek makineyi hediye etmek istediğimizi söyledik, çok memnun oldular. Ardından kullanmadığımız eşyalara ihtiyacı olan kişileri bulabileceğimiz bir ortam hayal ettim, 2013’te de siteyi kurdum.”
 
Kullanılmayan eşyalarla o eşyalara ihtiyacı olan kişileri buluşturan verrr.com’un beş bin üyesi var. Yapmanız gereken sadece e-posta adresinizle üye olmak ve vermek istediğiniz eşyanın fotoğrafını çekip siteye eklemek. Daha sonra bu eşya için diğer üyelerden istek mesajları geliyor ve eşya sahibi, istekler arasından dilediği üyeyi seçip eşyayı kargoyla gönderiyor.