Pek çok kiþi Erkan Þamcý’yý televizyon ekranlarýndan tanýr. Çeþitli kanallardaki gündüz kuþaðý programlarýna sýkça konuk olan Erkan Þamcý, aslýnda bir ziraat mühendisi. Ancak ekolojik yaþam uzmaný ve araþtýrmacý yönüyle geniþ kitlelere ulaþan Þamcý, TV programlarýnda kimi zaman kalorifer peteklerinin doðal malzemelerle nasýl temizleneceðini anlatýyor, kimi zaman da ekolojik temizlik için vazgeçilmez malzemelerin neler olduðuna dikkat çekiyor. Bu programlarý hazýrlarken belli bir birikim oluþtuðunu ve deneyimlerini kaleme almak istediðini belirten Þamcý, kitap yazma yolculuðuna da bu þekilde baþladýðýný söylüyor:
“Anlattýklarýmý baþucu bilisi olarak saklamak isteyenler oluyordu. Dolayýsýyla kitap yazmamý istediler. Günlük hayatta farkýna varýlmadan yapýlan büyük hatalar var. Kimse ürünlerin etiketine bakmýyordu. Etiketlerde o kadar karýþýk terminoloji kullanýlýr ki insanlar bir þey anlamaz. Kitap aracýlýðýyla etiketleri herkesin anlayacaðý dilde yorumlamaya çalýþtým.”
KEÞKE EVLER KÝRLÝ KALSA
Çamaþýr suyu, deterjan, sývý sabun, diþ macunu... Tüm bunlar hepimizin gün içinde daha temiz olmak adýna kullandýðýmýz temizlik ürünleri arasýnda yer alýyor. Kadýnlarýn bu malzemelerle ‘Temizlik yapýyorum’ derken etrafý kirlettiklerini söyleyen Þamcý, saðlýk adýna yapýlan uðraþlarýn saðlýksýzlýðý beraberinde getirdiðini anlatýyor:
“Çamaþýr suyu belki tüm bakteri ve mikroplarý öldürür ama kanser, egzama, ülser gibi hastalýklarý artýrdýðýna dair çalýþmalar var. Ýnsanlar temizlik yapýnca her yerin temiz olduðuna inanýr. Halbuki onunla temizleneceðine evler keþke kirli ve yaðlý olsa!”
YAÐ LEKESÝ ÝÇÝN ÞEKER KULLANIN
Sirke, yumurta, karbonat, tuz en çok kullanýlan malzemeler arasýnda. Peki ekolojik temizlikte en çok hangileri kullanýlýyor? Erkan Þamcý, günlük hayatýmýzda yiyip içtiðimiz pek çok ‘madde’nin temizlikte kullanýlabileceðini söylüyor. Ýþte Þamcý’nýn ekolojik önerileri:
- Karbonat, sirke, boraks, sofra tuzu, kalýp sabun ekolojik temizlikte en çok kullanýlan maddeler arasýnda.
- Çayýn dem kýsmý, cam ve ahþap objeleri çok güzel temizler, parlatýr.
- Zeytinyaðý ve limon ikilisi, çok iyi bir mobilya cilasý.
- Yoðurt, ketçap hatta kola bile önemli bir temizlik malzemesi. Kola içerdiði asit nedeniyle tuvalet temizliðinde kullanýlabilir.
- Diþ macunu yerine diþlerinizi balla ya da tuzla fýrçalayabilirsiniz. Bal, aðzýn tükürük yapýsýný destekleyen, bakterileri öldüren, dokunduðu her þeye saðlýk veren bir gýda.
- Ütü suyunun içine bir iki damla lavanta yaðý damlatýrsanýz ütü buharýyla beraber çamaþýrlarýnýz mis gibi kokar. Çamaþýr makinenizin son durulama suyuna da aromatik yað koyarsanýz çamaþýrlarýnýzýn güzel kokmasýný saðlarsýnýz.
- Kýyafetinizdeki çikolata lekesini çýkarmak için bolca tuz attýðýnýz suyu kullanabilirsiniz.
- Yaðlý lekelerden kurtulmak için lekeyi sabunlayýn ve üzerine þeker serpin. 15-20 dakika beklettikten sonra iyice durulayýn.
BAZI KOZMETÝK MALZEMELERÝ ‘ZEHÝR’DÝR
Peki kadýnlarýn temizlikte düþtükleri en büyük hatalar neler? Erkan Þamcý, bir kadýný güzel olmaktan kimsenin alýkoyamayacaðýný söylüyor ve zararlý da olsa kozmetik ürünlerden vazgeçilemediðini anlatýyor:
“Güzellik uðruna kullanýlan kozmetikler ne kadar zehirli olursa olsun vazgeçilmiyor. Rujlarýn içinde 28 adet aðýr zehir var. Bir kadýn ömrü boyunca 3.5-5 kilo arasýnda ruj yer. Güzel görünme isteði o kadar baskýn ki kadýnlara bu ürünlerin birer zehir olduðunu anlatmak çok zor. Evde yapýlabilecek ekolojik bakým ürünleri kimyasal içerenlere alternatif olarak kullanýlabilir.”