En renkli alışveriş merkezi Eminönü
ABONE OL

HOROZUN KAHVESİ

Çay bahçesi... Kışlık kısmı çok büyük bir salon gibi. Yüksek tavanlı... Tüm duvarlarda sırayla palto asmak için çengel askılar var. Geniş bahçesinde güneş sonbahar yapraklarına yansıyor. Ferah bir yer. Çayı çok güzel, 75 kuruş. Trenler mavi-beyaz parmakların arkasından hızla geçiyor. Ağaçlar: Üç çınar, bir dişbudak. Yüzünüz istasyona dönükken sağ duvara bitişik kuru yapraklardan bir çardak yağmura karşı. Sahibin lakabını taşıyan bir adı var. Adı: Horozun Kahvesi. Cevizli, Maltepe.

KİREÇ KAYMAĞI

Bağımsız bir tatlıcı... Saat 14.00’Te köşesine geliyor. Tarsus-Mersin-Hatay’a özgü bir kabak tatlısı var. Dayanıklı olduğu için ‘reçel’ olarak da kabul ediliyor. Necati Usta inanılmaz güzellikteki kireç kaymağında bekletilerek pişirilmiş cam gibi, ancak kıtır kıtır yenebilen kabak tatlısı ve kendi üretimi sarı burmayı satıyor. Otomobilleriyle özel olarak gelip alanlar da var. Kağıt peçeye sardırıp ayakta yenilen tatlıların lezzetine doyulmuyor. Tarsus’un merkezinde, Kaymakamlık binasının köşesinde tezgahı Necati Usta’nın. Cumartesi-pazar günleri hariç 14.00’ten 18.00’e kadar orada. Hemen herkes bunu biliyor, kimse 18.00’i geçirmiyor. Çünkü Necati Usta’nın tezgahı dört saatte boşalıyor. Tarsus.

LİMONATA TADI

Günlük taze, kuru pastalar peçete içinde ikram ediliyor. Yiyip beğendiğinizde alıyorsunuz ya da istiyorsunuz. ‘Önce ye sonra al’ yaklaşımı... Vitrini yok. Camdan direkt içerisi görünüyor. İki masalı küçük bir dükkan... Arkada küçük bir fırını var. Günlük az ve öz yapılan susamlı, cevizli kurabiyeler. Ekler gibi pastalar da yapılıyor. El yapımı lezzetli limonata sabah 10.00’a doğru bitiyor. Adı: Pasta Dünyası. Tel: (0216) 363 89 77, Sahrayıcedid.

PORSELEN GÜVERCİNLER

Tahtakale, PTT’nin civarında kime sorsanız hemen tarif ediyorlar. Bol kapılı, beş-altı katlı bir alışveriş merkezi. Adı: Şark Han. Rengarenk ve kalabalık. Genellikle hafta içinde toptan, cumartesi ise perakende satış yapılıyor. Her türlü süs eşyası mevcut, Uzakdoğu ağırlıklı... Yumruk büyüklüğünde, beyaz porselen güvercinler 6 TL. Ayna parçacıklarıyla işli avizeler, rüzgarda birbirine çarpıp güzel sesler çıkaran ince kesilmiş taşlar, Rus işi iç içe geçmiş tahta matruşkalar... Ayrıca sayı yerine sebze ve meyveli resimleri olan domino taşları. Bir ucu biber, öteki ucu domates mesela... Buradan denize doğru yürüdüğünüz Tahtakale’deki yüzlerce dükkandan birinde taşlar çıkıyor karşınıza. Afrika’dan getirtilen kaplan gözü taşları bile var, kolye ya da bilezik olarak kullanmanız için. Adı: Bizim Taş Evi.     

Tel: (0212) 526 39 40, Eminönü.

UZUN ETEKLİ YAĞMURLUK

Eminönü’nde Kuru Kahveci Mehmet Efendi’nin Unkapanı’na doğru uzanan sokağı... Her zaman kalabalık. Yürüyüşünüzü sürdürdüğünüzde ilerde ana cadde... Karşıya geçtiğinizde de Kantarcılar başlar. Daha ilerde, sağda çok eski bir han var. Alihan Hanı. Avlusuna girdiğinizde günümüz dışına geçiyorsunuz. Bakır işleri bir dükkanın süslediği bir eski avlu-bahçe. Bomboş üst kat odalarıyla tarihe bir ziyaret. Avluda bir, iki masa... Çay ocağı sahibi İsmet Amca’nın güzel çayla zamanın ötesine yolculuk imkanı... Yine bu caddede, Kıble Çeşme Caddesi’nde bir dükkan. İş güvenlik malzemeleri satılıyor. Çeşitli eşyalar arasında balıkçıların giydiği kalın, su geçirmez yağmurluklar. Dizinizin epey aşağısına uzanan... Fiyatları 10-20 TL arasında dğişiyor. Dükkanın adı: Emirhan. Tel: (0212) 528 94 45. Küçükpazar, Unkapanı.

HAYAT BİLGİSİ

EDEBİYAT: Kitap: Meydan Larousse. Yazar: Meydan Yayınevi. Ansiklopedinin ikinci cildi... Sayfa 225: Bayramlaşma: Birbirinin bayramını tebrik etme.

ÖRDEK: Çapı beş metreye yakın havuzların birbirlerine bağlandığı ve ördeklerin yüzdüğü bir park. Sahil yolu ile deniz arasında... İdealtepe.

EKONOMİ: Eminönü’nde 100 gram kestane 4 TL.

SARIMSAK: Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için buzdolabında cam kavanozda saklayın.

AĞAÇ: Göztepe ışıklardan denize doğru parkın yanından yürürken sıra halinde kırk bir çitlembik ağacı var. Bugünlerde meyveleri yerde... Göztepe.

MÜZİK: Bayram sonunun yaklaştığını düşündüğümüzde dinlemek için Zeki Mehmet Ağa’dan (1776-1846) Zavil Peşrev.