'Engellilerin sayýlarý deðil baþarýlarý artýyor'
ABONE OL

Portekiz’in Guimaraes kentinde düzenlenen Down Sendromlular Dünya Judo Þampiyonasý’ndan Türk takýmý baþarý ile döndü. 2 altýn 1 gümüþ madalya kazanan sporcular Portekiz’de bayraðýmýzý dalgalandýrdýlar. Ülkemize büyük bir gurur yaþatan sporcular kendileri gibi özel olan çocuklara da örnek olurken imkân verildiðinde neler baþarabileceklerini de herkese gösterdiler. Þampiyonada T23 kategorisi erkekler 81 kiloda Talha Ahmet Erdem, altýn madalya kazandý. Milli sporcu, finalde ev sahibi ülkeden Corte Diogo’yu 4-2 yenerek, Türkiye’ye bu alanda ilk dünya þampiyonluðunu getirdi. Organizasyonda mücadele eden diðer milli sporcu Mehmet Can Topal ise T21 kategorisi finalinde Portekizli Maia Hugo’ya 2-1 yenildi ve gümüþ madalyada kaldý. Portekiz’in Guimaraes kentindeki þampiyonada T21 kategorisi erkekler 81 kiloda Türk sporcu Doðukan Coþar da finalde Portekizli rakibini 3-1 maðlup ederek dünya þampiyonluðuna ulaþtý. Sporcularýn þimdiki hedefi ise Down Sendromlu Sporcularýn Olimpiyat Oyunlarý kabul edilen ve 31 Mart- 7 Nisan 2020 tarihlerinde Türkiye’nin ev sahipliðinde Antalya’da gerçekleþecek Trisome Games 2020’den baþarý ile dönmek. 42 ülkeden 1500 down sendorumlu sporcu ve antrenörün katýlacaðý Olimpiyat oyunlarý için þimdiden çalýþmalara baþlayan özel sporcular, büyük bir azim ile formalarý için mücadele edeceklerini söylüyorlar.    

Talha Ahmet Erdem, Mehmet Can Topal ve Doðukan Coþar ile Portekiz’deki baþarýlarýný konuþtuk. Güler yüzleri ve samimi sohbetleri ile etraflarýna güzel bir enerji saçýyorlar. Milli takým formasýný taþýyor olmaktan çok mutlu olduklarýný söyleyen sporculara “Rakibinizi nasýl yendiniz” diye soruyorum. Talha heyecanla “Gömdüm onlarý kendi sahalarýna” þeklinde cevap veriyor.

Ýstiklal Marþýmýz okunurken aðlayacaktým 

“Tüm dünya benden bahsediyor þimdi. Bu çok gurur verici.” diyen Talha, üç yýldýr judo yapýyor. Daha önce de yüzme, basketbol ve futbol ile ilgilenmiþ. Liseyi bitirdikten sonra bir cafede çalýþmaya baþlayan Talha, ayný zamanda gitar çalýyor ve þarký sözü yazýyor. Savunma sanatý olduðu için Judo’yu tercih ettiðini söyleyen Talha, þampiyona ve hazýrlýk süreci ile ilgili þunlarý aktardý: “Ailem ve arkadaþlarým çok destek oldu. Gültekin hocamýz çalýþtýrdý bizi. Antrenmalar haliyle zor geçiyor, yoruluyorum ama vazgeçmiyorum. Ben baþarýlý olunca ailem de çok mutlu oldu. Benimle gurur duyuyorlar. Þampiyonada rakibim Portekiz idi. Maça çýktýðýmda çok heyecanlanmadým ve onu yendim. Birinci olunca Ýstiklal Marþýmýz söylendi ve bayraðýmýz dalgalandý. O an aðlayacaktým. Türkiye’ye döndüðümüzde ailelerimiz bizi coþku ile karþýladý. Birol Aydýn Federasyon baþkanýmýz da bizi karþýlamaya geldi. Bundan sonraki amacým Trisome oyunlarýnda baþarýlý olmak.” 

Mehmet Can Topal da þampiyonada ikinci oldu. Biraz buruk ama inançlý. “Maça çýkarken biraz heyecanlandým. Ýkinci oldum ama olsun. Antrenmanlar dýþýnda evde de sürekli çalýþýyorum. Bundan sonraki hedefim ise birinci olmak.” diyen Mehmet’in atletizm dalýnda da dereceleri var. Þarký söylemeyi çok seven Mehmet ayný zamanda gitar çalýyor.  

Doðukan Coþar ise spor hayatýna judo ile baþlamýþ ve iki yýldýr judo yapýyor. Ailesinin kendisine çok destek olduðunu söyleyen Doðukan, “Þampiyonada Ýtalyan sporcu ile yarýþtým ve yendim onu. Maçta heyecanlandým ama birinci olunca çok sevindim. Ailem de mutlu oldu. Döndüðümde bana sarýldýlar, çok aðladýk.” þeklinde konuþuyor. Doðukan da Mehmet gibi gitar çalýyor ve lise düzeyinde eðitimine devam ediyor.

Normal sporculardan daha disiplinliler

Judo Milli Takýmý’nda þu an üç sporcu var. Judo branþ olarak federasyona yeni eklenmiþ. Bu yüzden henüz ulusal yarýþ yok. Sporcularýn Kaðýt Spor bünyesinde ciddi bir antrenman ve hazýrlýk süreci geçirdiðini belirten Milli Takým Antrenörü Hüseyin Daðdelen, “Haftanýn beþ günü antrenman oluyor. En baþlarda ayak uydurmakta  biraz sýkýntý çektiler ama zamanla alýþtýlar. Artýk çok disiplinli çalýþýyorlar. Asla býkmýyorlar, azimliler. Þampiyondan baþarý ile döndüler. Þimdi olimpiyatlara  hazýrlanýyorlar. Judo takýmýmýzý geniþleteceðiz. Bu üç sporcu baþarýlarý diðer özel çocuklarý da teþvik edecek. Onlara psikolojik anlamda da destek olmaya çalýþýyoruz. Ailelerinden uzakta sürekli seyahat ediyorlar. Kendi öz bakým becerilerini de geliþtirdiler bu sayede.” þeklinde konuþtu.

Türkiye Özel Sporcular Federasyonu Baþkaný Birol Aydýn: Madalyalarý ile anýlýyorlar

Türkiye Özel Sporcular Federasyonu altýnda otizmli, down sendromlu ve mental sporcular var. Bünyesinde 14 dalda spor branþý mevcut. ‘Her engellinin yapabileceði bir spor vardýr’ sloganý ile yola çýktýklarýný belirten Federasyon Baþkaný Birol Aydýn, “Down sendorumlular toplumun gülen yüzü. O kadar saf ve temizler ki. Dünyada iki insan insana güzel sarýlýr. Biri annemiz biri de bu çocuklar. Misyonumuz kapalý kapýlar ardýnda olan engellileri gün ýþýna çýkarmak. 81 ilde teþkilatýmýz var. Amacýmýz bütün illerdeki çocuklara dokunmak ve onlarý spor faaliyetlerine yöneltmek. Burada sporcular, onlara fýrsat verildiðinde neler yapabileceklerini gösterdiler. Ýlk kez katýldýðýmýz judo branþýnda 2 altýn ve 1 gümüþ madalya kazandýlar. O madalyalar çocuklarýn, ailelerinin hayatýný deðiþtiriyor. ‘Benim çocuðum bir þey yapamaz’ diye üzülen anneler þimdi çocuklarýn madalyalarý ile gururlanýyor. Yýllar önce TV’yi açtýðýnýzda engelliler ile ilgili kötü haberler görürdük. Þimdi ise onlarýn baþarýsýný görüyoruz. 2012’de Federasyon baþkaný olduðumda 60 tane spor kulübü vardý. Bugün ise 560 spor kulübü ve 30 bine yakýn sporcu var. Federasyonda herkes gönüllülük yasasýna göre çalýþýyor. Kaynaðýmýzý Gençlik ve Spor Bakanlýðýndan alýyoruz. Ama sponsorluklara ihtiyacýmýz var.” þeklinde konuþuyor. “Gazeteciler bize soruyor son yýllarda engelli sayýsý arttý mý diye. Hayýr artmadý. Bugün devletin verdiði imkan ve Cumhurbaþkanýnýn bu çocuklara sarýlmasý ile dýþarý çýktýlar. Önceden evde saklanýyorlardý. Þimdi okula giden var, spor yapan var. Engelleri aþmalarý konusunda spor çok önemli bir alan. Spor ile toplumla kaynaþýyorlar ve özgüvenleri yerine geliyor. 2002 yýlýndan beri özel çocuklar ile yanyanayým. Önceden kaymakamlar bizi kabul etmezdi. Bu çocuklara yanaþmazlardý.” diyen Aydýn, Türkiye’nin engelliler konusunda Avrupa’nýn çok önünde olduðunu belirtiyor. Artýk özel milli sporcularýnda Beden Eðitimi Yüksek Okulu’na alýndýðýný belirten Güven, “Antrenörlük okuyacaklar. Önceden kabul etmiyorlardý. Bu da deðiþti þimdi. Yedi tane çocuðumuz BESSO okuyor ve rol model oluyorlar. Talha da okuyacak inþallah.” diyor.