Ertuğrul Gazi balık avında 
ABONE OL

Yıllardır söylenir: Türkiye denizlerini iyi kullanamıyor. Son yıllarda bunun ne kadar değiştiğinin farkında mısınız? Bunun için yapılan en önemli ve eğlenceli etkinliklerden biri Bodrum’da gerçekleştirildi. Ne mi oldu? Hemen anlatalım... Mediterranean Offshore Sportfishing Tournament/ Akdeniz Açık Deniz Sportif Balıkçılık Turnuvası (MOST) ekibi üç gün süren bir yarışma düzenledi. Aralarında Rıza Kutlu Işık, Erkut Soyak, Gökhan Çarmıklı, Burhan Çavuşoğlu, Levent Kıroğlu, Alp Kırşan, Engin Altan Düzyatan, Sinan Kosif, Metin Uzelli, Çağdaş Çağlar, Mekin Gözen, Mehmet Eskihancılar, Murat İyriboz, Ertuğrul İçingir, Hakan Külahçı, Yıldırım Özdemir, İskender Atakan, Mert Aras, Giovanni - Zeynep Demirtaş Lettieri gibi iş ve sanat dünyasından da pek çok ismin bulunduğu yarışmacılar gündoğumundan önce yarışa uygun, donanımlı tekneleriyle Palmarina Bodrum açıklarına doğru yola çıktı. Kılıç ve ton balığının yanında bölgede bulunan balık türlerini avladı ve yakaladıkları balıkların boyları ve ağırlıklarına göre puan kazandılar. Tabii konu doğa olunca ne zaman ne olacağı pek belli olmuyor... Manisa’da olan depremin de etkisiyle hedeflenen balıkları tutulamadı ama tüm sporcular yarıştan mutlu ayrıldı. Çünkü amaç denizle iç içe keyifli vakit geçirmek ve spor yapmak. Offshore Big Game (Açık Deniz büyük balık avı) kategorisinde düzenlenen yarışın en önemli özelliklerinden biri de doğaya son derece saygılı olmasıydı! Yarışmacıların hepsi doğaya ve denize aşık kişilerden oluşuyordu ve tüm yarış Amerika’da bulunan ve geçtiğimiz yıl kuruluşunun 75. yılını kutlayan IGFA’nın (International Game Fish Association) kuralları çerçevesinde düzenlendi. Sportif balıkçılığa gönül veren yarışmacılar Catch & Release (Yakala Bırak) tekniği ile doğadan aldıklarını doğaya geri verdiler... Bu yarış neden önemli,ve gelecekte neler bekleniyor IGFA Türkiye temsilcisi Dr. Serdar Günseren’e sorduk, yarış sırasında yaşanan heyecanıysa ünlü oyuncu ve sunucu Alp Kırşan’dan dinledik!

Türkiye deniz turizmi adına yepyeni bir potansiyel...

Her biri sportif balıkçılık tutkunu Most Bodrum Turnuvası’nın organizatörleri olan MOST ekibi Mekin Gözen (Gözen Havacılık YKB.), Turgut Konukoğlu (Sanko Holding), Necmettin Yay (Seafari Balıkçılık CEO’su), Av. Erim Bener (Bener Hukuk Bürosu), Av. Can Özer (Özer Hukuk Bürosu), Dr. Serdar Günseren (IGFA Türkiye) ve Şebnem Ercantürk (Bella Sombra Hotel Bodrum) gibi isimlerden ve profesyonellerden oluşuyor. Sportif balıkçılığa gönül vermiş yerli-yabancı herkesi bu turnuva aracılığı ile bir araya getirerek, her sene heyecanla bekleyecekleri dünya çapında bir organizasyona imza atmaksa ana hedef.

ALP KIRŞAN: YARIŞIN KAZANANI BENİM!

Çocukluğundan beri amatör olarak balıkçılıkla ilgilendiğini söyleyen oyuncu ve sunucu Alp Kırşan profesyonel olarak 

da bir yıldır sportif balıkçılık yapıyor. Daha önce benzer konseptli farklı bir yarışta ekibiyle birinciliği yakalayan Kırşan yarış sonunda son derece heyecanlı ve mutlu görünüyordu. Kırşan “Hava koşulları ve önceki günlerde Manisa’da olan deprem nedeniyle kimse hedeflediği balığı tutamadı. Ama bu tarz etkinliklerin güzel geçmesi için illa çok büyük başarılar elde etmek gerekmiyor. Bu organizasyon ilk kez düzenlendi, ben ilk kez böyle bir etkinliğe katıldım. Birçok insanla tanıştım, ilk kez tanıştığım çok kişi kapısını bana açtı. Buradaki herkes son derece pozitif. O nedenle bu yarışın kazananı benim!” diyor ve ekliyor: “Sayısal olarak da birinciliğe en yakın bizdik. Çünkü Çünkü 15 kiloluk bir trança kaçırdık, çekerken iğneyi kırdı, dişleri çok kuvvetliydi. Küçük balıklar tutuldu ama amaçlanan balık gelmedi. Gelmesi de önemli değil. Kafanızı boşaltmak, doğayla iç içe olmak, güzel müzikler dinlemek yeterli...” Kırşan geleneksel hale gelmesi planlanan etkinliğin müdavimlerinden olmaya da aday gibi görünüyor. Kırşan “Seneye yapıldığında ilk kayıt yaptıracak isim benim. Balıkçılık muhteşem bir hobi.”

BÜŞRA UĞRAŞ [email protected]