Filistin'e gönül verenlere Zeytindaðý Barýþ Ödülleri
ABONE OL

Kudüs Platformu’nun Cumhurbaþkanlýðýnýn himayesinde ilk kez vereceði Uluslararasý Zeytindaðý Barýþ Ödülleri 7 Mayýs’ta Cemal Reþit Rey Konser Salonu’nda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn da katýlacaðý bir törenle sahiplerini buluyor. 

Selam ve esenlik beldesi “Darusselam” olarak anýlan Kudüs’ün simgelerinden Zeytin Daðý’nýn ismini taþýyan ödüller Filistin’de barýþýn tesisine katkýda bulunan her inanç ve düþünceden kiþi, kuruluþ ve gruba veriliyor. Aktivizm, sanat, düþünce, siyaset ve akademi alanlarýnda verilebilen ödüller bu yýl Filistin’in baðýmsýzlýk mücadelesini çizgileriyle ve Hanzala karakteriyle tüm dünyaya duyuran Naci el Ali’ye, Endonezya’da Filistinli kadýnlara ve çocuklara yönelik çalýþmalar yapan Adara Relief International adlý sivil toplum örgütünün kurucusu aktivist Noor Fitri’ye, 10 yaþýndan itibaren kalbi Filistin için çarpan ve 24 yaþýndayken Ýsrail devleti görevlilerince zýrhlý buldozerle ezilerek katledilen Rachel Corrie’ye ve Batý Þeria’daki insan haklarý ihlallerine yönelik farkýndalýðý artýrmak için ülkesi Ýsveç’ten Kudüs’e 5.000 km’lik yürüyüþ gerçekleþtiren Benjamin Ladraa’ya verilecek. 

Zeytindaðý Barýþ Ödülleri’ni Ýsrail’in kuruluþ yýldönümü 14 Mayýs’a yakýn bir tarihte Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan eliyle verilecek olmasý da büyük önem taþýyor. Filistinlilerin “Büyük felaket; Nekbe” olarak adlandýrdýðý 14 Mayýs için Ýsrail uzun zamandýr hazýrlýklar yapýyor. ABD Baþkaný Trump da 14 Mayýs’ta Ýsrail’e giderek büyükelçiliðin Tel Aviv’den Kudüs’e taþýnma törenine katýlacaðýný tüm dünyaya duyurmuþtu. 

“SAÐDUYUNUN ÝZÝNDE” BELGESELÝNE ÖN GÖSTERÝM

Ödül töreninde ‘Saðduyunun Ýzinde’ belgeselinin de ön gösterimi yapýlacak. Dünyaya Kudüs’ün son yüzyýlýný, insanî ve vicdani deðerler üzerinden, objektif bir dille anlatmayý amaçlayan belgesel bölgedeki durumun dünyadaki yansýmalarýný akademisyen, politikacý ve sivil toplum önderlerinin bakýþ açýlarýyla da deðerlendirme imkâný sunuyor. Þu ana kadar ki, Filistin meselesiyle alakalý desteklerin ve mücadelelerin tamamýna yakýný, din temelli olarak ve Müslümanlarýn bu konudaki tutumlarýný ve hassasiyetlerini ön plana alarak aktarýldý. Bu durum günümüz dünyasýnda Ýslamofobi yargýlarýndan dolayý baðýmsýz insanlarýn Filistin konusuna dikkatlerini çekmeye engel oluyor.  Bundan dolayý “Saðduyunun Ýzinde/Path to Empathy” belgeseli hem bu konu hakkýnda fikri olmayan insanlarýn bir takým ön yargýlardan uzak baðýmsýz bir þekilde kendi fikirlerini oluþturmalarýna hem de bu meseleyi din eksenli bir var oluþ problemi olarak düþünen Filistin meselesi destekçilerine farklý bir yelpazeden bakma imkaný saðlýyor. 

Belgeselde Filistin-Ýsrail meselesinin son yüzyýlý; din, ideoloji ve politikalarýn ötesinde, temel insan haklarý meselesi olarak ele alýnýyor.