Gözleri kýsýk çenesi büyük þakaðý çýkýksa aman dikkat!
ABONE OL

Sen Gerçekte Sen Misin? Yüzünüzden Düþen 100 Mesaj adlý kitabýn yazarý insan tanýma ve yönetme sanatý uzmaný Sevgi Karaca ile tanýþýyoruz bu hafta. Ýnsanlarýn özlerini anlayabilmek için çýktýðý yolda tarihi M.Ö. 600 yýlýna kadar dayanan kadim Çin Yüz Okuma sanatý ile yollarý kesiþen Karaca “Ýnsan yüzü duygusal bir barometre, okunacak bir kitaptýr” diyor. Týbbýn babasý Hipokrat, Aristo, Sokrates gibi Antik Yunan düþünürlerine ve Osmanlý Devleti’ne kadar uzanan ve kullanýlan bu yöntemin ayrýntýlarýný öðrenmek size önce kendinizi tanýtabilir daha sonra da çevrenizdeki insanlarý! Potansiyelinizi keþfetmek ve doðru insanlarla iletiþim kurmak isteyenleri Karaca ile yaptýðýmýz röportajý okumaya davet ediyoruz… 

‘Yüz okuma’ dediðimiz þey nasýl yapýlmalý?

“Yüzümüz ruhumuzun aynasýdýr” derler. Yüzümüz, gerçek kimliðimizin parçalarý olan, zihinsel, ruhsal ve duygusal varlýðýmýzýn yansýmalarýný ve saðlýk durumumuzun ipuçlarýný görebileceðimiz bir ekran. Sanki duygusal bir barometre, okunacak bir kitap gibi! Antik çaðlardan beri insanlar, gerçekte kim olduðumuz ve bu dünyaya geliþ amacýmýzý merak ederek derin gözlem ve araþtýrmalar yaptý. Gerçek kimliðimize ve yaþam amacýmýza ait þifrelerimizin yüzümüzde yazýlý olduðunu fark ettiler. Ýþte bu derin gözlemler, Çin Yüz Okuma Sanatý’nýn oluþmasýna ön ayak oldu. Yüz Okuma ilk kez Çin’de ortaya çýkmýþ kaynaklar M.Ö. 600 yýlýna dayanýyor. Çin’de MÖ 3000 yýllarýnda kadýnlara dokunulmasý yasak olduðundan, yüz hatlarýna bakýlarak hastalýk teþhis edilirdi. Çin týbbý, ‘Vücut ve zihin dairesel bir etkileþim içinde var olur. Duygular saðlýkta tamamlayýcý bir etkendir’ felsefesinden yola çýkar. Çinliler, hastalýk teþhisi için yüzden okunan bilgilerin, ayný zamanda duygusal doðanýn içeriklerini de ele verdiðini fark etti. Böylece Çin Týbbý ile ayný kadim ilkelerine dayanan Yüz Okuma-Yüzden Kiþilik Analizi’nin ilkeleri ortaya çýktý. Bunun dýþýnda bu sanata Hipokrat, Aristo, Sokrates gibi Antik Yunan düþünürlerinin eserlerinde de rastlanýlýyor. Onlar ‘Fizyonomi’ olarak isimlendirmiþler. Tekniðin Osmanlý döneminde de kullanýldýðý biliniyor. Günümüzde de dünyanýn birçok üniversitesinde sosyal psikoloji bölümleri araþtýrmalarýyla, yüz okumanýn bilimsel temellerini oluþturmaya çalýþýlýyor. MCI, General Electric, American Airlines gibi dev þirketlerin yüz okumayla ilgili danýþmanlýk ve eðitim hizmetlerinden yararlandýklarý biliniyor. 

Bu teknikle nasýl tanýþtýnýz? 

Aslýnda jeoloji mühendisiyim. 25 yýllýk iþ yaþamýmda, jeoloji mühendisliði, bilgisayar ve fen bilgisi öðretmenliði yaptým. Emeklilik sonrasý, 2009 yýlýnda eðitimini alarak uluslararasý sertifikalý kapsamlý yaþam koçluðu yapmaya baþladým. Hep “Acaba insanlarýn gerçek kiþiliklerini öðrenebilir miyim’ sorusunun cevabýný aradým. Araþtýrma yaparken yüz hatlarýndan kiþilik analizi yapýlabileceðini keþfettim. 2012 yýlýnda Malezya’daki  Master Academy’den dersler aldým. 2013 yýlýnda ABD’deki Jean Haner’ýn Boston workshop’larýna katýlarak  ileri düzey Çin yüz okuma sanatý ve doðum tarihinden ayrýntýlý karakter analizi eðitimleri aldým. 

‘Ýnsan Tanýma Ve Yönetme Sanatý’ nedir?

Her insan duygu, düþünce ve davranýþlarýn harmanlandýðý gizemli bir kutu gibi. Bu kutuyu açmak, insanlarýn düþünce ve davranýþ biçimlerini anlamak ise doðru iletiþimin temel anahtarýdýr. Ýnsan tanýma ve yönetme sanatýný tanýmlamak istersem, Çin Yüz Okuma Sanatý’nýn evrensel ilkelerini kullanýp yüz hatlarýndan ayrýntýlý kiþilik analizi yapýp insan duygu, düþünce ve davranýþlarýný önceden bilerek doðru iletiþimi baþlatma ve sürdürme diyebilirim. Uzmanlýðýmý öncelikle kendini daha yakýndan tanýmak ve geliþtirmek isteyenler için yaptýðým bireysel yüz okumalarýmda kullanýyorum. Ýþ dünyasýna özellikle insan kaynaklarý, satýþ, halkla iliþkiler, pazarlama, güvenlik  ve sigorta sektörü baþta olmak üzere eðitimler veriyorum.  

Sizce bir insanýn yüzünü okuyabilmek neden önemli?

Daha anne karnýnda çevresindeki her þeyi kaydetmeye baþlayan ve sürekli devam eden bir bilgisayar var içimizde. Bu kayýtlar bizim gerçek kiþilik özelliklerimizin ortaya çýkmasýný engelleyebiliyor. Kabul edilmek ve sevilmek için baþka kiþilikler geliþtirebiliyoruz. Dýþarýdan yüklenilmiþ negatif bilinçaltý kodlarla oluþan o bizi mutsuz eden, gerçek potansiyelimizi ortaya koymamýza engel olan giydirilmiþ kiþiliklerimizden kurtulmak gerekiyor. Yüz hatlarýmýzýn ortaya çýkardýðý bilgelik bizim kendi gerçek özümüze ulaþmakta rehberimiz olacaktýr. Yapýlan bilimsel araþtýrmalar, biriyle karþýlaþtýðýmýzda, kýrk milisaniyede o kiþi hakkýnda bir kanýya vardýðýmýzý ispatlýyor. Sonuç, doðuþtan gelen bir sezgi gücümüzün varlýðýný ortaya koyuyor. Yine yapýlan bir baþka araþtýrmada, biriyle karþý karþýya geldiðimizde, yüzümüzün karþýmýzdaki insanýn yüz ifadesine benzer bir yüz ifadesini aldýðý ortaya çýktý. Ayrýca doðuþtan empati yeteneðimiz olduðunu da ortaya kondu. Çevremizden bilinçaltýmýza yüklenilen önyargýlarla sezgi gücümüz kapanmasaydý, karþýmýzdaki insanlar hakkýnda daha doðru bir kanýya ulaþmamýz mümkün olabilecekti. Doðru yorumun anahtarý binlerce yýldýr güvenle kullanýlan Çin Yüz Okuma Sanatý’dýr. Çin Yüz Okuma Sanatý’nýn bize sunduðu ilkeler, bizim sanki sezgi gücümüz devredeymiþ gibi doðru kanýya ulaþabilmemizi saðlayan  evrensel ilkelerdir. Kendini yakýndan tanýyarak geliþtirmek, yeteneklerine uygun kariyer planý yapmak isteyen kiþilerin bu sanatý öðrenmesi faydalý olacaktýr. Ayrýca iþ adamlarý, pazarlama sektörü, halkla iliþkiler, sigorta sektöründe çalýþanlar, polisler, psikologlar, yöneticiler, doktorlar da mesleklerinde bu yöntemi kullanabilirler.

KOCANIZ GERÇEKTEN RUH EÞÝNÝZ MÝ

Yüz okuma analizinin yaný sýra doðum tarihinden kiþilik analizi yapýyor ayný zamanda da çift uyumuna bakýyorsunuz. 

2013 yýlýnda ABD’ye gittiðimde Nine Star Key Sistemi’ni de öðrenmiþtim. Doðum tarihinden (gün-ay-yýl) ayrýntýlý kiþilik analizinin yaný sýra, geçmiþ, þimdi ve gelecek hakkýnda da ayrýnýtýlý bilgiler sunan bir sistem Nine Star Key. Yüzünü görmediðim bir insanýn doðum tarihinden gerekli hesaplamalarý yaparak dokuz rakam üzerinden; Ayrýntýlý kiþilik analizi, yaþadýðý yýl ve gelecek yýllarda neler yaþayabileceði, kendisi ve diðer insanlarla olan uyumu hakkýnda oldukça ayrýntýlý bilgiler verebilirim. Beþ element döngüsünü gösteren bir þema var. Döngü saat yönünde çalýþýr. 1 rakamý su, 2, 5,8  rakamlarý toprak, 3, 4 rakamlarý aðaç, 6,7 rakamlarý metal ve 9 rakamý da ateþ elementini temsil eder. Ayrýca iki tür döngü vardýr: Yapýcý (Besleyici) Döngü, Yýkýcý (Denetleyici) Döngü. Çiftler arasý uyumu bu döngü yardýmýyla açýklýyorum. Çiftlerin doðum tarihlerine bakarak uyumlarý konusunda oldukça ayrýntýlý bilgiler verebiliyorum. 

OSMANLI DA KULLANIYORDU

Osmanlý’da yöntemi neden kullandý? Özellikle, saraya adam alýnýrken ve iþçi seçerken bu bilim dalýndan azamî þekilde faydalanýlmýþ. Sultan II. Abdülhamid Han’ýn devlete karþý isyanlara karýþan kiþilerin haklarýnda araþtýrmalar yaptýrdýktan sonra, fotoðraflarýna da bakarak duruþma öncesi bir ön karakter tahlili yaptýðý biliniyor. Ayný þekilde tahta çýkýþýnýn 25’inci yýldönümü vesilesiyle fotoðraflarýndaki halet-i rûhiyelerini deðerlendirerek tutuklularýn bazýlarýný affettiðini, askeri akademilere girecek adaylarýn seçiminde ayný metodu kullandýðý görülmüþtür. Abdülhamit Han Milli Ýstihbarata adam seçerken de önce fotoðraflarýný istettiði biliniyor. Bir defasýnda yine böyle kontroller sýrasýnda, eline aldýðý istihbaratçý adayýnýn fotoðrafýný bir müddet süzdükten sonra “Bu adamý sakýn istihbarat örgütüne almayýn. Adamýn yüzünde meymenet yok” dediði söylenir.

Osmanlý yöntemi Çin’den mi öðrenmiþti?

Ýnsan yüz yapýsý ile kiþilik özellikleri arasýnda doðal bir baðlantýnýn olduðu anlayýþý olan fizyonomiden Türk-Ýslâm dünyasý da etkilendi. Tüm bedeni deðerlendirerek yapýlan kiþilik analizine ‘ilm-i kýyafet’, sadece yüzdeki özellikleri deðerlendirerek yapýlan kiþilik analizine de ‘ilm-i sima’ (ilm-i feraset) veya yeni ifadesiyle ‘yüz okuma sanatý’ (fizyognomi) adý veriliyordu. 18’inci yüzyýlda yaþamýþ bilim adamý Mutasavvýf  Erzurumlu Ýbrahim Hakký ‘Marifetname’sinde Yüz Okuma’ya geniþ yer vermiþ. Ýbrahim Hakký, yüz-beden-karakter iliþkisinin bir ilahi kural olduðunu söyleyerek yüz okumayý faydalý bir sosyal iletiþim metodu olarak sunmuþtu. Osmanlý’nýn bu sanatý daha çok doðuya ait kaynaklardan öðrendiðini söyleyebilirim. 

Karþýnýzda kaþ kemiði çýkýk biri varsa dikkat! Yönetmeye ve baský kurmaya yönelik bir kiþilik yapýsý olan bu insanla iletiþim kurmak üzeresiniz. Kendisine “Tuzluðu uzatýr mýsýnýz? Demek bile ona bir emir gibi gelebilir. Gözlerinin iri ya da küçük olmasý farketmez, gözlerini açýk tutan insanlar iletiþime açýktýr. Gözlerini kýsarak bakanlar ise duygularýný kolayca ifade etmeyen ketum mizaca sahiptir.