Helal turizmin yaygınlaşması tesettür mayolara ilgiyi arttırdı
ABONE OL

Yaz turizminin hedef kitlesi her geçen yıl dindarları da içine alacak şekilde genişliyor. Tatil tercihini denizden yana kullanan kadınlar ise tesettür mayo konusunda geçmişe göre daha avantajlı. 

Arap turizminin yaygınlaşması ve Müslüman kadınların deniz turizmine katılması ile birlikte tesettür mayolarda farklı model ve renklerde üretimler başladı. 2002 yılından bu yana mayo üretimi yapan Öztoklar Tekstil bünyesindeki Adasea firması, piyasadaki talebi karşılamak için bu sezon 200’e yakın modelden oluşan zengin bir koleksiyon hazırladı. Özellikle dünyada yaygınlaşan helal turizm ile birlikte hem Türkiye’de hem de Müslümanların yaşadığı farklı ülkelerde mayolarına olan ilginin arttığından bahseden Öztoklar Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Tok, bu sene plajların rengarenk çiçek açacağını söylüyor.

Hem coğrafi konumu hem iklimi hem de birbirinden güzel tatil köyleri ve koyları ile turizm cenneti olan Türkiye, Müslüman ailelerin tatil seçeneklerinin arasında ilk sırada yer alıyor. Turizm sektöründe yaşanan bu gelişmeler alışverişi de etkiliyor. Özellikle Arap halkının ve Türkiye’den de muhafazakar kesimin tercih ettiği tesettür mayolara ilginin arttığını söyleyen İsmet Tok, “Helal turizmi, tesettür mayo sektörünü olumlu yönde etkiledi. Ayrıca Türkiye’de Arap aileler havuzlu sitelerde bir çok ev kiralamaya ya da almaya başladı. Araplar hem giyim tercihleri sebebiyle hem de kalabalık oldukları için mayo alışverişlerini arttırdılar” diyor.

SU İTİCİ KUMAŞLAR NEFES ALDIRIYOR

Tesettürlü bayanların da artık deniz turizmine daha çok ilgi gösterdiğini belirten Tok, “Milyonlarca tesettürlü bayan haşemaları tercih ediyor. İthal mayo markalarında tesettürlü mayolar olmadığı için Türk firmaları bu konuda ilk tercih nedeni oluyor” şeklinde konuşuyor.

Muhafazakar giyim stiline sahip olan hanımların tatillerde yaşadıkları en büyük sıkıntı tesettürlü mayo modelleriyle yeterince rahat edemiyor olmaları. Bu konudan şikayetçi hanımlar için de çözüm, tesettür mayo üretiminde su itici kumaşlardan yapılan ürünlerin tercih edilmesi ile bulundu. Tesettür mayoların tasarımında ve üretiminde bir çok noktaya dikkat çeken Tok şunları aktarıyor: “Son yıllarda tesettür mayolarda kullanılan kumaşların hepsini İtalya’dan getiriyoruz. Tamamen su itici özelliği olan bu kumaşlar aynı zamanda nefes aldırıyor. Bu yüzden kullanan bayanlar yüzerken oldukça rahat ediyor. Özellikle son iki yıldır tasarımlarda kullandığımız çiçekli ve rengarenk desenlere müşterilerimiz  çok talep gösterdi. Üretimden tasarıma kadar son derece rahat, kullanışlı ve şık modeller tasarlıyoruz.” 

Tesettürlü mayolarda yaşanan bir diğer sıkıntı ise bonelerin kaygan olması. Bu konuda da çeşitli tedbirler aldıklarını dile getiren İsmet Tok, “Ürettiğimiz boneler oldukça kullanışlı. Bu yüzden bayanlar rahatlıkla bonelerimizi kullanabilirler. Bonenin kaymaması için özel materyaller kullanıyoruz. Ayrıca mayolarda kullandığımız  su itici ve hava aldırma özelliği olan bu İtalyan kumaşlar bonelerin yapımında oldukça işimize yarıyor” şeklinde konuşuyor. “Tesettür, Jile takım, Likralı Tesettür, Havuz, Marine, Yüzücü Mayo, Garson ve Çocuk kategorileri altında her zevke uygun mayolar üretiyoruz” diyen Tok, son yıllarda üretilen tesettür mayolarda çeşitliliğin arttığına dikkat çekiyor ve ekliyor: Her kesime hitap edecek  yüzlerce modelimiz var. Hatta müşterilerimiz seçim yapmakta zorlanıyorlar.

BU SENE UÇUK RENKLER MODA 

Her sene plajların modası değişiyor. Bu sene kıyafetlerde ön planda olan uçuk renkler plajlarda da moda olacağa benziyor. İçimizi açacak, gözlerimizi renklendirecek mor, sarı, turuncu, mavi, pembe ve yeşil tonları bu senenin modası. 2018’de çok renkli bir yazın bizi beklediğini vurgulayan İsmet Tok, “Bu yıl, çiçekli desenler ya da iki renk düz olan tasarımlar oldukça göz alacak. Bu yaz plajlar gerçekten çiçek açacak diyebiliriz. Haşemaları tamamlayan aksesuarlar boneler, plaj çantaları ve terlikler, çiçekli ya da sade tasarımlarımız ile kombin olacak” diyor ve ekliyor: “Bu yıl çok çeşitli ve oldukça çarpıcı tasarımlara imza attık.”

İTALYAN MAYOLARIN YERİNİ TÜRK MAYOLAR ALDI

Yurt dışı pazarında da tesettür mayolara olan ilginin arttığına değinen İsmet Tok, “Son yıllarda ivme kazanan en büyük pazarlardan bir tanesi yurt dışı tesettür mayo pazarıdır. Yabancı ülkelerde yaşayan binlerce Müslüman bayan Türk üretimi haşemaları tercih ediyor. Bizim ürünlerimiz yüzde 50 yurt içi yüzde 50’de yurt dışı pazarlarına satılıyor. Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin tümüne satış yapıyoruz. Yurt dışı pazarı en az Türkiye pazarı kadar tesettür mayo konusunda hareketli bir pazar. Biz de bu durumu bol seçenek ve rahat kullanılan modellerimiz sayesinde değerlendiriyoruz” şeklinde konuşuyor. 

Son yıllarda İtalya’nın talepleri karşılayamadığı için mayo pazarından çekildiğini ve bu açığı kendilerinin kapatmaya çalıştığını söyleyen Tok, “Özellikle Ortadoğu ülkelerinde taklit ürünlerimiz var. Dünyada taklit ediliyoruz diyebiliriz. Birebir ürünlerimizin aynısını yapıp Çin’de kalitesiz kumaşlarla ürettirip dünyanın bir çok ülkesine satıyorlar. Fakat bizim kalitemizi tabi ki yakalayamıyorlar” diyor.