İdealist bir hanımefendi: Emine Erdoğan
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a, Dünya Müslüman Hayırseverler Kongresi’nin Londra’da düzenlediği Küresel Donörler Forumu kapsamında “İnsani Hizmet Takdir Ödülü” verildi. 

Mazlumun olduğu her coğrafyaya ayrım gözetmeksizin yardıma koşan, vicdanları harekete geçiren Emine Erdoğan, bu ödülü fazlasıyla hakeden bir isim. 

Myanmar, Irak, Filistin, Afrika, Suriye ve Doğu Türkistan’da işlenen insanlık suçlarına karşı uluslararası platformlarda girişimlerde bulunan Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler’de (BM) bu sorunlara dair yaptığı toplantılarla da dikkat çekti. Güvenlik risklerine aldırış etmeden afet bölgelerine bizzat gitti. Kimse dönüp bakmazken Eylül 2017’de Arakan’daki mazlumlarla kucaklaşması, onlarla beraber gözyaşı dökmesi, elleriyle onlara yardım dağıtması, mülteci kamplarında ihtiyaç sahipleri ile bizzat ilgilenip, hayatlarına dokunması Türkiye’nin şefkat elinin en üst düzeyde temsili olarak da yankı buldu. 

Aslında gençlik yıllarından beri yaptıklarını çok daha geniş ölçekte devam ettiriyor Emine Erdoğan. Şule Yüksel Şenler’in kurduğu İdealist Hanımlar Derneği’nde fakirlere yardım ederek başladığı bu anlamlı yolculuk Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde farklı bir ivme kazadı. O yıllarda Harran’da ‘Haydi Kızlar Okula’ ve ‘Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları’ kampanyasının çalışmalarına katıldı; hatta kızlarını okula göndermeyen bir aileyi ikna etmek için ziyarette bulundu. Ardından uyuşturucuyla mücadele kampanyalarına katıldı ve Üsküdar’da ağabeyinin eşi Saadet Gülbaran’ın başkanlığını üstlendiği Toplumsal Gelişim Merkezi’nin hamisi oldu. Yurtiçinde özellikle aile ve toplumu yakından ilgilendiren konulardaki çalışmaları yakından takip edip destekleyen Erdoğan, yurtdışında da Myanmar, Irak, Filistin, Afrika, Suriye ve Doğu Türkistan’da yaşanan acılara şahitlik etmek ve yardımlarda bulunmakla kalmadı dünya kamuoyunu harekete geçirecek ciddi adımlar attı. 

MAZLUMLAR İÇİN DÜNYAYI AYAĞA KALDIRDI

Erdoğan, uluslararası meseleler karşısında gösterdiği insani duyarlılıkların yanı sıra Türkiye’de de eğitim, sağlık, engelli sorunları gibi pek çok alanda hayırseverlik faaliyetlerinde bulundu ve mülteciler için de yardım çalışmaları yaptı. 

Emine Erdoğan, 2009’da Gazze’ye yapılan saldırılar konusunda harekete geçerek “Filistin’de Barış İçin Kadınlar” adlı uluslararası bir zirve düzenledi. Çok sayıda lider eşini İstanbul’a davet eden Emine Erdoğan, dünya kamuoyuna Gazze’deki saldırıların sona ermesi çağrısı yaptı.

Eylül 2017’de kalabalık bir heyetle Myanmar’ın Arakan eyaletindeki insanlık dramına dikkati çekmek üzere Bangladeş’teki Kutupalong Kampı’nı ziyaret eden Erdoğan, burada yardım dağıttı. Emine Erdoğan, Arakanlı Müslümanların yaşadığı vahşetin uluslararası kamuoyuna taşınması amacıyla CNN International’da “İnsanlık Rohingya Müslümanlarına Sırtını Dönmemeli” mesajı taşıyan bir makale de kaleme aldı.

Dünya liderlerinin eşlerine de bu konuda bir mektup yazan Emine Erdoğan, ayrıca Birleşmiş Milletlerde (BM) “Akdeniz, Afrika ve Myanmar’a yönelik insani yaklaşımlar” konulu bir toplantıya katılarak, Türkiye’nin mülteciler ve insani yardım politikalarını anlattı. 

Erdoğan, can güvenliği tehditlerine rağmen Myanmar’a giderek, Arakanlı Müslümanlara uygulanan baskı ve şiddeti uluslararası kamuoyunun dikkatine taşıdı ve yardım kampanyalarının başlatılmasına öncülük etti.

EMİNE ERDOĞAN'IN HİMAYE ETTİĞİ PROJELER

Gönül Elçileri

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde yürütülen “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi”, toplumda “gönüllülük” kavramına yönelik farkındalık geliştirmek, gönüllü çalışmanın yaygınlaşmasını sağlamak, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak insan kaynağını artırmak üzere hayata geçirilmiş bir sosyal sorumluluk projesidir. 2012 yılından bu yana sürdürülen proje kapsamında Koruyucu Aile Hizmeti, Kadınlar için Mesleki Eğitim gibi alt çalışma alanları mevcuttur.

Ana Kız Okuldayız

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen “Ana-Kız Okuldayız Okuma-Yazma Kampanyası” 2008 yılında başlatılmıştır. Kampanyanın hedef kitlesi, sosyo-ekonomik yönden yoksulluk içinde bulunan, eğitim imkânlarından yararlanamamış, zorunlu öğretim çağını geçirmiş genç kız ve kadınlardır.

7 Çok Geç

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından, çocuğun 0-6 yaş döneminde alması gereken erken çocukluk eğitiminin önemi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek, bu konuya her kesimden destek oluşturmak ve Türkiye’deki bütün çocukların okul öncesi eğitim hizmetinden yararlanabilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen kampanyadır.

Bereket Ormanları

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın öncülüğünde, Gönül Elçileri ile birlikte 21 Mart 2015 Dünya Ormancılık günü ve haftasında, 81 ilde 100 bin fidan dikimi ile başlatılan proje, Türkiye’de yeşil alanların artırılmasını ve ormanların faydalarının teminini hedeflemektedir.

Geleceğimi Koruyorum

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliği ile gerçekleştirilen proje, yeni nesillere toprak ve su kaynaklarının korunması ve değerlendirilmesi bilincini kazandırmak üzere hazırlanmıştır. 30 büyükşehirde gerçekleştirilen proje kapsamında çocukların toprak, tohum ve bitkilerle yakınlaşması hedeflenmektedir.

Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi 

Afrikalı kadınların eğitim ve sağlık sorunlarının çözümüne katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen ”Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi “ projesi, Afrikalı kadınların el emeklerinin hakettiği değerde, kar amacı gütmeksizin pazarlanması amacına yöneliktir. Proje aynı zamanda, Afrika kültürlerinin karşılaşma noktası olma ve Türkiye-Afrika ilişkilerine katkı sunma amaçlarını hedeflemektedir. Ankara’nın tarihi semti Hamamönü’nde Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonu, sivil toplum kuruluşlarının katkıları, Afrika ülkeleri lider eşlerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Sıfır Atık

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan bir projedir.

Yerli Tohum

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Millî Tarım Projesi’ne de destek veren Emine Erdoğan, proje kapsamında Şanlıurfa’da üçüncüsü düzenlenen “Yerel Tohum Buluşması”na katıldı. Emine Erdoğan, tohumun millî bir servet olduğunun altını çizerek, “Bir ülkenin tohum ihtiyacını dışarıya bağımlı olmaksızın kendi kendine karşılayabilmesi, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır” dedi.