Bu yýl ikincisi gerçekleþtirilecek olan Ýstanbul Art Show 20 -22 Aralýk tarihleri arasýnda Ýstanbul Hilton Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenecek. Farklý biçimsel formatlarda birçok sanat eserinin sergileneceði fuara Türkiye ve dünyadan birçok galeri ve sanatçý katýlacak. Düzenlenecek canlý performanslar, atölye ve seminerler, paneller, enstalasyonlar ile ziyaretçiler çaðdaþ sanatýn sýnýrlarýnda gezinecekler. Fuarýn Art Talks (Sanat Sohbetleri) etkinliklerine ise Selim Ýleri, Mario Levi, Nedim Gürsel, Bedri Baykam, Ergin Ýnan, Ekrem Kahraman, Emin Alper, Durmuþ Akbulut, Prof. Dr. Uður Batý, Prof. Dr. Aylin Seçkin, Doç. Dr. Ardan Ergüven konuþmacý olarak katýlacak.
Ýstanbul Art Show’da ayný zamanda Türk sanatýna katký yapan sanatçýlar için de bir ödül töreni gerçekleþtirilecek ve seçici kurul tarafýndan belirlenen isimlere ödülleri takdim edilecek. Öte yandan bu yýl fuarda Ýran sanatýna ayrý bir bölüm ayrýlýyor. Ýran’ýn en iyi sanat galerileri, sanat yazarlarý, ünlü koleksiyonerleri ve küratörleri üç gün boyunca Türk sanat dünyasýyla bir araya gelmeyi hedefliyor.
Güncel sanat alanýnda güçlü bir merkez olmaya baþlayan þehrimize Ýstanbul Art Show’un neler katacaðýný fuarýn direktörü Yalýn Alpay’la konuþtuk. Alpay, ilk olarak bu fuarýn Ýstanbul’da gerçekleþen diðer sanat etkinliklerinden ayrýldýðý noktalar konusunda bilgiler verdi: “Türkiye dünya sanat piyasasý içerisinde ne yazýk ki çok gerilerde. Art Basel ve UBS’nin birlikte hazýrladýðý 2019 Küresel Sanat Piyasasý raporuna göre 2018 yýlýnda dünyadaki sanat piyasasýnýn hacmi 67,4 milyar dolar. Bunun müzayede ayaðý 29 milyar dolardan oluþuyor. Türkiye’de elimizde sanat piyasasýnýn tamamýný ölçmek için veriler yok. Fakat Forbes’un hazýrladýðý sanat raporu sayesinde ülkemizdeki müzayede hacmini biliyoruz. Bu hacim 2018’de yalnýzca 16,3 milyon dolar. Yani küresel hacim 29 milyar dolar iken, Türkiye’nin hacmi 16,3 milyon dolar. Yani arada tam 1780 katlýk bir fark var. Bu durum bize Türk sanat piyasasýnýn çok sýð olduðunu gösteriyor.”
SANATTAKÝ NÝCELÝK NÝTELÝKTEN ÖDÜN VERMEDEN ÝYÝLEÞTÝRÝLMELÝ
“Böylesine sýð bir sanat piyasasýndan, Türkiye’nin milli geliriyle doðru orantýlý bir sanat piyasasýna yükselebilmek için çok daha fazla sanatsal organizasyonlara, sanat yazarlarýna, sanat galerilerine, sanatsal etkinliklere, bilinçli koleksiyonerlere ve nitelikli sanat fuarlarýna gereksinimimiz var.” diyen Alpay Türkiye’nin þu an önceliðinin niceliðini, nitelikten ödün vermeden arttýrmak olmasý gerektiðine dikkat çekiyor: “Türkiye’nin yýlda on, on beþ farklý sanat fuarýna ihtiyacý var. Ýstanbul Art Show, her yýl belirli bir tema çerçevesinde (2018 temasý “Posthümanizm”, 2019 temasý “Hakikat Askýda: Post-truth Çaðýnda Sanat”) belirli bir sergi açan, galerileri, sanatçýlarý bu tema doðrultusunda yapýt üretmeye özendiren, fuar boyunca da gerçekleþtirilen Art Talks aracýlýðýyla bu temayý sanat dünyasýnýn aktörleri arasýnda farklý oturumlarda tartýþmaya açan þeffaf bir sanat pazarýdýr. Ýstanbul Art Show sanat fuarýnýn görevleri arasýnda, üç gün boyunca Türkiye’nin en nitelikli sanatçýlarýný, sanat yazarlarýný, küratörlerini, koleksiyonerlerini, akademisyenlerini ve galeri sahiplerini bir arada tutarak birbirleriyle etkileþime geçmelerini, gelecek yýllarýn sanatsal eðilimleri hakkýnda tartýþmalarýný, eðilim belirlemelerini ve iliþki aðlarý oluþturmalarýný önemsemesiyle diðer fuarlardan ayrý bir ödev üstlenmiþtir.”
Alpay, fuara katýlacak olan galerileri ya da sanatçýlarýn nasýl belirlendiðini ise þöyle anlatýyor: “Katýlým yapmak isteyen galeriler ve sanatçýlar, Uluslararasý Sanat Eleþtirmenleri Derneði Türkiye Baþkaný Dr. Fýrat Arapoðlu, Fransýz resim eksperi Marc Ottavi, Þekerbank Açýk Ekran Sanat Galerisi Direktörü Dr. Kumru Eren, Sanatçý Hanefi Yeter ve Ýran Galeriler Birliði Baþkaný Lili Golestan’dan oluþan Ýstanbul Art Show Seçici Kurulu tarafýndan titizlikle seçiliyorlar. Bu titiz seçim, Ýstanbul Art Show’a gelen ziyaretçileri, belli bir seviyenin üzerindeki sanat yapýtlarýndan baþka eserlerle karþýlaþmalarýný önlemiþ oluyor.”
DEVRÝM ERBÝL’DEN ART SHOW’A ÖZEL ÝSTANBUL ÇALIÞMASI
Fuarda pek çok yan etkinlik var. Bunlarýn ilki, fuarýn 19 Aralýk’taki VIP açýlýþ gecesinde Devrim Erbil tarafýndan gerçekleþtirilecek. Devrim Erbil’in Ýstanbul Art Show için özel olarak hazýrladýðý 2,5 x 4 m boyutlarýndaki 10 m2’lik tablosu dev bir yekpare resim olmakla birlikte, Erbil’in hazýrladýðý alt yapý sayesinde 40 ayrý parça olarak tasarlandý. Bu parçalarýn her birisi ayrý ayrý da birer kompozisyona sahip. Devrim Erbil ilk gece bu tabloyu postmodernizmin ve post-truth’un parçalanma, saçýlma, bütünün daðýlmasý izleklerine gönderme yaparak parçalara ayýracak ve resmin parçalarý kendi baþlarýna satýþa çýkacak. Bu parçalardan dileyen bir adet alabileceði gibi, dileyen koleksiyonerler de birkaç tane alarak panoramik bir görüntü, kare bir görüntü ya da dikey dikdörtgen görüntüler elde edebilecekler. Böylece koleksiyonerlerin de resmin gerçekleþtirilmesinde katkýlarý meydana gelecek.
Sanat ve Post-Truth iliþkisi irdelenecek
Yalýn Alpay, fuarda gerçekleþecek diðer özel etkinliklerden ise þöyle bahsediyor: “Ýkincisi Doku Týp Merkezi’nin üç yüz parçayý aþan dev koleksiyonundan Ýstanbul Art Show Sanat Direktörü olarak benim ve Ýstanbul Art Show Seçici Kurulu’nun seçtiði 30 parçalýk çok güçlü bir sergi. Bu sergi Türkiye’nin, Kýta Avrupasý’nýn ve Büyük Britanya’nýn önde gelen sanatçýlarýnýn enstalasyon, tablo, heykel ve rölyeflerinden meydana geliyor. Doku Týp Merkezi Koleksiyonu, Doku Týp’ýn kurucu ortaklarý Serkan Aygýn ve Melda Aygýn’a ait. Aygýn çifti bu dev koleksiyon için ciddi zaman, bütçe ve emek harcamýþlar. Böylesine güçlü yapýtlarýn Ýstanbul Art Show’da sergilenecek olmasý, Ýstanbullu sanatseverler için de büyük bir kazanç olacak. Üçüncüsü Mercan Dede tarafýndan hazýrlanan Post-truth Odasý. Sanatçýnýn ürettiði heykellerden, tablolardan ve müzik enstalasyonlarýndan oluþan bu odada dýþsal gerçeklik ile baðlantýnýn kopmasýný ve ziyaretçilerin bu odanýn içerisinde kendilerini bütünüyle baþka bir evrende hissetmelerini amaçladýk ve öyle sanýyorum ki bunu baþardýk. Çok ilgi çekeceðini düþünüyorum. Dördüncü etkinliðimiz de iki gün boyunca sürecek olan sanat sohbetlerimiz. Türkiye’den, Fransa’dan ve Ýran’dan çok çeþitli akademisyenler, sanatçýlar, küratörler ve sanat insanlarý tarafýndan gerçekleþtirilecek oturumlarda sanat ile post-truth arasýndaki iliþkiler masaya yatýrýlacak. Tüm bu etkinlikler ücretsiz gerçekleþtirilecek.”