Ekobox Sulamasýz Tarým Teknolojisi ile sulamasýz tarým artýk mümkün. Ekobox gece-gündüz, hazne içi-dýþý sýcaklýk ve nem farklarýndan oluþan yoðuþmadan kendisine su saðlýyor. Ortalama günlük 1 çorba kaþýðý kadar su üretiyor. Ayrýca her tür yaðýþ þeklinden yaptýðý hasatla da kendine takviye ediyor.
Herhangi bir su kaynaðý, elektrik, sondaj ya da basýnçlý sulama sistemleri gibi yüksek yatýrým ve iþletme maliyeti gerektirmeden, ülkemizin her tür arazi koþulunda, bozulmuþ, taþlýk arazilerinde, daðýnda, taþýnda gelecek nesillere taþýnabilecek aðaçlar yetiþtirmek mümkün mü?
Ekofen Tarým’ýn bir süredir uyguladýðý Ekobox Sulamasýz Tarým Teknolojisi bu soruya olumlu cevap veriyor. Sulamasýz Tarým Teknolojisi, susuz yani sulama gerektirmeyen aðaç tarýmý yapmayý, ormanlar oluþturabilmeyi, Türkiye’nin taþlýk, bozulmuþ, erozyona uðramýþ ve çölleþmiþ arazilerini ýslah ederek aðaç tarýmý ve ormancýlýða kazandýrabilmeyi, temiz su kaynaklarýmýzý korumayý, sera gazý, küresel ýsýnma ve iklim deðiþikliði etkilerini azaltmaya yardýmcý olmayý, ülke kalkýnmasýna ciddi anlamda katký saðlamayý amaçlýyor. Peki bunu nasýl yapýyor?
EKOBOX DOÐAYI TAKLÝT EDÝYOR
Ekobox doðayý taklit eden bir sistem. Doðada kendiliðinden yetiþen ormanlarýn oluþum þeklini taklit ediyor. Özetle bitkilere su ihtiyaçlarýný toprak altýndaki mikro gözeneklerdeki suyu kullanarak karþýlamayý öðreten bitki destek ünitesi. Ekobox’a ilk kurulum anýnda 16 litre su konularak bir döngü baþlatýlýyor. Sonrasýnda Ekobox altýndaki fitilden topraða iletilen su vasýtasý ile toprak yüzey ýsýsýný düþürüyor, güneþ ýþýnlarýnýn sebep olduðu buharlaþmayý engelliyor ve topraðýn su kaybýný önlüyor. Toprak sýcaklýðýný dengede tutmada büyük bir rol oynuyor. Fitil, toprak yeterli neme ulaþtýðýnda su akýþýný azaltýyor veya tamamen kesiyor. Toprak kuruduðunda fitilden su akýþý artýyor. Kýsacasý fitil bir vana gibi çalýþýyor. Ekobox ile bitki kök boðazý kurumuyor. Aþýrý sulamadan kaynaklanan bitki köklerinin yeterli havayý ve besin maddelerini alamamasý, kazýk kök yapmayarak tembelleþmesi, bitki köklerinin çürümesi ve toprak tuzluluðunun artmasý gibi birçok problem ortadan kalkýyor.
Bitki kök çevresindeki topraðý düzenli olarak serin tutarak, kapiler kanallarýnýn sürekliliðini saðlýyor. Ekobox’ýn saðladýðý bu koþullar toprak altýnda kapiler yoðunluðun yani toprak içindeki mikro gözeneklerde bulunan suyun artmasýný ve birikmesini saðlýyor. Örneðin ekseriyetle metruk binalarýn duvarlarýnda sýkça görülen rutubet, kapiler suyun yükselmesinin bir sonucu. Ýþte Ekobox metruk binalardaki gibi kendi altýndaki topraðýn mikro gözeneklerinde bulunan suyu yukarý doðru hareketlendiren bir ortam ve altýndaki toprakta bir su sütunu oluþturuyor. Bu su sütun derinlere gittikçe geniþliyor ve su yoðunluðu daha da artýyor. Bitki bu sütunu takip ediyor ve yer altýnda oluþan bu kaynaktan su ihtiyacýný karþýlýyor. Bu sistem bitkiyi kazýk kök yapmaya teþvik ediyor. Böylece insana baðýmlý olmayan ve oluþan bu kaynaktan beslenerek meyvesini de yetiþtiren asýrlýk aðaçlar yetiþtirilmesine imkan saðlýyor.
Ekobox sistemini pek çok alanda kullanmak mümkün. Bu alanlarýn baþýnda; kentsel çiftlik, ormancýlýk, meyve tarýmý, mezarlýk aðaçlandýrmalarý, þehir peyzajý, fidan yetiþtiriciliði, sebzecilik, ekosistem restorasyonu, þehirler arasý yol boyu aðaçlandýrmalarý gibi alanlar geliyor.
TEST EDÝLDÝ, BAÞARIYA ULAÞILDI
Ekofen Tarým sahibi Fazýl Mermer, Ekobox’ýn geliþtirme ve deneme sürecinin yaklaþýk beþ yýl sürdüðünü söylüyor ve ekliyor: “Bu süre zarfýnda ürettiðimiz bu teknolojiyi evvela kendi arazilerimiz baþta olmak üzere ülkemizin 20 farklý noktasýnda, farklý iklim, toprak ve bitki türlerinde denedik. Siirt Üniversitesi, Batman Üniversitesi ve Karamanoðlu Mehmet Bey Üniversitesi kampüs alanlarý içerisinde, Siirt ve Mardin Tarým Ýl Müdürlüklerinin belirledikleri alanlarda, Antalya’da seralarda, Ýzmir, Ýstanbul, Mersin, Malatya ve Karaman’da yatýrýmcýlarýn arazilerinde, Konya Beyþehir Belediyesi’nin Ceviz Ormaný projesinde, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi AÐAÇ A.Þ. ANKARA Büyükþehir Belediyesi ANFA Genel Müdürlüðü ve buna benzer birçok alanda binlerce Ekobox ile denemeler gerçekleþtirdik. Ceviz, badem, Antep fýstýðý, zeytin, üzüm, incir, kestane, kayýsý, mürver, hünnap, zerdali, kuþburnu, kýr iðdesi, sedir, sarý çam, kara çam, domates, biber, salatalýk, patlýcandan kamkata kadar birçok fidede denemeler gerçekleþtirdik. Tüm bu denemelerden yüzde 98 baþarýlý sonuçlar aldýk. Aldýðýmýz neticelerin verdiði cesaretle konuyu Tarým ve Orman Bakanlýðýmýza sunduk.”
EKOFEN TARIM SAHÝBÝ FAZIL MERMER: EKOBOX ÜLKE EKONOMÝSÝNE KATKIDA BULUNUYOR
Kurak ya da yarý taþlýk olmasý nedeniyle tarým ya da ormancýlýða kazandýrýlamamýþ milyonlarca dönüm araziyi Ekobox ile tarým ve ormancýlýk açýsýndan ihya ederek ekonomimize kazandýrma, temiz su kaynaklarýmýzý koruma, enerji tasarrufu, çölleþmiþ arazilerin ýslahý, erozyonun önlenmesi, yüksek tutma oraný ile ormancýlýkta sýkça karþýlaþýlan yenileme dikim maliyetlerinden, zayii olan fidan maliyetinden tasarruf fýrsatý sunmakla birlikte en önemli ve kýymetlisi olan zamandan tasarruf fýrsatý sunuyoruz. Karayollarý kenarlarýný, maden sahalarýný aðaçlandýrma baþarýsýnýn artýrýlmasý, küresel ýsýnma ve iklim deðiþikliði etkisinin azaltýlmasý, açlýkla mücadele eden ülkelere üretim yapabilme kabiliyeti kazandýrýlmasý ve ülkemizde aðaç tarýmý yapan çiftçilerimiz üretim maliyetlerini düþürerek kârlýlýklarýný artýrýrken, kurak ve yarý taþlýk arazilerde aðaç tarýmý yapýlabilme fýrsatlarýný sunuyoruz.
KALKINMA TÜM COÐRAFYA ÝLE MÜMKÜN
Kalkýnmanýn sýnýrlandýrýlmýþ üsluplara adaptasyonla deðil, tüm coðrafyamýzý kullanarak her türlü kaynaðý ülkemizde bulunan ve ülkemiz açýsýndan sermaye birikimi oluþturacak tarým ve ormancýlýk ile de mümkün olacaðý fikriyle beþ yýl önce çalýþmalar baþlattýk. Bu amaçla araziler satýn aldýk. Arazi seçiminde mümkün olduðunca kurak, yarý kurak ve taþlýk arazileri seçerek bu arazileri aðaçlandýrmaya odaklandýk. Maksadýmýz öncelikle erozyona uðramýþ, çölleþmiþ, taþlýk ve kurak arazileri milli ekonomimize kazandýrmaktý. Satýn aldýðýmýz arazilerde yaþadýðýmýz su problemi öncelikli olarak bu problemi bertaraf etmeye bizi odakladý. Yaptýðýmýz uzun araþtýrmalar sonucunda su problemini çözmeye yönelik birçok seçenekle karþýlaþtýk. Her seçeneði deðerlendirip testler gerçekleþtirdik. Sonunda MIT (Massachusetts Institute of Technology), Popular Science gibi 20 ayrý önemli üniversite ve kurumdan ödüller almýþ, dünyada 40 ülkede, 500 Tür bitki de ciddi baþarýlar elde etmiþ bir firmanýn sulamasýz aðaç ve hatta sebze yetiþtirmeyi mümkün kýlan bir ürününe rastladýk. Bu þirketten aldýðýmýz ilhamla ARGE çalýþmalarý yapmaya baþladýk. Yürüttüðümüz 2 yýllýk AR GE çalýþmalarý sonucunda temel aldýðýmýz üründen daha nitelikli bir ürün ortaya çýkarmayý baþardýk ve EKOBOX ismini verip patent almayý baþardýk.
NEDEN EKOBOX ÝLE DÝKÝM YAPILMALI?
• Arazilerde su kuyusu açmak üzere sondaj çalýþmasý ve su kaynaðý gerektirmez. Böylece temiz su kaynaklarýmýzý korur.
• Arazilerde enerji-elektrik kaynaðý faturalarý ödenmez. Enerji tasarrufu saðlar.
• Damlama ya da salma sulama hattý gerektirmez. Sulama sistemleri takip gerektirirken Ekobox takip gerektirmez.
• Az ya da aþýrý sulamadan kaynaklý kuruma ya da kök boðazý hastalýklarý, mantar gibi hastalýklardan korur.
• Aþýrý sýcak ya da soðuk koþullarda Ekobox klimatik etki ile bitkiyi korur.
• Ekobox ile yetiþtirdiðiniz fidanlar size baðýmlý olmaz. Fidanlar yer altýndan beslenmeyi öðrenir.
• Aþýrý sulamadan kaynaklanan toprak tuzluluðunun önüne geçer.
• Taþlýk, kurak ve yarý kurak kullaným dýþý arazileri ýslah eder. Bu arazileri kullanýlýr hale getirir. Ekobox her tür arazide kullanýlabilir.
• Yüksek tutma oraný ile fidan zayiatýný azaltýr.
• Çapalama gerektirmez.
• Suyuna katýlacak mineraller ile bitki ve toprak zenginleþir.
• Ekobox haznesine ilk uygulamada konulacak 16 litre su dýþýnda su gerektirmez.
• Ýklim deðiþikliði, Küresel ýsýnma ve karbon emisyonuna karþý mücadelede etkin çözüm sunar.
• Ekobox 10 yýl dayanýmlýdýr.
• Ýstenirse fitil sayýsý artýrýlarak sebze yetiþtirmede kullanýlabilir.