Mercan: Kalıplar olmadan da güzel şarkı söylenir
ABONE OL

Güçlü sesi, kendi has vokal tarzı ve dijital ortamda canlı söylediği şarkılardaki performansı ile kısa sürede geniş kitlelere ulaşan İnci Mercan’ın dokuz parçadan oluşan ilk albümü Berduş, Arpej Yapım etiketiyle müzikseverlerle buluştu. Uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra, bu mesleğin kendine ait olmadığını fark edip mikrofon tutmaya başlamış Mercan. Hayatta verdiği en doğru kararın da bu olduğunu söyleyen genç şarkıcı ile yeni albümü ve müzik hayatını konuştuk.

Şarkı söylemeye ne zaman başladınız? 

Uzun yıllar Türkiye’nin değişik bölgelerinde devlet memurluğu yaptım. Sesimin güzel olduğunu bende çevremdekiler de hep bilirdi fakat sanatçı olmak hiç hesapta yoktu. Ben hep avukat olmak istemiştim. Çok ilginç tesadüfler silsilesi beni sanatçı olmaya yönlendirdi desem yanlış olmaz. Üniversite yıllarında fakültenin Türk Sanat Müziği korosuna katılarak başladım müziğe.  2008 yılında istifa ederek sanat hayatıma profesyonel olarak başlamış oldum. O tarihten bugüne ülkenin değişik coğrafyalarında sahne almaya devam ediyorum.

Memuriyetten istifa etme kararını nasıl aldınız?

Bir gün fark ettim ki her insanın bir yaradılış gayesi, bir misyonu var ve benimki de memurluk değil. Mesleğimi hala çok seviyorum ve görev yaptığım seneler boyunca da severek yaptım. İstifa ettim fakat istifa ettiğim için de pişman olmadım. Hatta hayatta verdiğim en doğru karar olduğunu söylemeyelim. İnsan yaptıkları için değil yapmadıkları için pişman olur felsefesine katılıyorum.

Ezber bozmak istiyorum

Albüme nasıl yorumlar geliyor?

Şarkı söyleme tarzım ve canlı performans videolarım insanlar tarafından çok beğenilince dijital ortamda geniş kitlelere ulaşma fırsatı bulmuştum. Albüm yapma cesaretini bana veren güç de bu ilgi oldu. Arpej Yapım etiketi ile yayınlanan albümümüz ilk hafta tıklanma rekorları kırdı. 

Gelecek planlarınız ve hayalleriniz neler?

70’ler ve 80’lerdeki izdiham dolu halk konserlerini yeniden canlandırmak, kalıplar olmadan da güzel şarkı söylenebileceğini ispatlamak… Kısacası ezber bozan bir sanatçı olmak istiyorum. Müzik piyasasına bir renk, tat katmak ve bazı tabuları yıkarak tekdüze olmadan da iyi müzik yapılabileceğini kanıtlamak hedefindeyim. 

Size ilham veren müzisyenler kimler?

Müslüm Gürses ve Barış Manço gibi değerlerden her zaman feyiz almışımdır. 

RUHUM ARABESK YAPTIĞIM MÜZİK ROCKARABESK

Biraz da albümünüzden ve yaptığınız müzikten söz eder misiniz?

Öncelikle çok kıymetli müzisyenlerle çalışma fırsatı bulduğumu söylemeliyim. Albümde emeği geçen herkse buradan sizin aracılığınızla teşekkür etmek isterim.  Ruhum arabesk, bu yüzden de müziğime de arabesk diyorum fakat klasik arabesk değil rock, pop altyapılarının olduğu arabesk diyebiliriz. Bir arkadaşım rock arabesk diyor yaptığım müziğe… Arabesk tınılarıyla süslenmiş batı altyapılarıyla donatılmış bir müzik yapma çabası içindeyim.