Sanat eseri fularlar
ABONE OL

Fular, tarihi çok eskiye dayanan bir aksesuar. Ancak 19. yüzyýldan sonra çok daha yaygýn olarak kullanýlmaya baþlanýyor. Günümüzde de tercih edilen fularlar, kýyafete farklý bir anlam katýyor. Hem spor hem de klasik her ortamda takýlabiliyor. Fularý; çantada, boyunda, saçta kullanabilirsiniz. Þimdi sizi bir fular tasarýmcýsý ile tanýþtýrmak istiyorum. Sadece fular deðil birçok þey tasarlýyor. Ayný zamanda stilist ve bir kadýn giriþimci. Tuðba Kuzdere Yorgancýoðlu’ndan bahsediyorum. Kendisi tablo gibi fularlar tasarlýyor. Aileden gelen bir çizim yeteneðine sahip Yorgancýoðlu, hazýr desen kullanmýyor. TukuTukum markasý altýnda ürünlerini insanlarla buluþturan Yorgancýoðlu, “TukuTukum benim göz bebeðim. Üretmeden duramýyorum. Resim yapýyorum, yazý yazýyorum, müzik takip ediyorum. Sanatçý ruhumu bastýramýyorum. Markamla da giyilebilir sanat ürünleri tasarlýyorum.” diyor. 

Konsept farklý çizim ayný 

Ýlk olarak ipek fularlar tasarlamaya baþlayan ve farklý desenleri ve çizgileri ile dikkatleri çeken Yorgancýoðlu, ilhamýný nereden aldýðýný þöyle anlatýyor, “Türkiye’de ipek çok önemli. Ancak çok klasik desenler kullanýyorlar. Þeritler, düz renkler, laleler... Ýpek aðýr bir þey ama bunu modernize etmek gerekiyor diye düþündüm. Ben ipek fularlarý tablo gibi kullanýyorum. Bütün desenlerde bir hikâye anlatýyorum. Her desen neredeyse kadýnlarla alakalý. Renkli, güçlü, kendinden emin. Desenleri ben çiziyorum. Hazýr desen kullanmýyorum. TukuTukum’da bulunan eserleri baþka bir yerde görme ihtimaliniz yok. Hayatýn içinde herhangi bir zaman diliminde izlediðim belgeselden, filmden ya da çýktýðým seyahatten ilham alýyorum. Son koleksiyonumda 1920’lerden Art Deco’dan etkilendim. O dönemdeki mimari, müzik, saç kesimlerini, danslarýný çok seviyorum. Sonra bu dönemi araþtýrmaya baþladým ve kafamda desenler oluþtu. Daha önceki çalýþmamda hayvanlardan etkilenerek hazýrladým. O dönemde belgeseller çok izliyordum. Zebralarýn gruplar halinde yaþadýðýný ve hayatlarý boyunca gruplarýný deðiþtirmediklerini öðrendim. Üstelik grup içinden her gün bir zebra geceleri ayakta kalýyor ve diðer arkadaþlarýna sahip çýkýyor. Bu beni çok etkilemiþti. Bundan dolayý bir desenimde zebra var. Bir arada Japon kültürüne merak salmýþtým ve o tarz ürünler çizdim. Ýlgilerim deðiþtikçe çizimlerim de deðiþiyor. Ancak sanatçý çizgisi öyle bir þey ki ilk tasarladýðým ürün ile son tasarladýðým ürünü yan yana koyun uzaktan bakýn bu Tukutukum diyebilirsiniz. Çünkü bir stilim var. Farklý konseptler de olsa imza kendini belli ediyor.” 

Sýnýrlý sayýda üretiyorum 

TukuTukum’da çok farklý boyutlarda fular görmek mümkün. Üstelik buradaki desenlerin sayýsý sýnýrlý. Bundan dolayý sürekli yeni tasarýmlar ekleniyor koleksiyona. Yakýn zamanda Art Deco koleksiyonunun devamý olarak fular ve sweat t-shirtlerin geleceðini söyleyen Yorgancýoðlu’nun ürünlerinde dikkat çeken noktalardan biri de nazar boncuðu. “Ürünlerimde nazar boncuðu kullanmayý seviyorum. Nazara inanan biriyim. Bu konuda araþtýrmalar yaptým. Aslýnda ben farketmeden desenlerimde gözü, nazar boncuðunu kullanýyormuþum. Nazardan bizi koruduðuna inanýyorum bundan dolayý da her ürüne küçük de olsa mutlaka bir göz koyuyorum.” diyen Yorgancýoðlu, bandana, bone, kaftan, kimona ve gömlek de tasarlýyor. 

Trendler geçici ama stil kalýcý 

Yorgancýoðlu, yazmayý da seviyor. Geçen yýl çýkardýðý Sen Sus Stilin Konuþsun adlý kitabýnda Alara’nýn Ýtalya’dan Ýstanbul’a uzanan hikâyesini anlatýyor. Kitapta kadýnlarýn stilini nasýl bulacaðýyla ilgili tüyolar da var. Ben de soruyorum “Bir kiþi stilini nasýl bulabilir?” Türk kadýnýnýn kendi stilini bulmaya baþladýðýný belirten Yorgancýoðlu, “Modayý körü körüne takip ettiðimizde herkes ayný fabrikadan çýkmýþ gibi oluyor. Baþkasýnda gördüðümüz þeyi direkt kendimize uygulamayalým. Stilimizi bulmak için öncelikle özgür olmalýyýz ve vücudumuzu tanýmalýyýz. Trendler geçici ama stil kalýcýdýr.”

   

Charlie’nin Melekleri’ne Türk tasarýmcý imzasý 

Ünü ülke sýnýrlarýný aþan TukuTukum fularlarý Charlie’nin Melekleri’nin merakla beklenen son filminde de kullanýlmýþ. Bir bölümü Ýstanbul’da çekilen filmin fragmanýnda yer alan Elizabeth Banks’in yakasýndaki fular dikkat çekiyor. Hollywood filminde bir Türk tasarýmcý olarak ürünlerinin kullanýlmasýnýn gurur verici olduðunu belirten Yorgancýoðlu, “Film ekibi ile Ýstanbul’da Yasemin Bektaþ ilgilendi. Onlarýn yanýndayken boynunda TukuTukum fular varmýþ. Fular, Hollywood filmlerinin Avustralyalý kostüm tasarýmcýsý Kym Barrett’in ilgisini çekmiþ. Koleksiyonu görmek istedi. Sonra bütün koleksiyondan ürünler aldý. Hem Charlie’nin Melekleri’nde kullandý hem de diðer filmleri için stüdyosuna götürdü” dedi.