Şehri keşfetmek lazım
ABONE OL

BEYAZIT -MAHMUTPAŞA SIRLARI

1. Sahaflar’dan Kapalıçarşı’ya paralel, her zaman kalabalık sokaktan Tahtakale’ye doğru yürürken sağda... Adı: Yeni Polonya Pazarı. Hana girdiğinizde avluda. Girişten sonra sağ ve sol duvarda, 80’den fazla parçalı iki ayrı seramik pano. Konusu genç kızlar. Olağanüstü güzeller. Tel: (0212) 527 79 67

2. Sahaflar’dan üniversiteye çıkan kapı. Çıktığınızda meydan. Bütün duvarların kenarlarında satıcılar. Her türlü antika eşya satılıyor. Pazar günü satıcılar üniversiteye, meydana doğru daha da artıyor.

3. Kapalıçarşı, Lütfullah Kapısı’nın hemen sağında merdivenlerde bir yeniçeri mankeni çok ağır zırhıyla ayakta duruyor. Civarda antika dükkanları ve uyuyan kediler...

4. Mahmutpaşa yokuşundan inerken sağda. Düğün havluları, 24 tanesi 12 TL. Minibüsün, otomobilin dikiz aynasına, kapı koluna asılan...

5. Düğün havluları satan dükkandan biraz aşağıda, sağda yaklaşık 60 santim boyunda iri üç keçi. Çocukların büyüklere fotoğraf için yanında durup poz verdiği...Doldurulmuş ama canlı gibi. Dükkanın önünde, kaldırımda...

6. Eminönü’ne yakın kısmında, sağda 2012’de dikilen bir heykel. Manifaturacı Draper adı... Masanın üstündeki top kumaşı açmış, kıpırtısız haliyle metalden bir adam.

PARILDAYAN KOLYE

Kapalıçarşı Nuruosmaniye Kapısı’ndan çıkınca sağ tarafta... Minik bir dükkan. Safir, yakut, zümrüt taşlarından yapılma çok ince, dokuz sıralı kolyeler. İnce taşlarıyla parıldıyorlar. Fiyatı 800 TL civarında. Mekandan sorumlu Aysel Hanım işinde ve verdiği bilgileriyle çok titiz. Etrafta daha birçok kıymetli taş, küpe ve takılar. Adı: Art Baazar. Tel: (0212) 522 73 24,  Nuruosmaniye.

ÇALI SÜPÜRGESİ

İstasyondan sonraki ana caddede kurulan bir pazar. Her perşembe. Tren istasyonu yönünden tentelerin altından pazara girdiğinizde yer asfalt. Tekerlekli pazar torbalarını yürütmek kolay. Biraz ilerde ikiye ayrılıyor. Çeşidi bol olan pazar, civardaki yol kenarlarında da devam ediyor. Örneğin, bir apartman duvarının kenarında çalı süpürgeci de var. Demeti 3 TL. Bir yazılı ilan da şöyle pazarda: Okuma Gözlüğü Satış Merkezi. Bir başka tezgahta yedi hurma 3, brokoli 2, Düzce kabak 2.5 TL. Kuruyemişlerin ağırlıklı satılan bir tezgahta kestanenin kilosu 8, Antep fıstığı 24 TL. Bu tezgah her gün bir başka pazarda... Pazartesi-Göztepe, Salı-Kadıköy, Perşembe-Erenköy, Cuma- Kozyatağı, Cumartesi-Merdivenköy. Adı: Özbuğdanlı Kuruyemiş. Tel: (0536) 633 87 66, Erenköy.

RENKLİ SANDALYELER

Balık Pazarı’nın yanındaki kartal heykelinin arka kısmına sırtınızı verin. 50 metre sonra sola dönün. Alaybeyi Sokak... Ya da Beşiktaş Çarşı Caddesi’ni kesen Hamam Sokak’ın tam karşı tarafı. Sokak parke taşlı, camcı, çerçeveci, terzi, kuaför ve hatta mekana gelen tiyatrocular var. Çantacılar ve kafeler... Biraz yürüyünce, 25 adım kadar sonra karşınıza çıkıyor. Renkli sandalyeler, ahşap masalar. Mekan ferah; iki katlı. Sandalyelerin herbiri ayrı renkte. Uçurtma modundaki renkleriyle her gidişinde insan ayrı renkte bir sandalyeye ilişmek istiyor. Müzik güzel. Klasik çalınan bir ortam. Ruhunuzun içi dinleniyor. Akrabalar, arkadaşlar, tanıdık tanımadık ziyaretçiler... Mönü katkılarla değişiyor ama sebze çorbası, İzmir köfte, kıymalı börek, su böreği, karnabahar gratenden söz etmek gerek. Izgara çeşitleri her zaman var. Fasulye duble takdire şayan. Börek 3, çay 1, köfte 9 TL.   Adı: Renkli Limon. Tel: (0212) 258 80 85,         Beşiktaş.

DENİZE UZANAN BALKON

İstinye vapur iskelesinin hemen yanında... Çay-kahve içmek tost ya da İzmir lokma yemek mümkün. Burunda yer alıyor. Bol ağaçlı, Emirgan Korusu ve köprü manzaralı. Yer eskiden topraktı. Mini köprüleri olan, bu köprülerde çocukların oynadığı çay bahçesinin şimdiki zemini uzun tahtalar. Denize çıkıntı yapmış balkon kısmında bir de masa var. Yola otomobil park ettiğinizde dikkat edin, araçları sık sık çekiyorlar. Adı: İzmir Lokmacısı İskele Çay Bahçesi. Tel: (0212) 229 82 58, İstinye.

KAHVE KÖPÜĞÜ

Çorlulu Ali Paşa Medresesi’ne ana caddeden girerken sağınızda devasa bir çitlembik ağacı... Bahçeye girer girmez yine sağınızda köz tenekeleri. Nargileye ateş götürmek için... Ağaçlar ve yapraklar arsında masalar. Her zaman kalabalık. Zaman dışı bir mekan. Bir çay artı bir kahve 7 TL. Kahvenin köpüğü bitmeye yakınken, azalıyorken bile fincanınızda. Adı: Erenler Nargile ve Çay Bahçesi. Tel: (0212) 519 23 41, Beyazıt.

Hayat Bilgisi

MÜZİK

Sabah jimnastiğine başlarken dinlemek için Vladimir Vystosky’den Morning Gymnastics.

EDEBİYAT

Kitap: Beslenmenin ve İdeal Kilonun Taosu. Yazar: Cem Şen. Sayfa 38:”Hastalandıktan sonra iyileşmeye çalışmak, susuzluktan ölmek üzereyken kuyu kazmaya başlamaya ya da savaş başladıktan sonra silah imal etmeye çalışmaya benzer.

KOMPOSTO

Hoşaf veya komposto tarzı yiyecekler hazırlarken içine koyacağınız birkaç karanfil hem içeceğinize farklı bir tat katacak hem de sağlığınız açısından faydalı olacak.

BÜLBÜL

Balkona sabah çıktığınızda sizi bülbül sesleri sarıyor. Oyak Evleri, Kozyatağı.

BEGONVİL

Pendik’te Aydınlı Caddesi otobüs durağı ile  Kaynarca Parkı otobüs durağı arasında bir bahçe.  Ana caddeye bitişik bir ağaç. Üzerindeki yazı şöyle: Adı: Begonvil Soyadı: Maşallah Dikilişi: 1999 Memleket: Büyükada.