Soðuk havalara sýcak çözüm
ABONE OL

Saðlýk turizmi açýsýndan da önemli bir avantaj olarak görülen kaplýcalara  hem yerli hem de yabancý turistin ilgisi giderek artýyor. Termal sular, doðal tedavi edici özelliklerinin yaný sýra modern yaþamýn akýþýndan uzaklaþmak için de tercih ediliyor.

Türkiye genelinde 40 ilimizde 264 kaplýca, üç ilimizde 8 talassoterapi (deniz suyu), beþ ilimizde ise 8 peloid (çamur) tesisi Bakanlýk bünyesinde hizmet veriyor. Havalarýn soðuduðu bu dönemde kaplýcalar hafta sonu kaçamaklarý için doðru adres. Zengin yer altý su kaynaklarýna sahip bölgelerimiz üzerine kurulan kaplýcalarý sizler için derledik.

Afyon

Kaplýca denilince Türkiye’nin ilk akla gelen þehirlerinden olan Afyon, hem yurt içinden hem de yurt dýþýndan çok ilgi görüyor, her yýl binlerce ziyaretçi aðýrlýyor. Çok sayýda termal kaynaða sahip olan Afyon’un en ünlüsü Sandýklý Kaplýcasý. Su sýcaklýklýðý 53 dereceyi bulan termal kaynak; felç, faranjit, deri hastalýklarý baþta olmak üzere birçok hastalýða þifa daðýtýyor. Sandýklý (Hüdai) Kaplýcasý için, termal sularýn en þifalýsý olduðu söyleniyor ve yüksek kükürt oranýyla gençlik-güzellik iksiri olarak biliniyor. Sandýklý Kaplýcasý’ný diðer kaplýcalardan ayýran en önemli özelliði ise, ünü dünyaya yayýlmýþ çamur banyolarý.

Aðrý

Aðrý’nýn Diyadin ilçesinde bulunan Diyadin Kaplýcalarý, Aðrý il merkezine 60 km. uzaklýkta. Aðrý’nýn soðuk havasýndan sonra, þifa daðýtan sýcak sularýnda zaman geçirmek hem ruhunuzu hem vücudunuzu yenileyecek. Cilt hastalýklarý, romatizma, kadýn hastalýklarý, kemik ve kireçlenme hastalýklarý, siyatik ve metabolizma bozukluðu gibi hastalýklarýnýn tedavisinde yararlanýlan Diyadin Kaplýcalarý’nýn þifalý suyu, ayrýca maden suyu niteliðinde. 12 ay boyunca hizmet veren tesiste konaklama imkânýnýz da bulunuyor.

Ankara

Ankara, þifalý sularýyla dünya sýralamasýnda önde gelen þehirlerden biri. Kýzýlcahamam ise, artýk marketlerde bile rastlayabildiðimiz doðal içilebilen maden sularýyla meþhur. Ankara’nýn kuzeyinde bulunan Kýzýlcahamam Kaplýcasý, Roma ve Selçuklular zamanýnda da iþletildiði bilinen kaplýcalardan oluþuyor. Özellikle yaz ve sonbahar dönemlerinde ziyaretçi akýnýna uðrayan kaplýcanýn, modern konaklama tesislerinde þifalý bir tatil yapma þansýnýz var. 36 ile 50 derece arasýnda olan sýcak sularýn, karaciðer ve kalp hastalýklarý dahil birçok hastalýða iyi geldiði biliniyor.

Denizli

Pamukkale, þifasý yüzyýllar önce keþfedilmiþ, karstik alanlardan çýkan termal sularýn oluþturduðu pamuk görünümlü kalker tüfleriyle Denizli’nin en ünlü termal kaynaðý olarak biliniyor. Travertenler, kireç çözeltisinin oluþturduðu görüntüsüyle de görenleri büyülüyor. Pamukkale’nin kaplýca suyu; kalp ve damar, dolaþým sistemi, romatizmal hastalýklar ve astým hastalýklarýnda tedavi amaçlý kullanýlýyor.

Bursa

Çok eski bir geçmiþe sahip olan Oylat Kaplýcasý, sadece þifalý suyuyla deðil temiz havasý ve ormanýn içinde bulunan yürüyüþ parkuruyla da, sakin ve þifalý bir tatil için doðru adres. Osmanlý dönemindeki hamam kültürünü devam ettiren kaplýcanýn 40 derece olan suyunun, özellikle aðrýlý sinir hastalýklarý için etkili olduðu biliniyor.

Yalova

Türkiye’nin ilk kaplýca tesislerine ev sahipliði yapan Yalova’nýn termal bölgesi, 1. dereceden doðal, tarihi ve arkeolojik sit alaný. Büyük þehirlere yakýnlýðý dolayýsýyla yerli turistin sýk sýk ziyaret ettiði bölge, yabancý turist tarafýndan da tercih edilen saðlýk turizmi noktalarýndan.