Söz, elinin hamuru ile ‘kahraman’ olanlarda
ABONE OL

TEDxVefaWomen organizasyonu “Cesaretini Parlat” temasýyla kadýnlarýn tecrübe paylaþýmýna imkân saðlýyor. Programýn sponsorluðunu üstlenen Türkiye Gençlik ve Eðitime Hizmet Vakfý (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Baþkaný Fatmanur Altun, “Kadýnlar sorunlar karþýsýnda çok farklý çözümler getirebiliyorlar, farklý ilham verici hikâyelere kahramanlýk edebiliyorlar. Bir taraftan da hayatýn ve tabiatýn dokusuna uygun olarak ellerini hamurdan çýkarmadan bunu yapmayý baþarabiliyorlar.” diyor. Altun, “Kadýnlar bulduklarý çözüm önerilerini anlatýp ilham verici hikâyelerini bizlerle paylaþsýnlar.” çaðrýsýnda bulunuyor. 

“Genç kýzlardan ilham aldýk”

“TEDxVefaWomen” organizasyonunda, TÜRGEV ana sponsorluðunda “Cesaretini Parlat” temasýyla, Türkiye’nin her kesiminden akademisyen, sanatçý, giriþimci kadýnlar hikâyelerini Baðlarbaþý Kongre ve Kültür Merkezi’nde hikâyelerini paylaþtý. Bütün dünyada yapýlan, farklý kültür ve bakýþ açýlarýndan insanlarýn hayata dair tecrübelerini aktardýklarý TEDx platformuna TÜRGEV de sponsor oldu. Kýz çocuklarýnýn eðitim hayatýna odaklanan vakýf, TEDxVefaWomen organizasyonu ile ilham verici iþler ve projeler yapan kadýnlarý, gençlerle buluþturdu. “Cesaretini Parlat” temasýyla etkinliklerini gerçekleþtirdiklerini belirten Altun, 

“Ciddi anlamda sorunlar yaþayan bir dünyanýn çocuklarýyýz. Katliamlar ve savaþlar, göçler, mülteci krizleri olmak üzere inanýlmaz krizlerle karþý karþýyayýz. Kadýnlarýn tecrübelerinin, bakýþ açýlarýnýn, çözüm önerilerinin ve hikâyelerinin çok fazla dinlenmediði ve sorunlarýn çözümü için buna pay verilmediðini görüyoruz. Bir taraftan da ‘kadýnlar evlerinde otursun, kadýnlar ellerinin hamuruyla bu iþlere karýþmasýnlar’ diye enteresan yaklaþýmlarýn sergilendiðine þahit oluyoruz.

Oysa kadýnlar sorunlar karþýsýnda çok farklý çözümler getirebiliyorlar, farklý ilham verici hikayelere kahramanlýk edebiliyorlar. Bir taraftan da hayatýn ve tabiatýn dokusuna uygun ellerini hamurdan çýkarmadan bunu yapmayý baþarabiliyorlar. Bugün yaptýðýmýz etkinlikte birbirinden farklý kadýnlar ve ilham verici hikayeleri var.” þeklinde konuþuyor.

TEDx VefaWomen Organizasyon sorumlusu Emine Canlý ise bu etkinliði yaparken Türkiye’de üniversitelerde birçok engele raðmen okumakta olan genç kýzlardan ilham aldýklarýný vurguluyor. “Kadýn temalý TED konuþmalarý senede bir kez yapýlýyor. Aslýnda kadýn meselesi modern bir olgu olarak son yüzyýlda ortaya çýkmýþ bir mesele deðil. Anadolu topraðý içerisinde ne kadar erkeðin emeði varsa o kadar da kadýnýn emeði var. Bu son yüzyýlda deðil bin yýllardýr böyle devam ediyor. Cesaretini parlat dediðimizde var olan bir cesaretin olduðunu göstermek istiyoruz.” diyor.

Ýþte kahraman kadýnlardan biri

“Sendromun yaný sýra benim sizlere vermek istediðim mesaj; bu farklý görünümüme raðmen ‘toplumda nasýl yer aldým, alýyorum ve yer almak istiyorum.’ Bende bir sendrom var. Bu, çok nadir, 50 binde bir görülen sendrom. Sendromlu doðmak benim elimde olan bir þey deðildi. Bu sendromla doðduðumda ailem beni nasýl yetiþtireceklerini düþünmeye baþlamýþlar. Çünkü 1991 senesinde böyle doðmuþ bir çocuk ve kendi baþlarýna bu çocuðu yetiþtirmek zorundalar. Bu sendromu onlar da ben de kabul etmeyi öðrendim. Daha sonra topluma bunu nasýl kabul ettirebilirim, onun hikâyesini sizlerle paylaþmak istedim.

Toplumun belirlediði kalýplar var, ama ben de bu kalýplarýn dýþýna çýkýlabileceðini topluma göstermek istiyorum. Toplumun vermiþ olduðu güzellik kriterleri var, ben bunlarýn hiçbirini karþýlayamýyorum. Zamanýnda bana ‘çirkin diyenler, yüzüne ne oldu, neden böyle doðdun, hatta kazana mý düþtün’ diyenler oldu. Böyle bir toplumdayýz ve önemli deðil. Benim de bu toplumda yerim var ben de bu hikâyeyi paylaþarak hep beraber bu toplumda yer aldýðýmýzý belirtmek istiyorum. Toplumun en küçük bir parçasý ailedir. Ailemden aldýðým eðitim, ailemin bana verdiði destek olmasa ben burada bu konuþmayý yapamazdým. Þimdi mesleðimi yapýyorum, avukat oldum, kendi paramý kazanýyorum. Toplumda tam da ailemin istediði birey olarak hayatýma devam ediyorum. Hiç umursamýyorum çünkü sendromumla umursamamayý ve önüme bakmayý, korkuya raðmen ilerlemeyi ve cesaretli olmayý öðrendim.”

TEDxVefaWomen etkinliðinde konuþan isimler

Etkinlikte hikayelerini paylaþan isimler arasýnda, TÜRGEV Eðitim Hizmetleri Departmaný Genel Müdür Yardýmcýsý Betül Özel Çiçek, yazar-senarist-anlatýcý Beyza Akyüz, Hevsel Bahçesi marka kurucusu Þehadet Çitil, köy öðretmeni Derya Çok, ruh saðlýðý danýþmaný Pýnar Kobaþ Sýçrar, Afþar Bala’m Kadýn Kooperatifi Baþkaný Figen Ar, SchoolX Kurucu Ortaðý Ayþe Seyyide Kaptaner, akademisyen Yaylagül Ceran Karataþ, besteci, piyanist, iç mimar Büþra Kayýkçý, Assalam Vakfý Kurucu Ortaðý Nazan Yalçýnkaya, sanat tarihçisi Baþak Burcu Eke, opera sanatçýsý Funda Güllü, Usturlab Genel Müdürü Sümeyye Ceylan, Biolive Þirket CEO’su ve Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Genel Baþkaný Duygu Yýlmaz, Oyun Çalýþmalarý –OÇA Dayanýþma Aðý Gönüllüsü Efruze Esra Alptekin yer aldý.

Türkiye Gençlik ve Eðitime Hizmet Vakfý (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Baþkaný Fatmanur Altun: Neler yapabileceðimizi bilelim 

“Kýz çocuklarýnýn ve kadýnlarýn önde gelen ihtiyaçlarýndan biri görünürlük ve temsil. Bu sebeple onlarý sadece akademik olarak deðil, sosyal ve kültürel olarak da destekleyip, birey olarak var olurken ihtiyaç duyacaklarý özgüveni farklý yollar ve yöntemlerle canlandýrmaya çalýþýyoruz.”

TÜRGEV olarak bir TEDx etkinliðine sponsor olmaya nasýl karar verdiniz?

TED konuþmalarý özellikle sosyal aðlarýn popülerleþmesi ile paylaþýlmaya deðer fikirlerin yayýlmasý ve ilham vermesi için benzersiz bir imkân, kýymetli bir platform saðladý. Teknoloji, eðlence ve tasarým ana baþlýklarý ile baþlayýp konu yelpazesini geniþleten organizasyon, yerel TEDX etkinlikleri ile bölgelere, kültürlere has olanýn da paylaþýlabilmesinin önünü açmýþ oldu. Gerek küresel gerek yerel paylaþým için son derece etkili olan bu oluþum, dünya çapýnda hareketlenen kadýn haklarý mücadelesini desteklemek için 2010’dan bu yana #TEDWomen temalý etkinlikler düzenliyor. TÜRGEV olarak ana sponsorluðunu üstlendiðimiz TEDxVefaWomen etkinliði de hem Türkiye’de üretkenlikleri ile gurur ve ilham veren kadýn giriþimcilerin, akademisyenlerin, sanatçýlarýn, uzmanlarýn deneyimlerini, hikâyelerini ve mesajlarýný paylaþmalarý için bir alan sunmuþ; hem de vakfýmýzýn, kýz çocuklarýnýn eðitimi ve kadýnlarýn sosyal ve ekonomik hayata katýlýmlarý konusuna kendi faaliyet alaný dýþýnda da katkýda bulunmasýna imkân tanýmýþ oldu.

“Cesaretini Parlat” sloganý ile ilk etkinlik gerçekleþti, bu slogan ile neyi hedeflediniz?

TEDxVefaWomen #CesaretiniParlat sloganý ile toplumsal sorumluluk bilincini, bireysel ve mesleki mücadelelerinin parçasý haline getirmiþ çok farklý alanlardan, kesimlerden kadýnlara sahneyi teslim ederek, onlarýn sesini, yüreklendirilmeye ihtiyacý olan, her yaþtan kadýna ulaþtýrmayý hedefliyor.

Kimler seslendi bu sahneden gençlere? 

Farklý bir fiziksel görünüme sahip olarak, Treacher Collins Sendromu ile toplumun ‘kabul gören’ bir ferdi olma mücadelesini aþan ve sosyal farkýndalýk saðlama hedefiyle çalýþan dernekler kuran Avukat Zeynep Çakýr’ýn, okula gidemeyen çocuklarýn ve gençlerin akademik eksikliklerini tamamlamak amacýyla, gönüllü öðretmenlerle Schoolx Projesi’ni yürüten Ayþe Seyyide Kaptaner’in, Anadolu kýrsalýnda yaþayan kadýnlarýn emeðini kooperatifleþerek koruyan ve geliþtiren Afþar Bala’m Kadýn Kooperatifi Baþkaný Figen Ar’ýn ya da Zanzibar ile Türkiye arasýnda bir gönüllülük köprüsü kurulmasýný saðlayan Nazan Yalçýnkaya’nýn hikâyeleri her ne kadar bambaþka bir baþlangýca ve koþullara sahip olsalar da, bu sahneye ulaþan mesaj biricik: Yapabileceðimizi bilelim. 

Kadýný, ancak ev içinden, anne, eþ gibi kimliklerinden kopmuþ bir þekilde kabul edeceðini vurgulayan sistemlerin de, ‘elinin hamuru ile’ dahil olamayacaðý gibi iddialarýn da çaðdýþý kaldýðý günümüzde, biz bu gibi diyalog alanlarý ile aslýnda kadýnlara, ellerinin hamuru ile, ellerini o kýymetli hamurdan arýndýrmak zorunda kalmadan, hatta bilakis özellikle onunla birlikte dahil olabilecekleri iþlerin, alanlarýn ve topluluklarýn var olduðu müjdesini veriyoruz. Elleri hamurlu kadýnlarýn kahraman olduklarý hikâyeleri dinlemeye davet ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, birbirimizi görüp dinlemek cesaretimize çok iyi geliyor.

Bu tarz etkinliklerin devamý gelecek mi?

Biz TÜRGEV olarak, kýz çocuklarýnýn ve kadýnlarýn önde gelen ihtiyaçlarýndan birinin görünürlük ve temsil olduðuna inanýyoruz. Bu sebeple onlarý sadece akademik olarak deðil, sosyal ve kültürel olarak da destekleyerek, birey olarak var olurken ihtiyaç duyacaklarý özgüveni farklý yollar ve yöntemlerle canlandýrmaya, güçlendirmeye, ‘parlatmaya’ çalýþýyoruz. Bunu yaparken bizler de kiþisel olarak besleniyor ve daha fazlasý için motive oluyoruz. Çünkü her bir çocuðun ve gencin hayatýndaki olumlu etki, hýzla ve müthiþ bir pýrýltýyla sonuç veriyor. Vakfýmýz kendi bünyesinde de benzer etkinlikler düzenlemeye, bunlarýn yaný sýra TEDXVefaWomen gibi son derece anlamlý ve faydalý buluþmalarý desteklemeye devam edecek.