Türkiye’nin en büyük akademi ödülleri
ABONE OL

Türkiye’deki ilmi çalýþmalarý ve araþtýrmalarý desteklemeyi, baþarýnýn ülke ve insanlýk hizmetine sunulmasýný hedefleyen ve Türkiye’nin en büyük akademik ödülleri olarak nitelendirilen Ýlim Yayma Ödülleri, 22 Aralýk Pazar akþamý açýklanýyor. Büyük Ödül, Sosyal Bilimler ile Mühendislik, Doða ve Saðlýk Bilimleri olmak üzere üç ana kategoride ilk kez verilecek ödüller için büyük bir ödül töreni gecesi düzenleniyor. Türkiye’de Akademi alanýndaki en kapsamlý ve katýlýmlý ödül olan Ýlim Yayma Ödülleri gecesi Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile bilim, akademi, üniversite ve medya camiasýnýn üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katýlýmýyla gerçekleþecek. Ödül töreninde ev sahibi olarak Ýlim Yayma Vakfý Baþkaný Yücel Çelikbilek, Ýlim Yayma Cemiyeti Baþkaný Yusuf Tülün, Mütevelli Heyeti Baþkan Vekili N. Bilal Erdoðan, Vakýf Genel Müdürü Adem Yavuz ile Ýlim Yayma Vakfý Akademik Danýþma Kurulu Baþkaný Doç. Dr. Ýdris Sarýsoy ve Vakýf Mütevelli Heyeti yer alacak.

N. BÝLAL ERDOÐAN: ÖDÜLLER BÝLÝM DÜNYASINA VERÝLEN EN BÜYÜK DEÐER

Ýlim Yayma Vakfý Mütevelli Heyeti Baþkan Vekili N. Bilal Erdoðan, ödüllerle ilgili olarak þunlarý söyledi:  “Ýlim Yayma Vakfý ve Ýlim Yayma Cemiyeti iftiharla dolu ve saðlam geçmiþini asýrlar ötesine taþýyacak ve ülkemizin en prestijli bilimsel taltif mekanizmasý olmasý amaçlanan Ýlim Yayma Ödülleri sürecini baþlatmaktan kývanç duymaktadýr. Ýlim Yayma Ödülleri, Ýlim Yayma Vakfý ve Ýlim Yayma Cemiyeti’nin sürdürdüðü eðitime katký vizyonuna uygun olarak ülkemize yüksek fayda saðlayacak çalýþmalarý keþfetmek ve teþvik etmek amacýyla iki yýlda bir verilecek. Üç farklý kategorideki çalýþmalar deðerlendirilmeye alýnacak olup; millilik bilincine sahip, toplumda yaygýn etki oluþturan, ülkemizin ve insanlýðýn hayrýna katký saðlayan çalýþmalar ödül töreninde onurlandýrýlacak. 

Ýlim Yayma Ödülleri Türkiye’nin Akademi dünyasýnda bugüne kadar verilen en büyük ödül niteliðini taþýyor. Amacýmýz bu alanlarda gerçekleþtirilen büyük baþarýlarýn ülkemiz ve insanlýðýn hizmetine sunulmasýdýr. Akademisyenler, araþtýrmacýlar, ülkemizin ve insanlýðýn hayrýna katký saðlayanlar, toplumda yaygýn etki oluþturan kiþiler ve teknolojik ilerlemeye katkýsý olan 758 kiþinin baþvuruda bulunduðu yarýþmada toplam ödül deðerini 500.000 Türk Lirasý olarak belirledik. Büyük Ödüle verilen miktar ise 300.000 TL olacak. Ýki yýldýr büyük heyecanla hazýrlandýðýmýz çalýþmalar sonucunda belirlenen ödüller Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan’ýn teþrifleriyle gerçekleþecek. Bu da Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn bilime, ilime, akademiye ve öðrenmeye verdiði deðeri gösteriyor. Büyük Ödül, Sosyal Bilimler ile Mühendislik, Doða ve Saðlýk Bilimleri olmak üzere üç ana kategoride verilecek ödüllere layýk görülen üç isim de kendi alanlarýnda çok önemli araþtýrmalara ve baþarýlara imza atmýþ ülkemizin gurur duyduðu bilim ve ilim insanlarýdýr.

DOÇ. DR. ÝDRÝS SARISOY: ÖDÜLLER 2 YILLIK BÝR ÇALIÞMAYLA BELÝRLENDÝ

Marmara Üniversitesi Öðretim Üyesi ve Ýlim Yayma Vakfý Akademik Danýþma Kurulu Baþkaný Doç. Dr. Ýdris Sarýsoy ise ödüllerin akademi dünyasýnda çýtayý yükselteceðine dikkat çekerek hazýrlýk sürecini þu cümlelerle özetledi: 

“2 Mayýs 2017’de Vakýf yönetimi ile farklý alanlardan yaklaþýk 50’ye yakýn Vakýf Mensubu akademisyenin katýldýðý toplantýda “Türkiye’deki akademik çalýþmalarýn ve araþtýrmalarýn ödüllendirildiði bir çalýþma yapýlmasý” teklifi ile çalýþmalara baþlandý. Hazýrlýk sürecinde, akademisyen, iþ insaný, teknik ve iletiþim uzmanýndan oluþan 30 kiþilik gönüllü bir ekip iki yýl çalýþtý. Paydaþlarýn da görüþlerini dâhil etmek amacýyla 9-10 Þubat 2018’de üniversiteler, akademisyenler, iþ insanlarý, STK yöneticileri ve Kamu temsilcilerinin katýlýmýyla yaklaþýk 80 kiþi ile “Ortak akýl konferansý” formatýnda bir toplantý yapýldý. Bu çalýþmalarla Ýlim Yayma Ödülleri’nin tüm süreçleri tasarlandý ve uygulama aþamasýna getirildi.’’ Tüm iþlemlerin www.ilimyaymaodulleri.org web adresi üzerinden yürütüldüðü Ýlim Yayma Ödülleri’nin baþvurularý 21 Mayýs 2019’da baþladý, 31 Temmuz 2019’de sona erdi. Bu süre içinde toplam 5.573 kiþi baþvuru sistemine giriþ saðladý ve bunlardan 758 kiþi Ýlim Yayma Ödülleri için baþvuru yaptý. Baþvurularýn bilimsel deðerlendirmelerinde toplam 293 bilim insaný görev aldý. Teknik inceleme aþamasýnda uzmanlar akademik uzmanlýklarýna uygun olarak birden fazla çalýþmaya destek verdi.

Ýlim Yayma Ödülleri nasýl veriliyor

• Toplumsal katký ve milli sorunlara çözüm

• Özgünlük, yenilikçilik ve literatür çeþitliliði

• Uygulanabilirlik ve yaygýn etki

• Metodoloji ve araþtýrma niteliði

• Atýf alma durumu

• Akademik yetkinlik kriterlerine göre deðerlendirildi. Yaklaþýk 4 ayda sonuçlandýrýlan bilimsel deðerlendirme aþamalarýnda ise yine çok sayýda heyet görev aldý ve deðerlendirmelerde aþaðýdaki aþamalar takip edildi:

Sekretarya Aþamasý: Baþvurularýn baþvuru kýlavuzunda belirtilen þartlara uygunluðu kontrol edildi.

Bilim Kurulu: Baþvuruda aday olunan eserler incelendi, teknik uzmanlara gidecek eserler ve teknik uzmanlar belirlendi.

Teknik Uzman Deðerlendirmesi: Her baþvuru, en az Dr. unvanýna sahip iki teknik uzman tarafýndan incelendi, puanlandý.

Bilim Kurulu: Teknik uzman raporlarýný inceledi, final etabýna kalan eserler belirlendi.

Hakem Aþamasý: Final etabýna kalan eser Doç. Dr. ve Prof. Dr. unvanýna sahip iki öðretim üyesi tarafýndan incelendi, puanlandý. Ayrýca adayýn eserinin özgün deðeri, adayýn bilimsel yetkinliðine iliþkin ayrýntýlý deðerlendirmeler alýndý.

Bilim Kurulu Aþamasý: Hakem raporlarý ve final etabýndaki adaylarýn bilimsel yetkinlikleri deðerlendirildi. Onur kuruluna sunulacak adaylar belirlendi.

Onur Kurulu: Bilim kurulu tarafýndan sunulan her ödül kategorisinde ödül alacak adaylar, onur kurulu üyeleri tarafýndan bireysel deðerlendirmeler ile sýralandý.

Vakýf Mütevelli Heyeti: Onur kurulu üyelerinin yapmýþ olduðu sýralamalarý deðerlendirdi ve her bir kategoride ödül alacak birincileri belirledi.

Ýlim Yayma Ödülleri töreni 22 Aralýk Pazar Akþamý Ýstanbul Dolmabahçe Sarayý’nda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn katýlýmýyla gerçekleþecek. Üç kategoride ödül alan baþarýlý isimler kamuoyuna açýklanacak.