Yağmursuz mekanlar
ABONE OL

TURİSTLERE KÖFTE

ÇUKURCUMA’da kime sorsanız, bilebileceği kadar eski bir lokanta: Çukurcuma Köftecisi. Köfteleri boşuna meşhur olmamış. Diğer yemekleri de iyi. Fazla çeşit yok. Müşterileri arasında farklı ülkelerden çok sayıda turist var. Büyük bir mekan değil, az sayıda masası var. Yemekler gününe göre değişiyor ama köfteler her daim baki. Yemeklere damgasını vuranlar güleryüzlü Asuman Hanım ile ocağın başında köftelere lezzet katan kıvamı yakalayan Selim Bey. Bir porsiyon köftenin fiyatı 14 lira. Adı: Çukurcuma Köftecisi. Tel: (0212) 245 08 33. Çukurcuma. Beyoğlu.

ZAMAN VE İNSAN

Eski ve yeni sokaklarda karşımıza yanyana çıkıyor. Bir örnek de Kartallı Sokak’ta. Çok eski içi boş bir yaşlı ahşap ev bir köşede. Karşı köşesinde de yeni yapılan modern bir apartman, onun da içi boş. ‘Zaman değişir, mekanlar değişir’in bir örneği... Maltepe.

UCUZ PAZAR

Alemdağ’da perşembe günleri kurulan bir pazar... Kadıköy’den 14A numaralı otobüse binip gidebilirsiniz. Saatte dört otobüs kalkıyor Kadıköy’den ancak bazen bir bazen iki saate varabiliyor Alemdağ’a... Ulaşım için en pratik yöntem: Kadıköy ve Üsküdar’dan Çekmeköy-Taşdelen sarı dolmuşlarına binmek. Kişibaşı        6 TL. Taşdelen’de inip yeniden vızır vızır geçen bir otobüs veya dolmuşla Alemdağ’a 10 dakika gibi bir sürede ulaşılabiliyor! Burası küçük bir mahalle pazarı. Erenköy Pazarı’nın yarı fiyatına her şey. Mahallede taze balık yiyebileceğiniz minik bir lokanta ve güzel esnaf lokantaları da bulunuyor. Alemdağ.

DENİZ HAVASI

HAVANIN açtığı güzel bir günde. Ortaköy sahilden bir saatlik Boğaz turu vapurları. 12.50 TL. Orta katta kafe, masa sandalyeler çay vs. Üst katta plastik mobil sandalyeler. İstediğin tarafa alıp oturuyorsunuz. Gezide Galatasaray Adası’nın eskiden kayalıklar olduğunu, Sultan Abdülaziz tarafından adacık haline getirildiğini, bir dönem ressam Ayvazovski’nin kişisel mülkü olduğunu orada oturduğunu da öğreniyorsunuz. Boğaziçi.

KIR PİDESİ

ÇARŞI Migros’un çapraz karşısında. Mekanın önünde sokağın kenarında beş ahşap daire masa. Hem lezzetli kır pidelerini yeme imkanı hem de gelen geçenleri izleme belki tanıdıklarınız rastlama imkanı. Ya da buluşacağınız kişiyi de bekleyebilirsiniz. Lezzetli pide bir buçuk lira. Adı: Kadıköy Merkez Börekçisi. Tel; (0216) 330 90 98. Kadıköy.

KIRMIZI YAPRAKLAR

BAZI sarmaşıkların yeşil olan renkleri bu mevsimde hızla kızarıyor. Pek çok yerde karşımıza çıkıyorlar. 1-Tekel Caddesi’ndeki Sahil Kıraathanesi’nin yanındaki apartmanın bahçe girişinde kırmızı yapraklar arasından geçiyorsunuz, merdivenlere ilerlerken. 2-Kalite Sitesi’nin duvarını boydan boya sarmış durumda; Yemeni Sokak’ı Cevizli yönüne doğru geçtiğinizde köşede kızıla dönüşen yapraklar. 3- Teknik Lise Otobüs durağı karşısında tren yolu duvarında kırmızı yapraklar. Rahmanlar/ Kartal.

- Suriye Pasajı. Olağanüstü yüksek tavanıyla zaman dışı bir mekan. Elbise dükkanları da mevcut. İsveç Konsolosluğu’nun karşısında. Beyoğlu.

- Galatasaray Lisesi’nin karşısından giden yol. İleride, sağ taraftaki Aslı Han’a varmadan hemen sağda. Dar ve uzun bir pasaj. Eski kitapçıları, antikacıları ve güzel heykelleriyle Aynalı Pasaj. Galatasaray.

- Tren yolunun altından geçen dar tünel gibi kısa alt geçitten çıkar çıkmaz karşınızda. Sabit Çarşı. Dar bir geçit. Sağlı-sollu baharatçıları, manavlarıyla mini bir Mısır Çarşısı görünümünde. Feneryolu.

- Adalar-Beşiktaş vapur iskelesi girişi. Simit de yiyebilirsiniz. Kadıköy.

- Balıkçıların bulunduğu meydandan yukarı doğru. Selamsız yokuşuna giderken sağ köşedeki fırını geçip sağa döndüğünüzde. Merdivenlerle girilen pasaj. Alt katta terziler ağırlıklı. Girişteki dükkanlarda walkman bile bulabilirsiniz. Adı: Kapalıçarşı. Üsküdar.

- Yeniköy Camii ile çocuk parkı arasından girişi var. Arka kısmında Emek Mantı’nın dükkanı da mevcut. Yeniköy Pasajı.

- Sayısız güvercinleri aşıp çarşıya giriyorsunuz. Tavanları kubbeli. Kapalı sokaklar. Daimi bir uğultu ve her yer çok aydınlık, çok renkli.. Çok da turist var. Mısır Çarşısı. Eminönü.

- İki ana caddeyi birbirine bağlıyor. PTT’nin sokağının ucunda. Etrafta bin bir kitap. Akmar Pasajı. Kadıköy

- Barbaros Bulvarı’ndan çarşıya ana girişte hemen solda. Sinanpaşa Pasajı. Üç katlı. Her türlü alışveriş imkanı, hatta en üst katta CD’ler bile var. Beşiktaş.

- Şişli Camii Pasajı. Şişli meydanına açılıyor. Pasajda her türlü hukuk kitaplarını bulabileceğiniz bir de kitabevi bulunuyor. Şişli.

- Tünel çıkışı. Gazete bayii civarı. Tramvay durağı sahne gibi görünüyor. Korunaklı. Tünel. Beyoğlu.

- Kaknüs Kitabevi karşısındaki üç kapılı pasaj. Oyuncak, ayakkabı, elbise tuhafiyeci mağazaları dolu. Kullanılmamış daktilo bile bulabilirsiniz. Üsküdar.

- Çarşı içinde. Ayakkabı tamircilerinin ve terzilerin olduğu bir pasaj. Gür Pasaj. Bakırköy.

- Moda Caddesi’nde Cem Taksi’nin karşı köşesinden Kadıköy’e doğru inen yolun üstü kapalı. Direkli Pasaj. Sağ tarafı cadde sol tarafta da hediyelik eşyalar satan dükkanlar, yemek mekanları. Kadıköy.

- Çemberlitaş’tan Beyazıt’a yürürken sağda. Bahçe, kahve ve zaman iç içe. Çorlulu Ali Paşa Medresesi. Beyazıt.