Miraç kandilinde ne olmuþtur? Miraç kandili anlam ve önemi nedir?
ABONE OL

Miraç kandilinin gelmesiyle birlikte, bu günde ne olduðu Müslümanlar tarafýndan merak edilen konular arasýnda yer alýyor. Miraç Kandili bu sene 17 Þubat 2023 Cuma gecesi idrak edilecek. Bu özel gecede dua ve istiðfar etmek, Regaip Kandili anlamý açýsýndan çok önemlidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuþmuþ olmakla birlikte hiç bir kulun ulaþamayacaðý manevi alemlere varmýþtýr. Bu gecede eller semaya açýlýr, dualar ve ibadetlerle ihya edilir. Peki Miraç kandilinde ne olmuþtur? Miraç kandili neden önemlidir? Ýþte Miraç Kandilinin anlam ve önemi...

MÝRAÇ KANDÝLÝNDE NE OLMUÞTUR?

Miraç Kandili, Recep ayýnýn 27. gecesi idrak edilir. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý tarafýndan yayýmlanan takvime göre bu sene Miraç Kandili 17 Þubat 2023 Cuma gecesine idrak edilecek.

Miraç kelime anlamý itibariyle göðe çýkma, yükselme anlamlarýna gelir. Miraç Kandili, Peygamber Efendimiz'in Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâ'ya oradan da Allah'ýn huzuruna yükseldiði gecedir. Miraç gecesinin Kadir gecesinden sonra en faziletli gece olduðu söylenir.

Miraç kandilinde Peygamber efendimiz Hz Muhammed, Allah'ýn daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ýn rehberliðinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hz. Muhammed, yolculuðunda "Burak" adlý binekle seyahat etti.

Beþ vakit namaz, miraç kandilinde farz kýlýndý. Allah'a þirk koþmayanlarýn cennete gireceði müjdesi verildi ve Miraç gecesinde Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi.

Ayrýca bu gece Allah, Peygamber efendimiz Hz Muhammed'e; Ýnsanýn yaþama hakkýný, þeref ve haysiyetini korumayý, toplumun huzur ve güvenini saðlamayý amaçlayan on iki emir vahyetti.

Miracýn bir diðer hediyesi ise "Âmenerrasulü" diye baþlayan Bakara suresinin son iki ayetidir. Her gün yatsý namazýndan sonra bu ayetler okunur, iman dile getirilir.

MÝRAÇ KANDÝLÝNÝN ANLAM VE ÖNEMÝ

Miraç, kelime manasý itibariyle "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" manalarýna gelmektedir. Sözlükte "yukarý çýkmak, yükselmek" anlamýndaki urûc kökünden türemiþ bir ism-i âlet olan mi'râc kelimesi "yukarý çýkma vasýtasý, merdiven" demektir. Ýslam aleminde "Allah'a yükseliþ ve arýnma" olarak kabul edilir.

"Kulunu (Muhammed -aleyhissalâtü vesselâm-'ý) bir gece, Mescid-i Harâm'dan kendisine bâzý âyetlerimizi göstermek için, etrâfýný mübârek kýldýðýmýz Mescid-i Aksâ'ya götüren Allâh, her türlü noksan sýfatlardan münezzehtir. Þüphesiz O, her þeyi hakkýyla bilen, hakkýyla görendir." (el-Ýsrâ, 1)

Miraç Kandili'ni ibadetle geçirmenin sevabý çok büyüktür. Çünkü bu gece Peygamber Efendimize ve ümmetine "namaz" hediye edilmiþtir. Beþ vakit namaz farz kýlýnmýþtýr. Peygamberimize (s.a.v) "Peygamberlerden hiçbiri Sen'den evvel, ümmetlerden hiçbiri de Sen'in ümmetinden evvel cennete girmeyecektir!" müjdesi verilmiþtir. (Râzî, XXVIII, 248)

Yine Müslim'de rivâyet edilen bir hadîs-i þerîfte þöyle buyrulur:

"Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'e (Miraç'ta) üç þey verildi: Beþ vakit na­maz, Bakara Sûresi'nin sonu ve ümmetinden þirke düþmeyenlere büyük günahlarýnýn affedildiði haberi..." (Müslim, Îman, 279) müjdesi verilmiþtir.

Miraç gecesine özel ibadet bulunmamaktadýr. Fakat gündüzünde oruçlu olmanýn, geceyi nafile ve kaza namazlarý ile eda etmenin ecri büyüktür. Bu geceye özel toplanýp, cemâatle namaz kýlýnmasý bid'at sayýlmaktadýr. Zaten, Terâvihten baþka hiçbir nâfile namazýn, çaðrýþarak cemâatle kýlýnmasý sünnet deðildir, mekrûh sayýlýr. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazlarý cemâatle kýlmalarý câiz görülmüþtür.." (Ýslâm Ýlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen sh: 207)

Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, o gece Mescid-i Aksâ'da bütün peygamberlere imâm olup namaz kýldýrdý. (Ýbn-i Sa'd, I, 214)