2023 Muharrem ayı başlangıç ve bitiş tarihi belli oldu! Muharrem ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor?
ABONE OL

Muharrem ayı başlıyor. Aşure ayı olarak da bilenen ve Müslümanlar tarafından Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı Kur'an-ı Kerimde kıymet verilen dört aydan biridir. Muharrem ayı başlangıcı, aynı zamanda Hicri yılbaşı olarak kabul edilir. Bu nedenle bu ayda yapılan ibadetler çok kıymetlidir. Peki Muharrem ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor 2023? İşte Miladi takvime göre Muharrem ayının 1. günü ve bitiş tarihi

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR?

Muharrem ayı 19 Temmuz Çarşamba günü idrak edilecek. Muharrem ayının 1. günü aynı zamanda Hicri yılın başladığı gündür.

Muharrem ayı 16 Ağustos Perşembe günü sona erecek.

Hicri takvime göre 1444 yılı sona erecek ve 1445 yılı başlayacak.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

MUHARREM ORUCU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hanefî ve Malikî mezheplerinde muharremin 9. günü ile birlikte 10. günü ya da 10.gün ile 11. günü oruç tutulması sünnet kabul edilmektedir.

Şâfiîler ise bu ayın 9 ve 10. günlerinde oruç tutmayı müstehap sayıyor.

Hanefî mezhebine göre muharremin sadece 10. günü oruç tutulması Yahudileri taklit etme anlamına gelebileceği için mekruhtur.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Muharrem orucu kaç gün sorusuna cevaben: "Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (aşure) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. (Müttekî, Kenzü'l-ummâl, VIII, 570). Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir." açıklamasını yapmıştır.

Muharrem ayında neler olmuştur?