Üç aylarýn gelmesiyle birlikte, oruç ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar, sünnet açýsýndan Peygamber efendimizin hangi günlerde oruç tuttuðunu merak ediyor. Peygamber Efendimiz, Recep ayýnda oruç tutmakla ilgili, "Kim bu ayda bir gün oruç tutarsa Kýyametin zorluklarýndan güvende olur." buyurmuþtur. Peki Peygamberimiz üç aylarda nasýl oruç tutardý? Hz. Muhammed hangi günlerde oruç tutardý? Ýþte detaylar
HZ. MUHAMMED HANGÝ GÜNLERDE ORUÇ TUTARDI?
Süleyman bunu Þerik kanalýyla aktarmýþ ve rivayetinde þöyle demiþtir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her aydan üç gün oruç tutardý. Bunlar ayýn ilk pazartesi günü, ilk perþembe günü ve ikinci perþembe günüdür."
Ayrýca pazartesi ve perþembe günleri oruç tutmak müstehaptýr.
Peygamber Efendimiz (asm) pazartesi ve perþembe günlerini oruçlu geçirmeye özen gösterirdi.
ÜÇ AYLARDA HANGÝ GÜNLERDE ORUÇ TUTULUR?
Hadis-i Þeriflerde zikredildiði üzere; "Allah-u Teala, her kim Recep'in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabý verir" buyuruluyor.
Hz. Resul-ü Ekrem'den (s.a.a) nakledilen bir hadisinde þöyle buyurmaktadýr: "Recep Allah'ýn büyük ayýdýr. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaþamaz. Bu ayda kafirlerle savaþ haramdýr. Þunu bilin ki recep Allah'ýn ayý, þaban benim ayým, ve ramazan ümmetimin ayýdýr. Kim recep ayýnýn bir gününü oruç tutarsa, Allah'ýn rýzasýný kazanmýþ olur. Allah'ýn gazabý ondan uzaklaþýr ve cehennem kapýlarýndan birisi onun yüzüne kapanýr."
Ýbni Abbar (R.A) rivayet ettiði bir hadisi þerifte Resullah (s.a.v) þöyle buyurmuþtur: 'Recebin ilk gününün orucu üç senenin, üçüncü gününki ise, bir senenin keffaretidir. Sonra her gün bir aylýk baðýþlamadýr."
PEYGAMBERÝMÝZ ÜÇ AYLARDA NASIL ORUÇ TUTARDI?
Halk arasýnda üç aylar diye bilinen Recep, Þaban ve Ramazan aylarý mübarek aylardýr. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayý girdiðinde "Allah'ým! Recep ve Þaban'ý bize mübarek kýl ve bizi Ramazan'a ulaþtýr." diye dua etmiþtir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayýnda oruç tutmak farzdýr (Bakara, 2/184-185). Recep ve Þaban aylarýnda ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diðer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuðu, ancak Ramazan'ýn dýþýnda hiçbir ayýn tamamýný oruçlu geçirmediði hadis kaynaklarýnda yer almaktadýr (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sýyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Þaban aylarýnýn aralýksýz olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanaðý yoktur. Kiþi, saðlýðý müsait olup güç yetirdiði takdirde bu aylarda dilediði kadar nafile oruç tutabilir.