Ramazanýn son cumasý öðle namazý ile ikindi arasýnda kerafet namazý kýlmak isteyen Müslümanlar, Kefaret-i namazýn kýlýnýþýný araþtýrýyor. Ýnanýþa göre; Ramazan ayýnýn son cuma günü öðle ile ikindi arasýnda "Kefaret-i namaz" denilen 4 rekâtlýk namaz kýlýnýrsa, Namazlarý vaktinde kýlmama ve geciktirme günahlarý için yapýlan tövbenin kabulüne vesile olur. Kefaret-i namaz için Ramazan ayýnýn son cuma günü öðle namazý ile ikindi arasýnda 4 rekat namaz kýlýnýr. Peki kefaret-i namaz nasýl kýlýnýr?
KEFARET-Ý NAMAZ NEDÝR?
Geçmiþ namazlarýn kazasý için kýlýnan kefaret-i namaz hakkýnda; Ramazanýn son cuma günü öðle namazý ile ikindi arasýnda 4 rekatlýk kaza namazý kýlanýn 400 senelik namaz borcu ödenmiþ olacaðýna; Ýnsanýn 400 senelik ömrü olmadýðý için kalan sevabýn çocuklarýna, ana-babasýna ve yakýnlarýnýn kýlýnmamýþ namazlarýnýn yerine geçtiðine inanýlýr.
RAMAZANIN SON CUMASI KILINAN NAMAZ (KEFARET NAMAZI) NASIL KILINIR?
Ramazan ayýnýn son cuma günü öðle ile ikindi arasýnda, "KEFARET-Ý NAMAZ" denilen dört rekâtlýk namaz kýlýnýrsa, Namazlarý vaktinde kýlmama ve geciktirme günahlarý için, yapýlan tövbenin kabulüne vesile olur. Bu namaz, dört rekât olarak kýlýnýr.
Ramazan ayýnýn son cuma günü öðle ile ikindi arasýnda kýlýnan Kefaret-i namaz, dört rekât olarak kýlýnýr.
Kefaret namazýnýn her rekâtýnda, bir Fatiha,
Bir Âyet-el kürsi ve
10 Kevser suresi okunur.
"Kazaya býraktýðým ve kazasýný geciktirdiðim namazlarýn, günahlarýnýn affolmasý için, kefaret namazý kýlmaya" diye niyet edilir.
Bu dört rekâtlý namazýn her rekâtýnda, bir Fâtiha, bir Âyet-el kürsi ve 10 Kevser sûresi okunur. Namazdan sonra ise 70 salavat ve 70 istiðfar okunur.
Kefaret-i namaz, Cuma namazýndan sonra baþlar ikindi namazýna kadar kýlýnýr.
Aynen ikindinin sünneti gibi kýlýnýr. Ondan tek farký, her rekâtýn kýyamýnda Fâtiha'dan sonra 1 Âyet-el kürsi ile 10 Kevser sûresi okunur. Diðerleri aynýdýr.
KEFARET NAMAZININ DÝNÝMÝZDE YERÝ VAR MIDIR?
Ramazan ayýnýn son cumasý kýlýnan dört rekat namazýn 400 senelik kaza namazýna denk olduðu konusunda herhangi bir Hadis kaynaðý bulunmamakla beraber dini bir dayanaðý yoktur.
Kefaret-i namaz ve mübarek zamanlarda yapýlan diðer ibadetler, kaza edilmiþ olan farz namazlarýn, kazaya býrakma ve kazasýný geciktirme günahlarýnýn affolmasý maksadýyla yapýlan tevbenin kabul olmasý içindir. Yoksa kýlýnmamýþ namazlar kaza edilmedikçe affolmaz. (S. Ebediyye)