Regaip Kandili ibadetleri nelerdir? Regaip Kandili'nde nasýl ibadet edilmeli?
ABONE OL

Regaip Kandili ibadetleri nelerdir? sorusu, Üç aylarýn baþlayacak olmasýyla birlikte araþtýrýlmaya baþlandý. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V), Recep ayý girdiðinde "Allah'ým! Recep ve Þaban'ý bize mübarek kýl ve bizi Ramazan'a ulaþtýr." þeklinde dua etmiþtir. Mübarek aylarýn ilk kandili olan Regaip Kandilinde yapýlacak ibadetler bu kapsamda merak edilen konular arasýnda yer alýr. Peki Regaip Kandili gecesi nasýl ibadet edilir? Ýþte Regaip Kandili gecesi yapýlacak ibadetler...

REGAÝP KANDÝLÝ ÝBADETLERÝ NELERDÝR?

Halk arasýnda üç aylar diye bilinen Recep, Þaban ve Ramazan aylarýnýn ilki olan Recep ayý Þubat ayýnýn 2'sinde baþlýyor. egaip Kandili gecesine özel yapýlacak ibadetler bulunmasa da maneviyat açýsýndan bu gecenin feyzinden yararlanmak için Regaip Kandili'nde ibadet edilir. Buna göre Regaip Kandili'nde nasýl ibadet edilmeli? Ýþte kandil gecesi okunacak dualar ve yapýlmasý faziletli olan ibadetler...

REGAÝP KANDÝLÝ'NDE NASIL ÝBADET EDÝLMELÝ?

Arapçada kelime anlamýna baktýðýmýzda 'reðabe' kökünden türediði bilinen Regaip; bir þeyi dilemek, ona karþý meyletmek ve elde etmek için çabalamak anlamýna gelmektedir. Üç aylarýn baþlangýcý olan Recep Ayýnýn ilk perþembe gecesine isabet eden Regaip gecesi, her Müslümanýn tam anlamýyla istifade etmesi gereken en kýymetli günlerdendir.

Müslümanlar için büyük bir önem arz eden bu mübarek Regaip kandilinde bol bol ibadet edip Allah'a dua etmek, günahlarýmýzýn affý için çok güzel bir fýrsattýr. Regaip Kandili'ne özel bir ibadet olmasa da bu gecede övbe edilip kaza namazlarý kýlýnmalýdýr.

Din alimleri bu gecede namaz kýlmanýn ehemmiyetine dikkat çekmiþler ve namaz borcu olanlarýn kaza namazý kýlmalarýný tavsiye etmiþlerdir.

Peygamber Efendimiz (SAV), hadis-i þerifinde þöyle buyurmaktadýr: "Beþ gece vardýr ki onlarda yapýlan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Þabanýn ortasýnda bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramý ve Kurban Bayramý geceleridir." (Beyhaki, Sünen, Þuabül-Ýman, 3/342).

REGAÝP KANDÝLÝ NE ZAMAN?

Regaip kandil 2022 yýlýnda 3 Þubat Perþembe'yi Cuma'ya baðlayan gece idrak edilecek.

REGAÝP KANDÝLÝNDE YAPILACAK ÝBADETLER

1- GÜNDÜZÜNDE ORUÇ TUTMAK

Recep ayýnýn ilk cuma gecesine denk gelen Regaip kandilinin öncesinde yani Perþembe günü Allah dostlarý oruç tutulmasýný tavsiye etmiþlerdir. Bu oruç perþembe ve cuma olmak üzere 2 gün tutlacaðý gibi sadece Cuma günü tutulmasýný uygun görenler de vardýr.

Mahmud Sami Ramazanoðlu (k.s.) "Dualar ve Zikirler" kitabýnda: "Leyle-i Regâip'ten evvelki perþembe günü oruç tutulup akþam birkaç lokma iftar edip akþam namazýný edadan sonra iki rek'atta bir selâm vermek üzere oniki rek'at nafile namaz kýlýnacaktýr." buyurmuþlardýr.

2- KAZA NAMAZI VE NAFÝLE NAMAZ KILMAK

En mühim hususlardan biri, namazdýr. Hak dostlarý bu gecede namaz kýlmanýn ehemmiyetine dikkat çekmiþler ve namaz borcu olanlarýn kaza namazý kýlmalarýný tavsiye etmiþlerdir.

Leyle-i Regaib'den evvelki perþembe günü oruç tutulup akþam birkaç lokma iftar edip akþam namazýný edadan sonra iki rek'atta bir selam vermek üzere oniki rek'at nafile namaz kýlýnacaktýr.

Her rek'atta Fatiha'dan sonra üç kere "Kadir" suresi ve oniki kere "Ýhlas" suresi okunacaktýr.

Veyahud bir kere "Kadir" suresi ve üç kere "Ýhlas" suresi okunur.

3- KUR'AN-I KERÝM OKUMAK

Ýbni Mes'ud radýyallahu anh'den rivayet edildiðine göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:

"Kim Kur'an-ý Kerîm'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabý vardýr. Her bir iyiliðin karþýlýðý da on sevaptýr. Ben, elif lam mîm bir harftir demiyorum; bilakis elif bir harftir, lam bir harftir, mîm de bir harftir." (Tirmizî, Fezailü'l-Kur'an 16)

4- TEVBE ÝSTÝÐFAR ETMEK

Müslim'de rivayet edilen bir hadîs-i þerîfte þöyle buyrulur:

"Rasulullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'e (Mîrac'da) üç þey verildi: Beþ vakit namaz, Bakara Suresi'nin sonu ve ümmetinden þirke düþmeyenlere büyük günahlarýnýn affedildiði haberi..." (Müslim, Îman, 279)

5- DUA ETMEK

"(Ey Rasulüm!) De ki: Sizin dua ve niyazlarýnýz olmazsa, Rabbim size ne diye deðer versin?.." (el-Furkan, 77)

Yine rabbimizin verdiði nimetlere hamd ve þükür halinde bulunmayý unutmamalýdýr. Nitekim hadis-i þerifte duanýn kabul olmasýnýn iki þartýndan birinin hamd diðerinin de salavat olduðu bildirilmiþtir.

Bir defasýnda Rasul-i Ekrem Efendimiz, sahabîlerden birinin Allah'a hamd ve Rasulü'ne salevat getirerek duaya baþladýðýný gördüðünde, onu takdîr ederek:

"–Ey namaz kýlan zat! Dua et, (duana hamdele ve salvele ile baþladýðýn müddetçe) duan kabul olunur." buyurmuþtur.

6- SALAVAT GETÝRMEK

Rasulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e salavat getirmeyi Allah Teala emretmiþtir. Ayrýca hadis-i þeriflerde salavat getirenin bütün sýkýntýlarýnýn gideririleceði bildirilmiþtir.

Ayet-i kerîmede buyrulur:

"Þüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber'e çokça salat ederler. Ey müminler! Siz de O'na salevat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin!" (el-Ahzab, 56)

REGAÝP KANDÝLÝ NAMAZI

Regaip Kandili'nde teheccüd namazý kýlýnmasý gerektiði söylenir. Yatsý namazýndan sonra, daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra, kýlýnacak nafile namaza "gece namazý" denir. Bir miktar uyuduktan sonra kalkýlýp kýlýnýrsa "Teheccüd" adýný alýr. Teheccüd namazý iki rekattan oniki rekata kadardýr. Ýki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir. (Muhammed Bin Abdullah Hanî, adab, s. 264)

REGAÝP KANDÝLÝNDE ÇEKÝLECEK TESBÝHLER

1. Bismillahi Subhanallahi ve Bihamdihi

Ebu'd-Derda radýyallahu anh'tan rivayet edildiðine göre, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:

"Sizin biriniz her gün sabahladýðýnda Allah için bin hasene (sevap) iþlemeyi terketmesin, her kim sabahladýðýnda yüz kere: 'Bismillahi sübhanallahi ve bihamdihi (Allah'ýn ismiyle baþlayýp, Allah'ý tesbih ederim ve ona hamd ederim.)' derse, bu bin hasenedir ki, inþaAllah o gün o kadar (bin tane) günah iþleyemez. Bundan baþka iþlediði hayýrlar da bol bol kendisine kalýr."

2. La ilahe illallahu vahdehu laþerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve ala külli þey'in kadîr

Hz. Ebu Hüreyre (radýyallahu anh) anlatýyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

"Kim, 'La ilahe illallahu vahdehu laþerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve ala külli þey'in kadîr.' duasýný bir günde yüz kere söylerse, kendisine on köle azad etmiþ gibi sevab verilir, ayrýca lehine yüz sevab yazýlýr ve yüz günahý da silinir. Bu, ayrýca üç gün akþama kadar onu þeytana karþý muhafaza eder. Bundan daha fazlasýný okumayan hiçbir kimse, o adamýnkinden daha efdal bir amel de getiremez. Kim de bir günde yüz kere"Sübhanallahi ve bihamdihi" derse hatalarý dökülür, hatta denizin köpüðü kadar (çok) olsa bile."

3. La ilahe illallah

Ebu'd-Derda radýyallahu anh'tan rivayetle Rasulullah Sallallahu Teala Aleyhi ve Sellem Efendimiz Hazretleri þöyle buyurdu: " Her kim yüz kere 'La ilahe illallah' derse, Allah(u Teala) onun yüzünü kýyamet gününde ayýn ondördü gibi parlatýr ve onu dediði günde, onun kadar veya ondan fazla diyenden baþka, ondan daha üstün bir amel hiçbir kimse için yükseltilmez."

3 aylar ne zaman baþlýyor?