Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesi'ni de içinde bulunduran üç aylar için geri sayým baþladý. Regaip Kandili 2022 tarihi, Müslümanlar tarafýndan merak edilmeye baþlandý. Üç Aylarýn ve senenin ilk kandili olacak bu mübarek gecede eller semaya açýlarak dualarla, maðfiret dilenecek. Peki Regaip Kandili ne zaman 2022? Ýþte Regaip Kandili'nin önemi ve anlamý
Regaip Kandili, bu sene Þubat ayýnýn 3'ünde idrak edilecek. 03.02.2022 Perþembe günü tüm Müslüman aleminde ibadetler ve dualarla kutlanacak olan Regaip Kandili, Ýslam alemi için büyük önem arz ediyor. Peki Regaip Kandili önemi nedir? Regaip Kandili'nde ne olmuþtur? Ýþte Regaip Kandili gecesi önemi
ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAÞLIYOR?
Recep ayýyla baþlayan üç aylar 2022 yýlýnda 02.02.2022 Çarþamba günü baþlayacak. Üç aylarýn baþladýðý günün ertesi gece ise Regaip Kandili kutlanacak.
REGAÝP KANDÝLÝ'NÝN ÖNEMÝ NEDÝR?
Regaip Kandilinin fazileti ve önemi; bu mübarek gecenin baðýþlanmak için büyük bir fýrsat olmasýndan kaynaklanmaktadýr.
Sözlükte "kendisine raðbet edilen þey, bol ve deðerli baðýþ" anlamýndaki ragībenin çoðulu olan regāib kelimesi hadis ve fýkýh literatüründe "bol sevap ve mükâfat, faziletli amel", özellikle Mâlikî fýkýh kaynaklarýnda sünnetin mukabili olarak "müstehap, nâfile ibadet" mânalarýnda kullanýldýðý gibi hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perþembesini cumaya baðlayan geceye ad olmuþtur.
"Regaib" kelime anlamý açýsýndan, kendisine raðbet edilen, arzulanan, talep edilen þey demektir. Regaip gecesi denilince; "Çok lütuf ve ihsanla dolu, kýymetli ve deðeri büyük, çok iyi deðerlendirilmesi gereken gece" olarak anlaþýlýr.
Regaip Kandilinde yapýlacak ibadetler ve tövbeler çok önemlidir. Ýslam alemi için büyük önem arz edenbu mübarek gecede edilen dualar kabul olunur.
REGAÝP KANDÝLÝNDE NE OLMUÞTUR?
Regaib kandilinin, Rasulullah Efendimizin babasý Hz. Abdullah'ýn evlendiði gece olduðu iddia edilir.
Ýslam Ansiklopedisinde yer alan bilgilere göre; Regaib gecesi, Kur'an'da saygý gösterilmesi istenen ve hadislerde; gün belirtilmeden oruç tutulmasý tavsiye edilen haram aylardan (el-Bakara 2/217; el-Maide 5/2, 97; Ebu Davud, "Ṣavm", 55; Ýbn Mâce, "Ṣýyam", 43) receb ayýnda bulunmakla birlikte özellikle tasavvufî eserlerde yer alan, Hz. Peygamber'in Regaib gecesinde ana rahmine düþtüðü, receb ayýnýn ilk perþembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazý adýyla bir namaz kýlmanýn sevap olduðu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduðu yönündeki rivayetlerin asýlsýz olduðu hadis alimlerince belirtilmiþtir.