Sela ne zaman okunur? sorusu, cuma namazýna katýlmak için hazýrlýk yapan Müslümanlar tarafýndan sorgulanýyor. Salâ, Cuma ve cenaze namazlarýný ilan etmek amacýyla minarelerden, Hz. Muhammed (sas) ve diðer peygamberler için okunan salavâta denir. Günümüzde salâ daha ziyade cuma, pazartesi ve kandil geceleriyle cenazelerde verilir. Peki Cuma günü saat kaçta sela okunur? Ýþte cuma günü sela okunma saati
SELA NE ZAMAN OKUNUR?
Cuma günü ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaþlar Cuma selasý okunduðunda abdestini alýp camilere akýn ediyor.
Sela, cenaze ilanýndan önce, cuma namazýndan önce okunur. Sela, Müslümanlarý namaza çaðýrmak için okunur. Bir haberleþme yöntemi olan sela, dinî mûsikî kavramý olarak okunan davet anlamýna gelir.
Sela, dinî açýdan özel önemi olan gün ve geceleri hatýrlatmak, meydana gelen bir vefatý ve kýlýnacak cenaze namazýný haber vermek amacýyla selâ okunmasý, kültürel bir deðer olarak kabul edilebilir ve bu yönüyle de dinî açýdan herhangi bir sakýnca taþýmadýðý söylenebilir.
Cuma selasý ise cuma namazýna 1 saat kala okunur.
Cuma selâsý, Cuma ezanýndan bir saat önce müezzinlerin minareden yüksek sesle salavat getirmeleri, hem insanlarýn salavat getirmelerini hatýrlatmak yönünden hem de yoðun olarak çalýþan insanlara cuma namazýný hatýrlatmalarý bakýmýndan okunur.
ÝL ÝL CUMA NAMAZI SAATLERÝ ÝÇÝN TIKLAYIN
Günümüzde de salâ, namaza katýlacak kimselerin hazýrlanmasý için cenazenin kaldýrýlacaðý vakit namazýndan bir saat önce okunmak suretiyle devam etmektedir.
SELÂ (SALÂ) NE ANLAMA GELMEKTEDÝR?
Arapça'da "dua" ve "namaz" anlamlarýna gelen salâ (salât) Hz. Peygamber'e (sas) Allah'tan rahmet ve selâm temenni eden, onu metheden, onun þefaatini dileyen, aile fertlerine ve yakýnlarýna dua ifadeleri içeren, çeþitli þekillerde tertiplenmiþ hürmet ve dua cümlelerini ihtiva eden, belirli bestesiyle veya serbest þekilde okunan güftelerin genel adýdýr.
Kur'ân-ý Kerîm'de (el-Ahzâb 33/56) ve hadislerde Hz. Peygamber'in (sas) adý anýldýðýnda ona salâtüselâm getirilmesi tavsiye edilmiþ, bundan dolayý özellikle Osmanlý kültüründe salavat getirmek, salavat çekmek, salâ vermek gibi adlarla pek çok salâ metni ortaya çýkmýþtýr.
Salâlar minarede sabahleyin ezandan önce, öðle, ikindi ve yatsýda ezandan sonra müezzinler tarafýndan okunur. Salâlar da ezanlar gibi iki veya daha fazla müezzin tarafýndan verilebilir. Ýki müezzinin karþýlýklý okuduðu salâya çifte salâ adý verilir.
Salâ tekkelerde "çaðýrma, davet etme" anlamýnda da kullanýlmýþtýr.
SELANIN (SALÂ) ANLAMI VE DÝNDEKÝ YERÝ NEDÝR?
Bazý özel günlerde ezandan önce veya kýlýnacak cenaze namazýný haber vermek amacýyla camilerde; "es-salâtu ve's-selâmu aleyke ya resûlallah, es-salâtu ve's-selâmu aleyke ya habîballah, es-salâtu vesselâmu aleyke ya seyyide'l-evvelîne ve'l-âhirîn, ve selâmun ale'l-murselîn, ve'l-hamdu lillahi Rabbi'l-âlemîn" þeklinde okunan salâ (salavat) þu anlama gelmektedir: "Salât ve selâm (Allah'ýn rahmet ve esenliði) sana olsun ey Allah'ýn elçisi, sevgili kulu, geçmiþ gelecek bütün insanlarýn hayýrlýsý! Salât ve selam bütün peygamberlere olsun. Hamd (övgü ve þükür) de âlemlerin rabbi Allah'adýr."
Salâ, Hz. Peygambere (s.a.s.) selam ve övgüdür. Kur'an-ý Kerim'de ve hadislerde Hz. Peygambere (s.a.s.) çeþitli durumlarda salât-ü selam getirilmesi tavsiye edilmiþ (Ahzâb, 33/56; Tirmizî, Deavât, 66; Ebû Dâvûd, Vitr, 23) ise de ne asr-ý saâdette ne de ilk dönemlerde camilerde selâ okunmuþtur.
Bununla birlikte Kitap ve Sünnet'te Hz. Peygamber ve diðer peygamberlere salât getirilmesi örneklerine binaen örfümüzde deðiþik kalýplarda pek çok selâ metni var olagelmiþtir.