TRT1'in yeni yapýmý Uyanýþ Büyük Selçuklu dizisinin baþlamasýyla birlikte araþtýrmalar hýz kazandý. Yayýnlanan fragman sonrasý Uyanýþ Büyük Selçuklu dizisi oyuncularý izleyici tarafýndan merak edildi. Dizi, Anadolu'nun kapýsýný Türklere açan Selçuklu Sultaný Alpaslan'ýn oðlu Melikþah'ýn devletin devamlýlýðý için yaptýðý mücadeleyi konu alýyor. Ýþte Uyanýþ Büyük Selçuklu dizisi oyuncularý
Uyanýþ Büyük Selçuklu ilk bölümüyle ekranlara geliyor. TRT1'in yeni yapýmlarýndan biri olan Uyanýþ Büyük Selçuklu dizisinin baþrolünde Buðra Gürsoy yer alýyor. Ýþte Uyanýþ Büyük Selçuklu dizisi oyuncularý
UYANIÞ BÜYÜK SELÇUKLU OYUNCULARI
Selçuklu döneminin anlatýlacaðý 'Uyanýþ: Büyük Selçuklu' dizisinin kadrosunda Ekin Koç, Buðra Gülsoy, Hatice Þendil, Gürkan Uygun, Leyla Lydia Tuðutlu, Sevda Erginci, Mehmet Özgür, Cemal Toktaþ, Osman Sonant, Leyla Feray, Ýlker Kýzmaz, Ali Gözüþirin, Çiðdem Selýþýk Onat, Murat Garipaðaoðlu, Nik Xhelilaj ve Erdem Akakçe gibi isimler yer alýyor.
Uyanýþ Büyük Selçuklu dizisinin baþrolünü ise 'Sultan Melikþah' rolü ile Buðra Gülsoy üstleniyor.
Kostümleri, hikayesiyle merak uyandýran 'Uyanýþ: Büyük Selçuklu' dizisi ilk bölümüyle 28 Eylül Pazartesi akþamý TRT1'de izleyici karþýsýna çýkacak.
UYANIÞ BÜYÜK SELÇUKLU KONUSU NEDÝR?
Aþkla, sýrla ve mücadele ile yoðrulmuþ destansý bir yolculuk…
Melikþah, Anadolu’nun kapýlarýný Türklere açan Selçuklu Hükümdarý Sultan Alparslan’ýn ölümünün ardýndan tahta geçer. Ayný gün çok sevdiði Kýpçak hatunu Baþulu'yu doðum yaparken kaybettiði haberini de almýþtýr. Kýpçak-Selçuklu düþmanlýðý sebebiyle yeni doðan bebek, devletin devamlýlýðý için tehlike arz ediyordur. Melikþah için bu durum çok zor olsa da onu bir daha görmemek ve sormamak üzere Nizamülmülk’e teslim eder.
Sultan Melikþah, Sultan Alparslan’dan aldýðý Selçuklu Devleti’nin gücünü doruklara çýkarýr. Fakat Selçuklu büyüdükçe düþmanlarý da hem devletin içinde hem de dýþýnda çoðalmaktadýr.
Doðumundan itibaren kaderinin devletle bir yazýldýðý, ölene kadar da tek gayesinin devlete hizmet olacaðý düsturuyla yetiþen Sencer, yýllarca aldýðý eðitimle idealist bir kahramana dönüþür ve bu kahramanlýklar onu Sultan Melikþah’ýn fedaisi yapar. Nizamülmülk’ün en güvendiði adamlarýndan olan Sencer, devleti için tüm zorlu görevleri üstlenmeye hazýrdýr.
Melikþah ve Sencer türlü tehlikeler ile mücadele ederken en büyük destekçileri Nizamülmülk gibi liyakatli devlet adamlarý, Gazalî gibi alimler, Ömer Hayyam gibi bilim adamlarý, Yusuf Hamedani gibi irfan sahibi kiþiler olacaktýr. Diðer tarafta Karahanlý hanedanýndan gelen asil soylu Terken, Melikþah’ýn hatunu olmanýn verdiðii güçle devlete hâkim olmak istiyordur. Fakat onun bu ihtiraslarýnýn karþýsýnda devletin Baþ Hatunu olan Melikþah’ýn anasý Seferiye, Melikþah’ýn oðlu Tapar’ýn Hatunu olan Gevher ve saraya geliþiyle dengeleri deðiþtirecek olan asil Türkmen kýzý Elçin olacaktýr.
Selçukluyu yýkmaya yeminli Hasan Sabbah, devlete hâkim olmak isteyen Terken’in kurduðu tehlikeli entrikalar ve hepsinin ortasýnda amansýz bir mücadeleye giren Sencer’in Turna ile yaþayacaðý fýrtýnalý aþk…
Büyük Selçuklu Sultaný (D. 6 Aðustos 1055, - Ö. 20 Kasým 1092). Tam adý Muizzüddin Ebul Feth olup, Türklere Anadolu kapýsýný açan Selçuklu Sultaný Alpaslan’ýn oðludur. Yirmi yýllýk saltanatýnda tarihte benzeri az görülen bir huzur, refah ve mutluluk devri yaþanmýþtýr. Babasý Alpaslan tarafýndan özenle yetiþtirildi. Devrin bilginlerinden dinî bilgiler, tanýnmýþ bahadýrlardan savaþ dersleri alarak bilgili ve usta bir asker olarak yetiþti. Henüz sekiz yaþlarýndayken devlet yönetimiyle ilgilenmeye baþladý. On yaþlarýnda babasýyla birlikte Gürcistan seferine katýldý ve ordugâhta babasýný temsil etti. Bizanslýlarýn savunduðu bir kaleyi Nizamülmülk’le birlikte fethetti. Kars/Ani yakýnýndaki Meryem Niþin Kalesi’nin kuþatýlmasýnda ýsrar etti ve kalenin alýnmasýnda önemli rol oynadý.
Sultan Alpaslan, cesareti, yöneticilikteki yeteneði ve Ýslam’a baðlýlýðý ile dikkatleri çeken ve herkesin sevgisini kazanan Melikþah’ý 1066 yýlýnda resmen veliaht ilan ederek, bu arzusunu açýkladý ve her fýrsatta etrafýna söyleyerek duyurdu. Alpaslan 1072’de þehit edildikten sonra da henüz on yedi yaþýnda olan Melikþah onun yerine Selçuklu Devleti’nin sultaný oldu.
Sultan Melikþah, saltanatýnýn ilk iki yýlýnda iç kavgalarý yatýþtýrmak ve devletin sýnýrlarýný savunmakla geçirdi. Mahir bir yönetici olan Nizamülmülk’ü kendisine geniþ yetkiler tanýyarak vezir yaptý. Devleti tehdit eden Karahanlý ve Gaznelilere karþý koydu ve onlarý maðlup etti. Tahta geçtiði ilk yýllarda amcasý Kavurd yönetimi ele geçirmek için isyan etmiþti; onu yenerek ülkesinde düzeni saðladý. Bu arada devletteki iç isyandan yararlanan Gazneli ve Karahanlý devletleri birleþerek Selçukluya saldýrdýlar. Bu iki devleti de yendi ve Karahanlý Devleti bu yenilgiden sonra ikiye ayrýldý.
Melikþah’ýn en büyük ideali, bütün Müslüman devletleri bir bayrak altýnda toplayarak Ýslam Birliði’ni kurmaktý. Bu amacýný gerçekleþtirmek için çalýþmaða baþladý. Halife Kaim bin Amrülah ile sýký iliþkiler kurdu. Halife, Melikþah’a “Mu’izze’ddin” ve “Celâlüddevle” unvanlarý ile birlikte o zamana kadar hiçbir hükümdara verilmemiþ olan ve hilafet makamýnýn en büyük yardýmcýsý anlamýna gelen “Kasým Emire’l Mü’minin” sanýný verdi.
Ömrünü Ýslam dini için yararlý iþler yapmaya adayan Melikþah her zaman þu þekilde dua etmekteydi:
“Ya Rab, eðer Ýslam’a ben faydalý olacaksam, bana yardým et, muzaffer kýl. Eðer karþýmdaki hasmým faydalý olacaksa, ona yardým et, onu muzaffer kýl.”
Melikþah’ýn en güçlü vezirlerinden Nizamülmülk 1092’de Hasan Sabbah’a baðlý fedailerce öldürülmüþtü. Ayný yýl, yani 20 Kasým 1092’de otuz yedi yaþýndayken kimliði belirsiz kiþilerce zehirlenerek kendisi öldürüldü. Cenazesi Ýsfahan’a götürüldü ve kendisinin yaptýrdýðý medresesinin yanýndaki türbede topraða verildi.