Diyarbakır'da 'Roboski Anıtı' açıldı
ABONE OL
Diyarbakır'ın merkez Kayapınar Belediyesi, 34 köylü için yeni yaptırdığı Batı Parkı içinde 'Roboski Anıtı' törenle açıldı. Anıtın açılışına BDP’liler ve hava saldırısında yakınlarını kaybeden aileler katıldı. Anıtın ortasına ellerini havaya kaldırmış ağlayan bir anne figürü yer alırken çevresinde bombardımanda hayatını kaybeden 34 Uluderelinin isimleri yazıldı. Ölenlerin adlarının üzerine ise savaş uçaklarının saldırıda kullandığı bombalar temsili olarak yer alıyor. Anıtın açılış törenine BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, eş Başkan Fırat Anlı ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliği'ne 30 Mart seçimlerinde aday gösterilen avukat Fırat Anlı, Kürtçe yaptığı konuşmasında, katliamın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Roboskili ailelerin her tarafı gezerek sorumluların bulunması için gözyaşı döktüğünü söyledi. Olayın faillerinin şimdiye kadar bulunmadığını belirten Anlı, Roboski anıtını açarken Diyarbakır semalarında savaş uçaklarının gezdiğini söyledi. Anlı, "Roboskili anneler 2 yıldır çocuklarına ağlıyor. Kürt sorunun çözümü için bir çok şey dile getiriliyor. Ancak Sayın Öcalan sayesinde 1 yıldır devam eden bu süreç bize şunu gösteriyor, her şey bizim elimizdedir. Her şey halkımızın mücadelesinin, emeğinin elindedir. Burada çok özel bir anıt yapılmıştır. Bu semtten her gün binlerce vatandaşımız geçiyor ve her geçtiğinde bu anıtı görüp katliamı hatırlayacak. Biz şehitlerimize söz veriyoruz onları asla unutmayacak ve hep kalbimizde yaşatacağız" dedi.

Uludere'den aileler aileler, Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve vatandaşlarla birlikte anıtın açılışını yaparken aıtlar yaktı. Aililer ölen çocuklarının fotoğraflarını kendilerinden geri kalan ayakkabı, cüzdan gibi malzemelerini anıtın önüne bıraktı.