Şengalli çocuklar karne aldı
ABONE OL

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Fidanlık Yaşam Alanı’nda kalan Şengalli çocuklara yönelik olarak 15 Mart’ta açtığı “Yaşam Aktivistleri Eğitim Merkezi Okulu”nda 820 öğrenci karne aldı. 8-14 yaş arası 730 çocuk ile 15-20 yaş arası 90 genç, Yaşam Aktivistleri Eğitim Merkezi Okulu’nda Latin alfabesiyle Kürtçe, İngilizce, Êzidilik inancı ve kültürü, fotoğrafçılık ve resim dersleri gördü. Okulda 6’sı Êzidî 22 eğitmen gönüllü olarak görev yaptı. Eğitmenler, üniversite öğrencileri, Eğitim-Sen, Kurdi-Der ve Diyarbakır Psikolojik, Danışmanlık ve Rehberlik Derneği üyelerinden oluştu. Çocuklar haftanın 5 günü her gün 4 saat ders görme imkanı yakaladı.

Büyükşehir Belediyesi Fidanlık Yaşam Alanı Koordinasyonu çalışanı Bişar İçli, Şengalli çocukların yaşadıkları savaş ve göç travmasını yavaş yavaş atlatmaya başladıklarını, yaşama adapte etmek için okulu hizmete açtıklarını söyledi. İçli, Mart ayında eğitime başladıklarını ve çocukların 3.5 ay eğitim gördüğünü belirterek, şimdi eğitimde ikinci dönemin başlayacağını ve bunun yaz boyunca süreceğini ifade etti. Çocukların eğitimlerinin Şengal’de yaşanan savaşla sekteye uğradığını dile getiren İçli, eğitim amacıyla açılan okulun özellikle çocukların yaşam rutinleri anlamında büyük önem taşıdığını aktardı. İçli, eğitimden yüzlerce çocuğun büyük bir mutluluk ve memnuniyetle ayrıldığını ifade etti.

Çocuklar iki alfabeyi de öğrendi
Kürt Êzidî çocukların Şengal’de Arap alfabesiyle eğitim gördüğünü, belediyenin imkanıyla açılan okulda ise Latin alfabesinin kullanıldığını dile getiren İçli, eğitime başlarken farklı alfabelerden kaynaklı sıkıntılar yaşadıklarını iletti. Çocukların Latin alfabesini öğrenmelerinin kişisel gelişimleri açısından büyük önem taşıdığını söyleyen İçli, sonuçta çocukların iki alfabeyi de öğrenmiş olduğunu sözlerine ekledi.