150 metreden Trump'ý hedef aldý! Ýþte suikastçýnýn kimliði
ABONE OL

FBI'dan yapýlan açýklamada, Cumhuriyetçi Partiden baþkanlýk için yarýþan Trump'ýn Pensilvanya'da bir mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiði sýrada uðradýðý saldýrýnýn failinin kimliði duyuruldu.

Açýklamada, silahlý saldýrganýn "Bethel Park'tan 20 yaþýndaki Thomas Matthew Crooks" olduðunun tespit edildiði belirtildi.

Soruþturmanýn devam ettiði ifade edilen açýklamada, olay hakkýnda bilgi sahibi kiþiler, FBI'ýn internet sitesine veya doðrudan telefon üzerinden bilgi paylaþmaya çaðýrýldý.

ABD GÝZLÝ SERVÝSÝ, SALDIRGANIN TRUMP'A NASIL BU KADAR YAKLAÞABÝLDÝÐÝNÝ SORUÞTURUYOR

Associated Press (AP), mitingde çekilen onlarca video ve fotoðrafýn yaný sýra uydu görüntüleri üzerinden eski Baþkan Trump'a yönelik saldýrýyý analiz etti.

Analize göre, bu veriler, saldýrganýn Trump'ýn konuþma yaptýðý sahneye "þaþýrtýcý" derecede yaklaþabildiðini gösteriyor.

Sosyal medyada yayýmlanan videolara göre, Trump'ýn mitinginin yapýldýðý alanýn kuzeyindeki bir üretim tesisinin çatýsýnda bulunan gri kamuflaj giymiþ bir adamýn cesedi görülüyor.

Çatý, Trump'ýn konuþma yaptýðý yere 150 metre mesafede ve bu uzaklýk ABD ordusunda acemi erlerin temel eðitimde M16 tipi otomatik tüfeðiyle insan boyutundaki hedefleri vurmalarý istenen mesafeye tekabül ediyor.

Saldýrganýn kullandýðý AR-15 ise M16'nýn yarý otomatik sivil modeli.

Ýsimlerinin açýklanmamasý koþuluyla AP'ye konuþan iki emniyet yetkilisi, ABD Gizli Servisinin, saldýrganýn Trump'a nasýl bu kadar yaklaþtýðýný soruþturduðunu aktardý.

Yetkililer, Gizli Servisin kesin niþancý ekibi ile karþý saldýrý ekibinin saldýrý sýrasýnda mitingde bulunduðunu ifade etti.

Öte yandan Ýç Güvenlik Bakaný Alejandro Mayorkas, yaptýðý açýklamada, Bakanlýðýn ve Gizli Servisin silahlý saldýrýyý soruþturmak üzere kolluk kuvvetleriyle çalýþtýðýný söyledi.

Mayorkas, baþkan adaylarýnýn ve seçim kampanyasý kapsamýnda yürütülen etkinliklerin güvenliðini saðlamanýn en hayati önceliklerinden biri olduðunu kaydetti.

Bakan Mayorkas, "Bu saldýrýyý mümkün olan en güçlü þekilde kýnýyor ve Gizli Servisi bugün gösterdikleri hýzlý eylemden dolayý takdir ediyoruz. Baþkan Biden, eski Baþkan Trump ve kampanyalarýyla irtibat halindeyiz, onlarýn emniyet ve güvenliðini saðlamak için mümkün olan her türlü tedbiri alýyoruz." diye konuþtu.

BBC'nin haberine göre de Trump'ýn mitingde uðradýðý saldýrý "güvenlik zafiyeti" tartýþmalarýna yol açtý.

TRUMP'A SUÝKAST GÝRÝÞÝMÝNDE BULUNAN CROOKS'UN KAYITLI CUMHURÝYETÇÝ OLDUÐU ORTAYA ÇIKTI

CNN'in haberine göre, Crooks'un, partinin baþkan adayý olmasýný istedikleri kiþiye üyelerin oy verebildiði kapalý ön seçimlere katýlmayý saðlayan sistemde Cumhuriyetçi olarak kaydý tespit edildi.

Pittsburgh'un banliyösü Bethel Park'ta, miting alanýnýn yaklaþýk 56 kilometre güneyinde yaþayan Crooks'un, Pensilvanya'nýn seçmen veri tabanýnda Cumhuriyetçi olarak yer almasýna raðmen, 2021'de "Progressive Turnout Project" adýnda Demokrat görüþlü siyasi eylem komitesine 15 dolar baðýþ yaptýðý ortaya çýktý.

Saldýrganýn babasý Matthew Crooks, yetkililerle görüþene kadar oðlu hakkýnda konuþmayacaðýný kaydetti.

POLÝS TRUMP'A SUÝKAST GÝRÝÞÝMÝNDE BULUNAN CROOKS'UN EVÝNÝ SARDI

Cumhuriyetçi Parti'nin baþkan adayý olan eski ABD Baþkaný Donald Trump'a Pennsylvania'da bir miting sýrasýnda suikast giriþiminde bulunan ve olay yerinde öldürülen 20 yaþýndaki Thomas Matthew Crooks'un evinin etrafý polis araçlarýyla çevrildi.

ESKÝ FBI AJANI, TRUMP'A YÖNELÝK SUÝKAST GÝRÝÞÝMÝNDE KAYDEDÝLEN MERMÝ FOTOÐRAFLARINI ÝNCELEDÝ:

FBI'da 22 yýl çalýþan emekli ajan Harrigan, New York Times'a, gazetenin deneyimli foto muhabiri Moug Mills'in çektiði, Trump'ý sað kulaðýndan yaralayan merminin görüntüsünün yer aldýðý fotoðrafla ilgili deðerlendirmelerde bulundu.

Mills'in fotoðraflarýný inceleyen Harrigan, "Mermiden dolayý havada yer deðiþimi yaþandýðý görülüyor. Merminin kulaðýn içinden geçmesi için açý biraz düþük görünüyor ancak silahlý kiþinin birkaç el ateþ etmesi durumunda bu imkansýz deðil. Fotoðrafta mermi hýzla ilerliyor." dedi.

Diðer önemli faktörün silahtan çýkan merminin hýzý olduðunu belirten Harrigan, "Saldýrgan AR-15 tipi yarý otomatik bir silah kullandýysa bu silahlarýn mermileri genellikle 223 kalibre veya 5,56 milimetre olur. Mermi saniyede 3200 fit hýzla seyahat eder." diye konuþtu.

Harrigan, "Tüm bu koþullar göz önüne alýndýðýnda merminin havada süzülüþünü görüyoruz." ifadelerini kullandý.

Mills'in çektiði fotoðrafýn, merminin havada nasýl ilerlediðini gösterdiðini aktaran Harrigan, böyle bir anýn milyonda bir yakalandýðýný kaydetti.

- TRUMP'A SUÝKAST GÝRÝÞÝMÝ

Cumhuriyetçi Partiden baþkanlýk için yarýþan eski ABD Baþkaný Trump, Pensilvanya'daki mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiði sýrada silahlý saldýrýya uðramýþtý.

Sað kulaðýndan yaralanan Trump'ýn saðlýk durumunun iyi olduðu bildirilmiþti.

Saldýrýda mitinge katýlan 1 kiþi ölmüþ, 2 kiþi yaralanmýþtý.

ABD Gizli Servisi, miting alanýnýn dýþýndaki yüksek bir yerden kürsünün bulunduðu noktaya birçok kez ateþ eden saldýrganýn etkisiz hale getirildiðini açýklamýþtý.

ABD Federal Soruþturma Bürosu (FBI), saldýrýyý suikast giriþimi olarak tanýmlamýþtý.

FBI incelemelerin ardýndan suikast giriþiminde bulunan ve olay mahallinde öldürülen kiþinin 20 yaþýndaki Thomas Matthew Crooks olduðunu açýklamýþtý.