Çin-ABD arasýnda süren 50 yýllýk 'panda diplomasisi'
ABONE OL

Çin, 1972'de Amerika Birleþik Devletleri ile 'panda diplomasisi 'ne baþladý. Geçtiðimiz yarým yüzyýl boyunca Çin ve ABD, dev pandalarýn korunmasý ve üremesi için birlikte çalýþmayý sürdürdü.

Dört Amerikan hayvanat bahçesi; Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi, Memphis Hayvanat Bahçesi, San Diego Hayvanat Bahçesi ve Atlanta Hayvanat Bahçesi Çin'den getirdikleri dev pandalarý özenle misafir etti.

Peki Çin'in 'panda diplomasisi'nin ardýndan yatan gerçek neydi? Ýþte eþsiz diplomatinin merak edilenleri...

'PANDA DÝPLOMASÝSÝ' TARÝHÝ

Hayvanlar, özellikle benzersiz bir ulusal öneme sahip olduklarý yerlerde, uzun zamandýr en ünlü diplomatik hediyelerle iliþkilendirilmiþtir. Ve kalpleri ve zihinleri kazanma baðlamýnda 'tatlýlýk' da önemlidir. Diplomatik etki için de kullanýlan Avustralya koalalarý, bir baþka popüler örnektir.

Washington ile panda diplomasisinin ilk örneði 1972'de dönemin baþkaný Richard Nixon'ýn Pekin'i ziyaretiyle gerçekleþti ve bu sayede Amerika ilk dev panda çifti Hsing Hsing ve Ling Ling'i aldý. Nixon'ýn Pekin'e iki misk öküzü hediye etmesiyle karþýlýk buldu.

HEDÝYE VERMEKTEN ÖDÜNÇ ALMAYA

1980'lerde panda sayýlarýnýn düþtüðünü fark eden Çin hükümeti, pandalarý dünyanýn dört bir yanýndaki ülkelere hediye etme politikasýný deðiþtirdi.

Bu yöntem sadece diplomasiye yardýmcý olmakla kalmadý, ayný zamanda ekonomik açýdan da kârlýydý. Pandalar, ev sahibi ülkeye önemli bir maliyetle 10 yýllýk yenilenebilir bir temelde ödünç verildi.

Raporlara göre, ev sahibi ülkeler yalnýzca pandalarýn bakýmý ve barýnmasý için katý gereksinimleri karþýlamakla kalmamalý, ayný zamanda bunun için yýlda 1 milyon dolara kadar ödeme yapmalýdýr. Ödünç verme döneminde doðan panda yavrularý için önemli miktarda ek ücret alýnýr.

SEVÝMLÝ DÝPLOMASÝSÝNÝN FAYDALARI

Uzmanlar, genellikle faydalý ticaret anlaþmalarýyla çakýþan panda anlaþmalarýnýn zamanlamasý konusunda rastgele bir þey olmadýðýný belirtiyor.

Örneðin pandalar, Çin ile yapýlan önemli ikili uranyum ihracat anlaþmalarýnýn ardýndan Kanada, Fransa ve Avustralya'ya geldi.

DÝPLOMATÝK HEDÝYELER OLARAK DÝÐER HAYVANLAR

Diðer nadir hayvanlar da küresel ölçekte diplomatik veya politik hediyeler olarak verilmektedir. Örneðin, Çin Merkezi Hükümeti, Pekin'deki 2008 Olimpiyat Oyunlarýndan önceki aylarda Hong Kong'a beþ Olimpiyat yüzüðünü temsil eden beþ Çin mersin balýðý sundu.

Seyþel Adalarý hükümeti, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluþunun 60. yýldönümünü anmak ve Seyþeller Adalarý'nýn Expo'ya katýlýmýnýn maliyetlerini karþýlamaya yardým ettiði için ülkeye þükranlarýný sunmak için 2009'da duyurdu. bir çift Aldabra dev kaplumbaðasýný Þanghay'daki 2010 Dünya Fuarý'na baðýþlayýn.

Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron da Çin'in panda diplomasisine misilleme olarak Fransa'nýn seçkin süvari birliklerinden birini Xi Jinping'e verdi.

Star Gazetesi

  • panda diplomasisi