1972'den itibaren Ay'a iniþ yapan ilk uzay aracý 'Odysseus'un yan yattýðý bildirildi
ABONE OL

Intuitive Machines Üst Yöneticisi (CEO) Steve Altemus, konuya iliþkin basýna yaptýðý açýklamada, Ay'da yan yatan Odysseus'un "çok hýzlý iniþ yapmasý sebebiyle ayaklarýndan birinin takýlmýþ olabileceðini" söyledi.

Altemus, "Devrilmiþ olmasýna raðmen aracýn oldukça fazla operasyonel kabiliyeti bulunuyor." ifadesini kullandý.

Þirketin ilk açýklamasýnda ise Ay'a ilk iniþi sýrasýnda Odysseus'un dik durduðu belirtilmiþti.

ODYSSEUS ÝLE 1972'DEN BU YANA ÝLK KEZ AY'A ÝNÝÞ

ABD'li özel þirket Intuitive Machines'in "IM-1" misyonu kapsamýnda Ay'a iniþ için geliþtirdiði uzay aracý, 15 Þubat'ta SpaceX üretimi Falcon 9 roketiyle ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fýrlatýlmýþtý.

Uzay aracý, 23 Þubat'ta TSÝ 02.23'te Ay'a iniþ yaparak 1972'deki "Apollo 17" misyonundan bu yana Ay'ýn yüzeyine yumuþak iniþ yapan ABD'ye ait ilk özel uzay aracý olarak tarihe geçmiþti.

4,3 metre yüksekliðindeki altý ayaklý karbon fiber ve titanyum iniþ aracý, NASA'nýn Artemis Misyonu kapsamýnda kullanmayý planladýðý 6 farklý deney için de yük taþýyordu.

NASA, birkaç yýl içinde Ay'a insan gönderme planlarý kapsamýnda Ay teslimatlarýný ticarileþtirme çabalarýnýn bir parçasý olarak, Odysseus'u inþa etmesi ve uçurmasý için Intuitive Machines þirketine 118 milyon dolar ödemiþti.