2 ülkeden Venezuela'ya ''seçim süreci'' eleþtirisi
ABONE OL

Brezilya Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, 28 Temmuz'daki devlet baþkaný seçimi için ana muhalefet partisi adayýnýn baþvurusunun onaylanmamasýnýn "endiþeyle" takip edildiði bildirildi.

Muhalefet ile yapýlan Barbados anlaþmasýnýn önemi hatýrlatýlan açýklamada, Venezuela yönetimine "þeffaf ve özgür" bir seçim süreci yürütülmesi çaðrýsý yapýldýðý belirtildi.

Kolombiya Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, Venezuela hükümetine muhalefet ile yapýlan Barbados anlaþmasý anýmsatýldý.

ABD yaptýrýmlarýnýn hafifletilmesi karþýlýðýnda bu yýl Venezuela'da "özgür ve demokratik" seçimlerin gerçekleþtirilmesi gerektiði vurgulanan açýklamada, Venezuela hükümetinden Barbados anlaþmasýnýn gerekliliklerine uyulmasý talep edildi.

- VENEZUELA'DAN BREZÝLYA VE KOLOMBÝYA'YA TEPKÝ

Venezuela Dýþiþleri Bakaný Yvan Gil, sosyal medya hesabý X'teki açýklamasýnda, Brezilya ve Kolombiya'dan ülkenin anayasal kararlarýna saygý duyulmasýný istedi.

Açýklamalarýn ülkenin içiþlerine "müdahale" anlamýna geldiðini belirten Gil, Venezuela'nýn son 25 yýlda tüm seçim süreçlerine gereken garantiyi verdiðini kaydetti.

Öte yandan Küba ve Nikaragua yönetiminden yapýlan açýklamada, Venezuela'nýn anayasal kararlarýna saygý duyulmasý istendi.

- NE OLMUÞTU?

Ana muhalefetin ilk adayý Maria Corina Machado'ya 15 yýl siyasi yasak getirilmesi üzerine Demokratik Üniter Platformu (PUD), yeni adayý olarak 22 Mart Cuma günü 80 yaþýndaki Corina Yoris'i açýklamýþtý.

PUD'un X hesabýndan dün yapýlan açýklamada, CNE'nin, 28 Temmuz'daki seçimlere iliþkin adaylarý Corina Yoris'in baþvurusunu, baþvuru süresi bitmesine raðmen hala onaylamadýðý belirtilmiþti.

Yoris, 25 Mart'taki basýn toplantýsýnda, hem elektronik ortamda hem de þahsen kayýt olma giriþimlerinin baþarýsýz olduðunu belirterek, sadece kendisinin deðil aday olmak isteyen herkesin adlarýnýn reddedildiðini söylemiþti.

Latin Amerikalý 7 ülke de Venezuela'da 28 Temmuz'da yapýlacaðý açýklanan devlet baþkaný seçimiyle ilgili "endiþeli" olduklarýný duyurmuþtu.