Finlandiya basýnýndaki haberlere göre, telekomünikasyon hizmetleri saðlayan ve hisselerinin çoðunluðunun devlete ait olan Finli þirket Cinia, Finlandiya ile Almanya arasýndaki C-Lion1 deniz altý kablosunda kopma kaynaklý sistem arýzasý meydana geldiðini ve hizmetlerinde aksama meydana geldiðini açýkladý.
Cinia'dan yapýlan açýklamada, bugün 04.00'ten sonra fark edilen arýzanýn nedeninin belirsizliðini koruduðu vurgulanarak, bir onarým gemisinin bölgeye gitmek üzere hazýrlandýðý ve onarým çalýþmalarýnýn baþlatýldýðý belirtildi.
Baðlantýnýn onarýlmasýnýn ne kadar süreceðinin henüz bilinmediði kaydedilen açýklamada, ancak deniz altý kablolarý için onarým süresinin genellikle 5-15 gün olduðu aktarýldý.
Uzunluðu 1173 kilometre olan ve Helsinki'nin Santahamina adasý ile Almanya'nýn Rostock kenti arasýnda uzanan kablo, Finlandiya'dan Orta Avrupa'ya doðrudan uzanan tek deniz altý kablosu olma özelliðini taþýyor.
Finlandiya Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (Traficom) Direktörü Samuli Bergström da yaptýðý açýklamada, kablonun koptuðunu doðruladý.
Bergström, yaþanan sorunun sebeplerin araþtýrýldýðýný ve zaman zaman arýzalarýn meydana gelmesinin olaðan olduðunu ifade ederek, "Bunun çeþitli nedenleri olabilir. Bu sistemler, hava koþullarýna ve deniz trafiðinden kaynaklanan hasarlara karþý hassastýrlar. Önemli olan sorunlarýn tespit edilmesi ve düzeltici önlemlerin alýnmasý." dedi.
Finlandiya'nýn uluslararasý baðlantýlarýnýn kesintilerden etkilediðini ifade eden Bergström, "Ancak Finlandiya'dan çýkan veri baðlantýlarýnýn birkaç farklý yerden yapýldýðýný unutmamakta fayda var. Þimdi bu baðlantýlardan biri koptu. Bu da diðerlerine yük getirebilir fakat etkileri muhtemelen ortalama bir vatandaþ tarafýndan görülemeyecektir." þeklinde konuþtu.
- ÝSVEÇ ÝLE LÝTVANYA ARASINDAKÝ ÝLETÝÞÝM KABLOSUNDA DA KOPMA TESPÝT EDÝLDÝ
Ýsveç ulusal basýnýnda yer alan haberlere göre, telekomünikasyon þirketi Telia tarafýndan iþletilen Litvanya ile Ýsveç arasýndaki bir iletiþim kablosunda da dün yerel saatle 10.00 sularýnda arýza tespit edildiði açýklandý.
Telia'nýn Litvanya'daki sözcüsü Audrius Stasiulaitis CNN'e yaptýðý açýklamada, sorunun fiber optik kablodaki fiziksel hasardan kaynaklandýðýný teyit edebileceklerini söyledi.
Stasiulaitis, olayla ilgili ülkenin askeri ve sivil yetkilileriyle temas halinde olduklarýný aktardý.
- FÝNLANDÝYA VE ALMANYA'DAN "HÝBRÝT SAVAÞ ÝHTÝMALÝ" DEÐERLENDÝRMESÝ
Finlandiya Dýþiþleri Bakaný Elina Valtonen ile Almanya Dýþiþleri Bakaný Annalena Baerbock, yaptýklarý ortak yazýlý açýklamada, C-Lion1 kablosunda yaþanan arýzalardan ötürü "derin endiþe" duyduklarýný belirtti.
Açýklamada, yaþananlarýn "hibrit savaþ itimali"ni gündeme getirdiðini belirtilerek, "Avrupa'nýn güvenliði sadece Rusya'nýn Ukrayna'ya karþý yürüttüðü savaþýn deðil, ayný zamanda kötü niyetli aktörler tarafýndan yürütülen hibrit savaþýn da tehdidi altýndadýr." ifadelerine yer verildi.
Almanya Savunma Bakaný Boris Pistorius da Baltýk Denizi'nde Almanya ile Finlandiya ve Ýsveç ile Litvanya arasýnda iki deniz altý veri kablolarýnýn zarar görmesinin sabotaj olduðunu varsaymak gerektiðini söyledi.
Brüksel'de Avrupa Birliði (AB) Savunma Bakanlarý Toplantýsý öncesinde olaya iliþkin açýklama yapan Pistorius, Rusya'ya karþý Avrupa'nýn savunma politikasýnýn sadece askeri deðil hibrit tehditleri de akla getirdiðini savundu.
Pistoruis, Baltýk Denizi'nde yaþanan kablolarýn kopma olayýnda Rusya'nýn parmaðýnýn olduðunu iþaret ederek, "Bu, bir þeyler döndüðünün çok açýk bir iþareti. Kimse bu kablolarýn kazara koptuðuna inanmýyor." dedi.
Kablolara çýpalarýn tesadüfen zarar verdiði þeklindeki anlatýmlara inanmadýðýný söyleyen Pistoruis, "Dolayýsýyla kimden geldiðini tam olarak bilmesek de bunun hibrit bir eylem olduðunu belirtmemiz gerekiyor." ifadesini kullandý.
Savunma Bakaný Pistorius, bunun bir sabotaj olduðunu da varsaymak gerektiðini vurguladý.
- KABLOLARIN KOPMASININ KASITLI BÝR EYLEM OLMA ÝHTÝMALÝ ENDÝÞE VERÝCÝ
Finlandiya'daki Jyvaskyla Üniversitesi'nde siber güvenlik alanýnda çalýþan Prof. Dr. Tapio Frantti, yaptýðý açýklamada, kablo kopmasýnýn bir kazadan ziyade kasýtlý bir eylemin sonucu olma ihtimalinin daha yüksek olduðunu söyledi.
Frantti, eylemin nedenlerine bakýldýðýnda, bunda Rusya'nýn olabileceði ihtimalinin akla geldiði deðerlendirmesinde bulunarak, bunun kasýtlý olarak yapýldýðýný ortaya çýkmasý halinde durumun endiþe verici olacaðýný ifade etti.
Tek bir kablo kopmasýnýn sonuçlarýnýn çok ciddi olmadýðýný kaydeden Frantti, "Eðer ihtiyaç duyulursa, bunun daha büyük ölçekli bir eylem için bir uygulama olabileceði akla geliyor." diye konuþtu.
Uzmanlar, Baltýk Denizi'nde yaþananlarýn, ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli taktik füze sistemlerinin (ATACMS) Rus topraklarýnda kullanýma izin verdiði yönündeki iddialarýn ardýndan gelmesinin düþündürücü olduðuna dikkati çekiyor.
Öte yandan, Finlandiya Güvenlik ve Ýstihbarat Servisince (SUPO) yapýlan açýklamada, kablonun kopmasýnýn nedeni üzerinde yorum yapmak için henüz çok erken olduðu belirtildi.
Açýklamada, dünya genelinde her yýl yaklaþýk 200 deniz altý kablosunda kopma meydana geldiðine iþaret edilerek, en yaygýn sebebin balýkçýlýk veya gemilerin demir atmasý olduðuna dikkati çekildi.
- "C-LÝON1, DAHA ÖNCE HÝÇ KOPMAMIÞTI"
Cinia Üst Yöneticisi (CEO) Ari-Jussi Knaapila, düzenlediði basýn toplantýsýnda, C-Lion1 kablolarýnýn daha önce hiç kopmadýðýný anýmsattý.
Knaapila, kablonun nasýl hasar gördüðü konusunda spekülasyon yapmak istemediðini, nedenin hasar tamir edildiðinde araþtýrýlacaðýný sözlerine ekledi.