8-13 Eylül tarihleri arasýnda Kazakistan'da kapýlarýný açacak! Dünya Göçebe Oyunlarý için geri sayým
ABONE OL

Kazakistan etnik sporlarýn sergilendiði uluslararasý spor etkinliði 5. Dünya Göçebe Oyunlarýna ev sahipliði yapmaya hazýrlanýyor.

Etnosporlarýn ve etnokültürel hareketlerin geliþimini teþvik edilecek etkinlik çerçevesinde Kazakistan Turizm ve Spor Bakanlýðý, UNESCO, Türk Devletleri Teþkilatý ve diðer kuruluþlar tarafýndan düzenlenen oyunlar, "Ulu Dala Dubiri" (büyük bozkýrýn buluþmasý) sloganýyla Kazakistan'ýn baþkenti Astana'da düzenlenecek. Etkinliðe 100'e yakýn ülkeden yaklaþýk 2 bin 500 sporcunun katýlmasý bekleniyor, 100 binin üzerinde yerli ve yabancý turistin etkinliði izlemesi bekleniyor. Ana spor sahalarýnda at yarýþý, milli güreþ, geleneksel entelektüel oyunlar, dövüþ sanatlarý yarýþmalarý, geleneksel okçuluk, ulusal kuþ avcýlýðý ve halk oyunlarý gibi 21 spor dalýndaki müsabakalarda toplamda 97 set madalya verilecek. Ziyaretçiler ise kendi bölgeleri dýþýnda nadiren görülen spor etkinliklerine tanýk olmanýn yaný sýra atölyelere katýlabilecek, geleneksel el sanatlarýný ve otantik göçebe mutfaðýný deneyebilecek.

"DÜNYA GÖÇEBE OYUNLARI BÜYÜK BÝR ETKÝNLÝK OLACAK"

Kazakistan Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev, bu yýlýn baþýnda göçebe oyunlarýna iliþkin açýklamasýnda "Kazakistan'daki Dünya Göçebe Oyunlarý büyük bir etkinlik olacak. Hem milli sporlarýn hem de saðlýklý bir yaþam tarzýnýn yaygýnlaþmasý açýsýndan, Büyük Bozkýrýn göçebe medeniyetinin mirasçýlarý olan kardeþ halklar arasýndaki kültürel ve insani baðlarýn geniþlemesi açýsýndan önem taþýyacaktýr" ifadelerini kullanýlmýþtý.

TÜRKÝYE, 2022'DE GÖÇEBE OYUNLARI'NA EV SAHÝPLÝÐÝ YAPTI

Göçebe Oyunlarý, dünya çapýndaki göçebe halklarýn geleneksel spor ve kültürel mirasýný kutlamak için kurulurken ilk oyunlar 2014 yýlýnda Çolpon-Ata'da (Kýrgýzistan) gerçekleþtirildi ve bu tarihten itibaren 2 yýlda bir düzenlenen önemli bir etkinliðe dönüþtü. Kýrgýzistan 2016 ve 2018'de, Türkiye ise 2022'de oyunlara ev sahipliði yaptý.

KAZAKÝSTAN HALKLARIN ZENGÝN KÜLTÜREL MÝRASINI KORUMAYI AMAÇLIYOR

Kazakistan, 5. Dünya Göçebe Oyunlarýna ev sahipliði yaparak, göçebe halklarýn zengin kültürel mirasýný kutlamayý ve korumayý, kültürel kimliklerini geliþtirmeyi ve uluslararasý baðlarý güçlendirmeyi hedefliyor.

  • Dünya Göçebe Oyunlarý
  • Kazakistan Spor Etkinliði
  • Orta Asya Kökleri