Estonya'dan Almanya'ya Türkiye çýkýþý: Biraz sakin olun
ABONE OL

Avrupa Birliði (AB) dönem baþkanlýðýný yürüten Estonya’nýn Dýþiþleri Bakaný Sven Mikser, Alman Deutschlandfunk radyosuna verdiði röportajda bir soru üzerine, eski Avrupa Parlamentosu Baþkaný ve Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) baþbakan adayý Martin Schulz’un baþbakan olduðunda Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandýracaðýna iliþkin ifadelerini deðerlendirdi.

Estonya’nýn hep AB’nin geniþlemesinden yana olduðunu ifade eden Mikser, bu geniþlemenin somut kriterlere dayandýðýný ifade etti.

Tüm aday ülkelerin bu kriterlere uygun davranmalarý ve bunlarý yerine getirmeleri gerektiðini belirten Mikser, "Burada çýta çok yüksekte ve Türkiye uzun zamandan beri aday ülkeler grubunda." dedi.

"Türkiye bölgenin güvenliðinde çok önemli bir aktör"

Bazý yeni geliþmelerin neredeyse tüm Avrupa baþkentlerinde kuþkuya sebep olduðunu ifade eden Mikser, þöyle devam etti:

"Buna raðmen Türkiye göç krizi baðlamýnda olduðu gibi AB’nin vazgeçilmez bir partneri olduðunu düþünmemiz lazým. Türkiye bu bölgenin güvenliðinde çok önemli bir aktör. Ayný zamanda en güçlü ve askeri durumu en iyi olan NATO müttefiklerinden biridir. Dolayýsýyla Türkiye ile AB arasýndaki iliþkilerin geleceðiyle ilgili tüm kararlarýn çok dikkatli düþünülmesi ve seçim kampanyasý modunda verilmemesi gerektiðini düþünüyorum. Bu iliþkinin geleceðiyle ilgili her þey stratejik ortaklýk anlamýnda dikkatlice düþünülmelidir."

Türkiye’nin yakýn gelecekte AB üyesi olacaðýný beklemediðini ifade eden Mikser, "Ancak kapýyý kapatmak veya kararlarý duygulara dayalý vermek yanlýþ olur" diye konuþtu.

"Gerçekler ýþýðýnda karar vereceðiz"

Mikser, "Estonya örneðin müzakerelerin dondurulmasýna evet mi, hayýr mý der?" þeklindeki soruya, böyle bir önerinin bu yýl içinde sunulmayacaðýný düþündüðünü söyledi.

Bunun muhtemelen gelecek yýlýn ilk yarýsýnda olabileceðini belirten Mikser, "Bu konuda spekülasyonlara girmek istemem. Her halükarda bize sunulan olgulara dayanarak, gerçekler ýþýðýnda bir karar vereceðiz. Ben AB ile Türkiye arasýnda mümkün olduðunca yapýcý bir iliþki olmasýný diliyorum." þeklinde konuþtu.

Türkiye'nin AB üyesi olmak istemesi durumunda üyelik kriterlerini yerine getireceði çýtayý geçmesi gerektiðini belirten Mikser, bu çýtanýn da oldukça yüksek olduðunu kaydetti.