AB, Ýran'a yeni yaptýrým kararý aldý
ABONE OL

AB Konseyi'nden yapýlan açýklamada, Ýran'ýn Rusya'ya yönelik askeri desteði ve ÝHA tedariðinin "kabul edilemez olduðu" kaydedilerek bu faaliyetler kýnandý.

Ýran'a yeni yaptýrýmlarýn duyurulduðu açýklamada, Rusya'ya ÝHA transferi yapan ve Orta Doðu ile Kýzýldeniz bölgesindeki silahlý gruplar ve oluþumlara füze veya ÝHA saðlamasýndan sorumlu kiþi ve kuruluþlarýn yaptýrým listesine eklendiði aktarýldý.

Açýklamada yaptýrým uygulanan kiþi ve kuruluþlar arasýnda insansýz hava araçlarý için parça üreten, tedarik eden ve satan þirketler, Hatemü'l Enbiya Merkez Karargahý, Devrim Muhafýzlarý Deniz Kuvvetleri ve Ýran Savunma Bakaný Muhammed Rýza Aþtiyani'nin yer aldýðý bildirildi.

Tedbir kararlarý doðrultusunda bu kurumlarýn varlýklarýnýn dondurulmasý ile bunlara fon veya ekonomik kaynak saðlama yasaðý getirilmesi kararlaþtýrýldý. Aþtiyani'ye ise bu tedbirlere ilave olarak seyahat yasaðý uygulanacaðý belirtildi.

AB'nin Ýran'a yönelik yaptýrýmlarý, "insan haklarý ihlalleri, yayýlmacý nükleer enerji faaliyetleri ve Rusya'ya saðladýðý askeri destek" nedeniyle 2011'de yürürlüðe girmiþ, 13 Nisan 2025'e kadar uzatýlmýþtý.

AB'nin yaptýrým listesinde 227 kiþi ve 42 kuruluþ yer alýyor.