AB Komisyonu: Orban bizi bilgilendirmedi
ABONE OL

Mamer, günlük basýn toplantýsýnda Orban'ýn Moskova'ya yaptýðý ziyareti deðerlendirdi.

AB'nin Macaristan tarafýndan ziyaret öncesince bilgilendirilmediðini belirten Mamer, Orban'ýn AB'yi temsil yetkisinin bulunmadýðýnýn altýný çizdi.

Mamer, "Yetkisinin olmadýðý açýk ama ziyaretin simgelediði þey de açýk. Bu ziyaret, Macaristan'ýn AB dönem baþkanlýðýný almasýnýn 5. gününde gerçekleþiyor." deðerlendirmesini yaptý.

Mamer ayrýca bu ziyaretin, Komisyon üyelerinin her dönem baþkaný ülkeye düzenlediði rutin ziyareti de tehlikeye attýðýný söyledi.

AB Komisyonu üyelerinin, Komisyon Baþkaný'nýn önderliðinde, eylül ayýnda Macaristan'ý ziyaret etmesi planlanmýþtý.

- ORBAN'IN TARTIÞMALI MOSKOVA ZÝYARETÝ

AB üyesi ülkeler arasýnda 6 ayda bir dönüþümlü üstlenilen dönem baþkanlýðýný 1 Temmuz'da devralan Orban'ýn, 2 Temmuz'daki Kiev ziyaretinin ardýndan Moskova'ya da gideceðine iliþkin iddialar dün basýna yansýmýþtý.

Bunun üzerine AB, Orban'ýn Birliði temsil yetkisinin olmadýðýný bildirmiþti.

AB Komisyonu Baþkaný Ursula von der Leyen, ziyaretin Putin'i "yatýþtýrmayý" hedeflediðini ancak bunun barýþý getirmeyeceði deðerlendirmesinde bulunmuþtu.

Orban ise amacýnýn Birliði temsil ederek müzakere baþlatmak olmadýðýný, yalnýzca barýþ yolunda ilk adýmlarýn atýlmasýna hizmet etmek istediðini belirtmiþti.

- BUDAPEÞTE-BRÜKSEL-MOSKOVA HATTINDA SÜREGELEN GERGÝNLÝK

AB-Rusya iliþkileri, 2014'te Kýrým'ýn Rusya tarafýndan yasa dýþý ilhakýnýn ardýndan gerilemiþ ve 2022'de Ukrayna-Rusya Savaþý'nýn baþlamasýyla maslahatgüzarlýk seviyesine indirilmiþti.

Macaristan ile AB arasýnda, Ukrayna-Rusya Savaþý, Ukrayna'ya askeri ve mali destek ile Ukrayna'nýn AB üyelik müzakereleri gibi konularda anlaþmazlýklar yaþanýyor.

Savaþa yönelik AB'den farklý politika sergileyen Orban sýklýkla "Rus yanlýsý" olmakla suçlanýrken Macar lider bu iddialarý reddediyor.

  • AB Komisyonu
  • Eric Mamer
  • Viktor Orban
  • Moskova ziyareti