Kuzey Makedonya'nýn ABD-Adriyatik Haritasý Dönem Baþkanlýðý kapsamýnda Üsküp'te düzenlenen toplantýya, Kuzey Makedonya Savunma Bakaný Slavjanka Petrovska'nýn yaný sýra ABD Savunma Bakan Yardýmcýsý Celeste Wallander, Arnavutluk Savunma Bakaný Niko Peleshi, Karadað Savunma Bakaný Dragan Krapovic, Bosna Hersek Savunma Bakaný Yardýmcýsý Slaven Galic, Hýrvatistan Savunma Bakanlýðý Uluslararasý Güvenlik ve Savunma Ýþbirliði Yetkilisi Ýgor Gabric katýldý.
Gözlemci ülke statüsündeki Kosova'nýn Savunma Bakaný Ejup Maqedonci, Sýrbistan Savunma Bakanlýðý Devlet Sekreteri Nemanja Starovic ve Slovenya Savunma Bakanlýðý Genel Müdür Yardýmcýsý Aljosa Selan da toplantýda yer aldý.
Toplantýnýn sonunda katýlýmcýlar tarafýndan ortak deklarasyon imzalandý, Petrovska ve Wallander ise ortak basýn toplantýsý düzenledi.
Kuzey Makedonya Savunma Bakaný Petrovska, bu giriþimdeki beþ ülkeden dördünün NATO üyesi olduðunu anýmsatarak, bu ülkelerin kolektif ve bölge güvenliðine aktif katký saðladýklarýný söyledi.
A5 ülkelerinin, bölgedeki tüm ülkeleri Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolunda desteklemeye devam edeceðini söyleyen Petrovska, NATO'nun açýk kapý politikasýnýn, bölgesel iþbirliði ve güvenliðin güçlendirilmesi noktasýnda önemli bir araç olduðunu vurguladý.
Bu giriþim sayesinde bölgenin büyük baþarý elde ettiðini dile getiren Petrovska, sürekli karþýlýklý destek ve iþbirliði aracýlýðýyla "daha istikrarlý ve daha güvenli bir bölge" yönündeki ortak amaçlara ulaþýlabileceðini belirtti.
Güvenliðin güçlendirilmesi için bölgesel iþbirliðinin yoðunlaþtýrýlmasý gerektiði görüþünü paylaþan Petrovska, "Bilgi alýþveriþi, bölgesel istikrarýmýza zarar verebilecek üçüncü taraflarýn etkisine karþý kendimizi ortaklaþa savunmamýza olanak tanýyacaktýr." dedi.
A5 ülkelerinin, (Rusya'nýn) Ukrayna'ya yönelik nedensiz saldýrganlýðýný oy birliðiyle kýnadýðýna iþaret eden Petrovska, bunun küresel ve bölgesel barýþý ve güvenliði tehdit teþkil ettiðini söyledi.
Petrovska, "Toprak bütünlüðünü ve egemenliðini korumak için her türlü hakka sahip olan Ukrayna'ya desteðimize olan baðlýlýðýmýzý sürdürüyoruz." ifadesini kullandý.
ABD Savunma Bakan Yardýmcýsý Wallander de A5 giriþiminin gücünün sözlerle deðil, eylemlerle ölçülebileceðini ifade etti.
ABD'nin NATO'nun açýk kapý politikasýný desteklediðini dile getiren Wallander, ülkesinin, bu giriþimdeki ülkelerle sahip olduðu güçlü iliþkiden gurur duyduðunu belirterek, "Birlikte attýðýmýz her adým, barýþýn sadece bir arzu deðil, tüm küresel toplum için bir gerçeklik olduðu bir dünyaya doðru atýlmýþ bir adýmdýr." diye konuþtu.
Rusya-Ukrayna meselesine deðinen Wallander, "Ukrayna halkýnýn yanýndayýz. Onlarýn mücadelesi, sadece toprak için deðil, hepimizin önemsediði ve koruduðu deðerlerle ilgilidir." dedi.
A5 2024 dönem baþkanlýðý Arnavutluk'a devredildi.
Güneydoðu Avrupa ülkelerine Avrupa-Atlantik entegrasyon süreçlerinde destek olmak amacýyla 2003'te Hýrvatistan, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve ABD giriþimiyle oluþturulan A5'e, 2008'de Bosna Hersek ve Karadað da dahil olmuþtu.
Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Hýrvatistan, Karadað ve Bosna Hersek, A5'in üyesi konumundayken Kosova, Sýrbistan ve Slovenya ise gözlemci ülke statüsünde bulunuyor.